Quantcast
Channel: Σύνδεσμος Κληρικών Χίου
Viewing all 941 articles
Browse latest View live

Αποφάσεις 1ης συνεδρίας Δ.Ι.Σ. για το μήνα Απρίλιο.

$
0
0
Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Απριλίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Απρίλιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία: 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τα κάτωθι:

Σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π.Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα, άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή, ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού.

Στον Μακαριώτατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου, να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σκοπός της επισκέψεώς του, όπως υπογραμμίστηκε στον Μακαριώτατο, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μίας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει.

Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

$
0
0
Επανερχόμεθα στο θέμα της Ιεράς Σκήτης των Αγ. Πατέρων, καθόσον όπως διαπιστώνουμε οι καλοθελητές του Προτεσταντικού τύπου Σωματείου των Γ.Ο.Χ δεν παύουν να ανακινούν το ζήτημα, προσπαθώντας να παραπληροφορήσουν τους οπαδούς τους, αλλά και την χιακή κοινή γνώμη, με ανακρίβειες και ψεύδη. Γι αυτό αποφασίσαμε σε αυτή την επικοινωνία να χρησιμοποιήσουμε γραπτές μαρτυρίες, από έγγραφα που φυλάσσονται στο Αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στο Δικαστήριο και ως εκ τούτου είχαν την δυνατότητα να μελετήσουν οι του Σωματείου των Γ.Ο.Χ. Εάν έκριναν ότι είχαν λόγο να τα αντικρούσουν (πλην όμως δεν έκαναν τίποτε από τα δύο) ακριβώς διότι τα έγγραφα -σε βάθος χρόνου- δικαιώνουν την Ιερά Μητρόπολη μας. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλοι σε θέση να γνωρίζουν πως λειτουργούν οι σχέσεις Ναών και Μονών με την Ιερά Μητρόπολη, όμως η άγνοια αυτή δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρείται η Εκκλησιαστική Τάξις και οι Νόμοι του Κράτους.

.Α.

Κατ αρχήν ας γνωρίσουμε όλοι μέρος των εγγράφων, για να μιλάμε και με αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να πείθονται οι καλοπροαίρετοι και να σιωπούν οι κακοπροαίρετοι:

1)Το ΦΕΚ 309/Τεύχος Α΄/06-09-1930 στο οποίο δημοσιεύεται Προεδρικό Διάταγμα, που αναφέρει ρητά ότι, η Ιερά Σκήτη των Αγ. Πατέρων ανήκει στην Ιερά Νέα Μονή.

2)Έτος 1924: Συμβόλαιο αγοράς ακινήτου (κτήματος) Αγ. Πλάτωνος και Ρωμανού από την Ιερά Νέα Μονή. Το έγγραφο συνοδεύεται από βεβαίωση του Μητροπολίτη Χίου (10-10-1924) με δέσμευση της Ιεράς Σκήτης να πληρώνει κατ΄έτος εις το διηνεκές (πάντοτε) στην Νέα Μονή 50 δραχμές, και να έχει ελεύθερη την πρόσβαση στην πηγή του κτήματος στους βοσκούς και περαστικούς.

3)Έτος 1926: Επιστολή του Δικαίου Ανδρονίκου προς τον Μητροπολίτη Χίου για να λάβει ευλογία η Ιερά Σκήτη να συνεχίσει την παραδοσιακή σύναξη των προσφόρων κάθε Παρασκευή σε σημείο της πόλεως Χίου.

4)Έτος 1929: α)Επιστολή του Μητροπολίτη Καρδαμύλων Ιωακείμ Στρουμπή παραμυθητική προς τον αναπληρωτή Δικαίο Σάββα για την εκδημία του Δικαίου Ανδρονίκου στην οποία, μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μεταβεί εκεί για τον επίσημο ορισμό της νέας διοικήσεως.

β) Επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, με την οποία ο Δικαίος Γερμανός και οι σύμβουλοι Σάββας, Ιωσήφ και Ιωαννίκιος αιτούνται παρακλητικώς να ζητήσει από τον μοναχό Γεράσιμο να σταματήσει να δημιουργεί ταραχή στην αδελφότητα και να επανέλθει στην τάξη της Σκήτης.

5)Έτος 1931: Επιστολή, με την οποία ο Δικαίος Γερμανός καλωσορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου για την επάνοδό του στο νησί και αναφέρει ότι, ενώ επιθυμεί να τον συναντήσει, αδυνατεί δια λόγους υγείας, λέγοντας <<επιφυλάττομαι άμα εσταθώ τον εαυτόν μου καλύτερον, να έλθω να σας προσκυνήσω>>.

6)Επιστολές μοναχών της Ι. Σκήτης, που απευθύνονται στον Μητροπολίτη Χίου, δια του Ηγουμένου της Ιεράς Νέας Μονής, με τις οποίες αιτούνται ή περιγράφουν ζητήματα απτόμενα της λειτουργίας της Ι. Σκήτης.

7)Έτος 1946: Επιστολή, με την οποία ο μοναχός Γεράσιμος Παπαμιχαλάκης ζητεί παρέμβαση από τον Μητροπολίτη Χίου, παραπονούμενος για την απρεπή συμπεριφορά του μοναχού Ιωαννικίου ως προς την αδελφότητα.

8)Έτος 1947: α)Αίτηση του μοναχού Αρσενίου Παπαδοπούλου, προς τον Μητροπολίτη Χίου, με την οποία ζητεί την μετεγγραφή του στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου , η οποία συνοδεύεται με το απολυτήριο εκ της ι. Μητροπόλεως .β)Αίτηση του Ιερομονάχου Ιεροθέου Σπυροπούλου, προς τον Μητροπολίτη Χίου, με την οποία ζητεί 20ημερη άδεια μεταβάσεως στην Αθήνα για λόγους υγείας .

9)Έτη 1952,1954,1961,1963,1966: Σημειώματα της Ι. μητροπόλεως Χίου, με τα οποία παρέχεται ευλογία στην ι. Σκήτη <<της καθ΄ημάς Ι. Μητροπόλεως, όπως δέχεται αύτη εισφοράς των ευσεβών χριστιανών των χωρίων της θεοσώστου ημών επαρχίας, κατά το έκπαλαι επικρατούν έθιμον>>.

10)Έτος 1958: Έγγραφο του Μητροπολίτου Χίου Παντελεήμονος, προς την I. Σκήτη με το οποίο χορηγεί άδεια για να κοπούν πεύκα, αφού προσημανθούν από τη Δασική Υπηρεσία Χίου, <<προς χρήσιν της θερμάνσεως των αδελφών κατά τον χειμώνα>>.

11)Έτος 1965: Αίτηση της Καθηγουμένης της Ι. Μονής του Αγ. Κωνσταντίνου, Θεοκτίστης, η οποία εστάλη προς την ι. Μητρόπολη Χίου, δια του Δικαίου των Αγ. Πατέρων, Θεοδούλου, με την οποία ζητεί να συμπεριληφθεί η Ι. Μονή Αγ. Κωνσταντίνου στην παραλαβή των τροφίμων <<εκ της Παγκοσμίου Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας (Π.Ε.Υ.)>>.

12)Έτος 1968: Έγγραφο του Μητροπολίτου Χίου Χρυσοστόμου, προς τον Οργανισμό Διοικήσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (Ο.Δ.Ε.Π.) εντός του οποίου γίνεται ονομαστική αναφορά, μεταξύ άλλων, και στους μοναχούς της Ι. Σκήτης των Αγ. Πατέρων που ήσαν –τότε– πέντε.

13)Έτος 1978: Βεβαίωση, της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, περί της απασχολήσεως του Ηγουμένου Θεοδούλου στην καλλιέργεια των αγροκτημάτων της I. Σκήτης.

14)Έτος 2011: Βεβαίωση, του Δικαίου Αμβροσίου, προς την Ιερά Μητρόπολη Χίου, για την απόδοση τμήματος του Iερού Λειψάνου του Οσίου Παχωμίου του Χίου, στον Εφημέριο του Ι. Ναού Αγ. Τριάδος Ελάτης. 

Οι ιστορικές αυτές αναφορές ήταν γραπτές και πυκνότατες στο παρελθόν. Τούτο δεν φαίνεται να συγκινεί την πλευρά του σωματείου των Γ.Ο.Χ., που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εργάζεται τις μάταιες προσπάθειες για την απόδειξη του αντιθέτου. Κατά την τριακονταετή και πλέον ποιμαντορία του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου Διονυσίου (1979-2011) -και ταυτόχρονα κατά την Ηγουμενία του Γέροντος Αμβροσίου- υπήρχε αλληλοσεβασμός Ι. Σκήτης Αγ. Πατέρων και Ιεράς Μητροπόλεως Χίου. Επίσης, είναι γνωστό ότι, ο Μητροπολίτης κυρός Διονύσιος έτυχε θερμής υποδοχής τόσο στην Ι. Σκήτη των Αγ. Πατέρων από τον Δικαίο Θεόδουλο (Ιανουάριος 1980) όσο και στον Ι. Παρθενώνα Αγ. Κωνσταντίνου όπου του παρατέθηκε μοναστηριακό γεύμα. Μάλιστα, του εδωρήθη Ι. Εικόνα με ευγενική αφιέρωση. Ουδέποτε ο μακαριστός Γέροντας αμφισβήτησε -δια λόγου ή δια γραπτού κειμένου- την άσκηση εποπτείας της Ι. Μητροπόλεως Χίου στην Ι. Σκήτη, διατηρούσε δε πάντοτε στάση σεβασμού, σε αντίθεση με τον σημερινό φερόμενο ως Ηγούμενο ο οποίος πέραν του ότι εισήλθε λάθρα στη Σκήτη, προχώρησε και σε αμφισβήτηση της κυριότητας της Σκήτης από την Ι. Μητρόπολη Χίου, αιτούμενος, μαζί με το θρησκευτικό σωματείο υπό την επωνυμία «Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος», την αποσφράγιση των χώρων που είχαν σφραγιστεί με δικαστική Απόφαση. Ωστόσο, γνωρίζει ότι, σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στην Γνωμάτευση του Ειδικού Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου, στην οποία μνημονεύονται πλήθος Αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί από το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου, μέλη Σωματείων των Γ.Ο.Χ ακόμη και εάν διαμένουν σε Μονές προϋφιστάμενες του έτους 1915 δεν αποκτούν δικαιώματα σ΄ αυτές. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η αίτησή τους απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο.

.Β.

Κρίνουμε αναγκαίο (για την πληροφόρηση όλων) να αναφερθούμε στις ανακρίβειες της κατάθεσης στο Ειρηνοδικείο Χίου, τόσο του <<κληρικού>> του σωματείου Γ.Ο.Χ. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη όσο και του φερόμενου ως Ηγούμενου της Ι. Σκήτης Αθανάσιου Αγιακάτσικα κατά την εκδίκαση της υποβληθείσης από Σωματείο των Γ.Ο.Χ αίτησης αποσφράγισης των χώρων της Ι. Σκήτης και ειδικότερα:

Α) Ο Κωνσταντινίδης κατέθεσε :. 1) ότι ο Αθανάσιος ήταν επιλογή του Γέροντος Αμβροσίου. Ενώ ξέρουμε ότι ο Γέροντας συνεχώς ζητούσε βοηθό με μεσάζοντα τον <<Αττικοβοιωτίας Γ.Ο.Χ. Χρυσόστομο>> χωρίς όμως να έχει την παραμικρή ουσιαστική ανταπόκρισή του. Επιπλέον, ο Αθανάσιος μέχρι και την κοίμηση του μακαριστού Αμβροσίου ήταν ένας απλός μοναχός, που δεν είχε δεχθεί καν τη χειροθεσία του Αναγνώστη. Πως, λοιπόν, ο Γέροντας Αμβρόσιος μπορούσε να θεωρήσει συνεχιστή του κάποιον ο οποίος δεν βρισκόταν στη Σκήτη, δεν είχε άμεση επαφή με τον ίδιο, και γενικά ήταν παντελώς άγνωστος στον ίδιο και στην κοινωνία της Χίου; 2) Μεγάλο ψέμα αποτελεί, η πρόφαση της μεγάλης δυσοσμίας από το κελί του μακαριστού Γέροντα, που όπως αποδείχθηκε η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στη συγκίνηση του χιακού λαού (για να λυπηθεί τους καταληψίες της Σκήτης), παρά να αντιμετωπιστεί το υποτιθέμενο πρόβλημα. 3) Ο <<π.>> Μ. Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι, ο Αθανάσιος χειροτονήθηκε Διάκονος και Ιερέας εντός της Σκήτης στις 15/05/2015, γεγονός που σαφώς δεν ευσταθεί , καθώς στο «χειροτονητήριο» της «Μητρόπολης» Γ.Ο.Χ. Αττικής και Βοιωτίας αναφέρεται ότι στις 11/08/2015 έγινε η «χειροτονία» εις Διάκονον και στις 12/08/2015 εις Ιερέα. 4) Ο ίδιος αναφέρει ότι, η Σκήτη συστάθηκε το 1924 ενώ σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, φέρεται ως έτος ιδρύσεως της το 1868. 5) Το ύστατο ψέμα του, αφορά την παρουσία του Αθανασίου, κατά τη σφράγιση των τριών χώρων της Σκήτης. Ο Αθανάσιος ήταν απών ! Ταυτόχρονα, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για αντικατάσταση του Αμβροσίου από το Σωματείο των Γ.Ο.Χ. Και για τους δύσπιστούς, ας αναφέρουμε το εξής: Σε καμία φωτογραφία ή βίντεο από την ημέρα της σφράγισης δεν παρουσιάζεται ο Αθανάσιος ε ν ω πρωταγωνιστής φαίνεται ο «μητροπολίτης ΓΟΧ Χρυσόστομος, (η αρμοδιότητα του οποίου περιορίζεται σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία επί ακινήτου της οδού Αλλατίου 18 και σε μερικά ιδιωτικά-οικογενειακά ναύδρια), ο οποίος προσπαθώντας να παρεμποδίσει τη σφράγιση των χώρων από την Ι. Μητρόπολη εξεμάνη και φωνασκούσε, αποκαλώντας τα μέλη της ορισθείσας εκ της Μητροπόλεως Χίου Επιτροπής και τον Μητροπολίτη Χίου «οικουμενιστάς, προδότας και μασόνους» .

B). Ο Αθανάσιος, στην κατάθεσή του, αναφέρει ότι: Α) ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Σκήτης νομίμως, ως Ιερέας, ενώ στο <<Πρακτικό>> της εκλογής Ηγουμένου υπογράφουν ως μάρτυρες: α) ο μοναχός Πρόδρομος, ο οποίος την ίδια στιγμή βρισκόταν σε ψυχιατρική κλινική εκτός Χίου και β) ο μοναχός Αβέρκιος, που στην πραγματικότητα δεν είναι εγγεγραμμένος στο επίσημο μοναχολόγιο της Σκήτης λόγω αναχωρήσεώς του από ετών. Β) Κατά τον ίδιο, τα κλειδιά της Σκήτης παραδόθηκαν στο μοναχό Λεόντιο από τον Γέροντα Αμβρόσιο λίγο πριν την εκδημία του. Η πραγματικότητα είναι ότι, τα κλειδιά παραδόθηκαν στον εξ ημών Ζωρζή Σκέλλα ο οποίος τύγχανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Γέροντος, και αυτός με τη σειρά του τα παρέδωσε, την επομένη ημέρα, στο αρμόδιο όργανο για την σφράγιση των χώρων της Σκήτης. Ουδέποτε ο Λεόντιος απολάμβανε της εμπιστοσύνης του μακαριστού Αμβροσίου, καθώς δυσκόλευε συνεχώς το πνευματικό του έργο, με την ανυπακοή και τον εγωισμό του. Εξάλλου, διέμενε προσωρινά στη Σκήτη και δεν ανήκε στην αδελφότητά της. Πλέον τούτου, λίγες ημέρες μετά την εκδημία του Αμβροσίου τράπηκε σε φυγή, εγκαταλείποντας την Ι. Σκήτη.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να καταθέσουμε δημόσια τους προβληματισμούς μας για τον <<κληρικό>> Αθανάσιο: Στο τύπου <<απολυτήριο>> του Αθανασίου από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλύμνου, (το οποίο το Σωματείο των Γ.Ο.Χ προσκομισε στο Δικαστήριο), αναφέρεται ότι ο ίδιος αποχώρησε εκ της Μονής της μετανοίας του «διότι δεν ηδύνατο να εκτελέσει τα μοναχικά του καθήκοντα». Υπόψιν δε ότι, ο φερόμενος «Μητροπολίτης» Γ.Ο.Χ. Δωδεκανήσου Καλλίνικος -ο οποίος το υπογράφει- έχει καθαιρεθεί από τη «Σύνοδο» που ανήκει σήμερα ο Αθανάσιος. Ποίοι, όμως, ήσαν οι λόγοι που δεν επέτρεπαν να εκτελέσει τα καθήκοντά του; Μήπως έφυγε κατατρεγμένος από τη Μονή της μετανοίας του, βρίσκοντας άσυλο σε ομάδα ζηλωτών Γ.Ο.Χ. εντός του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα στο κελί των Χιωτών που –δυστυχώς αυτή τη στιγμή– δεν εγκαταβιούν εκεί πλέον χιώτες, αλλά απαρτίζεται από ομάδα ζηλωτών Γ.Ο.Χ. μοναχών που δεν αναγνωρίζονται από την Ιερά Επιστασία και δεν έχουν εκκλησιαστική κοινωνία με την Κανονική Εκκλησία; Ακόμη, η είσοδος και έξοδός τους από το Άγιον Όρος πραγματοποιείται λάθρα.

.Γ.

Αναφερόμαστε και στο άρθρο του καταληψία της Ι. Σκήτης Αθανασίου που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό φύλλο της Εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, με ημερομηνία 25-02-2016 όπου γίνεται αναφορά ότι, «ο Άγ. Παχώμιος ο οποίος ήταν αντιοικουμενιστής προτού εκδηλωθεί ο Οικουμενισμός. Χαρακτηριστικά γράφει στα βιβλία του ότι, οι εκκλησίες μας είναι ανοικτές στους αιρετικούς με γεμάτες τις κολυμβήθρες». Είναι πάγια τακτική των Γ.Ο.Χ. να αλλοιώνουν τα αυθεντικά κείμενα Κανόνων και εκκλησιαστικών συγγραμμάτων, αφού -στο βιβλίο του Οσίου Παχωμίου «Χρηστοήθεια»- αυτολεξεί αναφέρεται: «Η Ανατολική λοιπόν Εκκλησία και τους ναούς αυτής έχει ανοικτούς και τα κολυμβήθρας πλήρεις υδάτων. Τον ερχόμενον προς αυτήν αυθορμήτως ου μη εκβάλη έξω». Όπως προκύπτει από την ερμηνεία του κειμένου του Οσίου Παχωμίου η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται εκείνον που, αυθόρμητα, εισέρχεται στην ορθή πίστη και η κολυμβήθρα είναι έτοιμη γι΄αυτόν και όχι για εκείνον που εμμένει στην πλάνη (αιρετικό). Ο όρος «Οικουμενισμός» χρησιμοποιήθηκε πολύ αργότερα από Πατέρες της Κανονικής Εκκλησίας (Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, κ.α.).

Σε άλλο σημείο του άρθρου ο ψευδοηγούμενος Αθανάσιος καυχάται ότι, είναι φυσικός πνευματικός διάδοχος του Οσίου Παχωμίου, μέσω του μοναχού Μωυσή Τριπιτίνια για τον οποίο, το μοναχολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, αναφέρει ότι απομακρύνθηκε από την Ι. Σκήτη ευρισκόμενος ως «εξόριστος εν Αγίω Όρει» από όπου δραπέτευσε κατόπιν για να καταλήξει στην παράταξη των <<ματθαιικών>> Γ.Ο.Χ. -μέχρι τον θάνατό του (1946)- που δεν αναγνωρίζει η σημερινή <<Σύνοδος>> στην οποία ανήκει ο Αθανάσιος. 

.Δ.

Δεν είναι δυνατόν να μη σχολιάσουμε το άρθρο της Γερόντισσας του Ιερού Παρθενώνα του Αγ. Κωνσταντίνου, –που δημοσιεύθηκε στις 20/02/2016– η οποία διερωτάται που ήταν η Μητρόπολη Χίου τα τελευταία 120 χρόνια και η οποία, επίσης, υποστηρίζει ότι, ο Ιερός Παρθενών του Αγ. Κωνσταντίνου ποτέ δεν ζήτησε, ούτε πνευματική ούτε υλική βοήθεια. Οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε ότι, εν έτει 1965, ο Δικαίος της Σκήτης των Αγίων Πατέρων, Θεόδουλος Γεντίδης, ζητά από τον Μητροπολίτη Χίου να εντάξει στην Παγκόσμια Εκκλησιαστική Υπηρεσία (Π.Ε.Υ.) τον Ιερό Παρθενώνα του Αγίου Κωνσταντίνου, για το πρόγραμμα διανομής τροφίμων !!! Μάλιστα έτσι έχουν καταγραφεί τα γεγονότα μέσα από την αλληλογραφία της εποχής που φυλάσσεται στο Αρχείο της Ι. Μητροπόλεως. Όταν έλαβε χώρα το γεγονός αυτό, η Ηγουμένη Παρασκευή βρισκόταν ήδη αρκετά χρόνια εντός της Μονής αυτής. Ο Δικαίος Θεόδουλος είχε ήδη εκτίσει την ποινή του, κάνοντας υπακοή στην τοπική Εκκλησία.

Επικαλείται η Γερόντισσα του Ιερού Παρθενώνα του Αγ. Κωνσταντίνου την ποινή του Γέροντος Θεοδούλου και ειδικότερα ότι «όταν πέθανε ο Φωστίνης ανεκαλέσθη από την εξορία». Καθιστούμε γνωστό ότι, σύμφωνα με το αρχειακό υλικό που υπάρχει στην Ι. Μητρόπολη Χίου, περί το τέλος του 1956 διαπιστώνεται ότι, στην Ι. Σκήτη δεν μνημονεύεται το όνομα του Μητροπολίτου Χίου Παντελεήμονος, αλλά απλώς το «υπέρ του Αρχιεπισκόπου ημών» άνευ ονόματος. Αυτό παρατηρείται μέχρι το τέλος του 1959. Τελικά στις 21-09-1959 συνεδριάζει το Επισκοπικό Δικαστήριο της ι. Μητροπόλεως Χίου (με Πρόεδρο τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα και τακτικά μέλη τους Αιδ/τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Εμμανουήλ Τζιώτη και Μιχαήλ Σεζένια και Γραμματέα τον Εμμανουήλ Δράκο) για να δικάσει τον Πρεσβύτερο και Μοναχό Θεόδουλο Γεντίδη. Κατά τη συνεδρίαση εκλήθη ο ίδιος να απολογηθεί και απήντησε ότι ήταν «έθος για την Ιερά Σκήτη να μην μνημονεύεται το όνομα του εκάστοτε Μητροπολίτη». Ενώ ο Μητροπολίτης Παντελεήμων τον προέτρεψε να μετανοήσει και να αρχίσει να μνημονεύει τον Κανονικό Ιεράρχη, απήντησε ότι, «δεν μπορεί να το πράξει δια λόγους συνειδήσεως, καθότι θεωρεί τον Κανονικόν του Επίσκοπον ως σχισματικόν, επειδή δεν ακολουθεί το παλαιόν ημερολόγιον». Τελικά, το Δικαστήριο αποφάσισε παμψηφεί να απέχει ο δικασθείς από κάθε ιεροπραξία επί ένα έτος, επιεικώς, καθώς επίσης για ισόχρονο διάστημα να περιοριστεί στην Ι. Μονή Υψηλού Μυτιλήνης. Όλοι οι μοναχοί, που εξετάστηκαν κατ΄ εντολή της ι. Μητροπόλεως για το ίδιο θέμα, δηλαδή της αναγνωρίσεως του Κανονικού Μητροπολίτου Χίου, δήλωσαν ανεξαιρέτως (πλην μόλις ενός, του Ανδρονίκου Κατσουνωτού που εγκαταβιούσε έξω από τον Ιερό Παρθενώνα του Άγ. Κωνσταντίνου και ο οποίος τελικά απεχώρησε εκ της Ι. Σκήτης και της Χίου σε σύντομο χρονικό διάστημα) ότι αναγνωρίζουν τον Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα «ως τον μόνον Κανονικόν Αρχιεπίσκοπον της επαρχίας μας, απονέμοντάς του την προσήκουσαν τιμήν εις τον Αρχιερατικόν βαθμόν». [Ας λεχθεί στο σημείο αυτό ότι όπως πληροφορούμαστε από τα Αρχεία της Ι. Μητροπόλεως Χίου ο μοναδικός μοναχός ο οποίος έπειτα από ανάκριση την οποία υπέστησαν όλοι οι μοναχοί της Σκήτης των Αγ. Πατέρων, κατόπιν παρέμβασης του Μητροπολίτη Χίου, εν έτει 1959, με θέμα την αναγνώριση της Κανονικότητας του Επισκόπου, απάντησε αρνητικά ήταν ο μοναχός Ανδρόνικος Κατσουνωτός ο οποίος υποστήριζε ότι ο Μητροπολίτης Χίου είναι σχισματικός, αφού ακολουθεί το νέο ημερολόγιο! Πως, λοιπόν, σε απόδειξη παραλαβής, από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, όσων εστάλησαν -υπό του Αμερικανικού λαού- τροφίμων, δια της Συνοδικής Επιτροπής Αλληλοβοηθείας και Σχέσεων μεταξύ των ξένων Εκκλησιών, εν έτει 1957, ο μοναχός Ανδρόνικος δέχεται να υπογράψει; Μήπως, το 1957 τα τρόφιμα δεν προέρχονταν από Οικουμενιστές; Ή μήπως ο ίδιος «χόρτασε» το 1957 και θυμήθηκε να επαναστατήσει το 1959;] 

Η Γερόντισσα, στο ίδιο άρθρο, δηλώνει ότι, εξυπηρετείτο και εξυπηρετείται από τα γραφεία των Γ.Ο.Χ. στην Αθήνα. Τι είναι αυτά τα γραφεία; Είναι Εκκλησία; ΟΧΙ, δεν είναι Εκκλησία, αλλά ειναι Σωματείο. Σύμφωνα δε με το καταστατικό του, «δια να καταστή τις μέλος υποβάλλει αίτησιν προς το Δ.Σ. αυτού. Η αίτησις εγκρίνεται, καθισταμένου του αιτούντος τακτικού μέλους του σωματείου, αφού διαπιστωθή ότι τυγχάνει γνήσιος Ορθόδοξος Χριστιανός, μέλος της Εκκλησίας Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών, μη κοινωνών προς ετέραν θρησκευτικήν κοινότητα είτε αύτη ακολουθεί το πάτριον ή το νέον ημερολόγιον». Με την λογική αυτή, οι προσκυνητές που ανήκουν στην Κανονική Εκκλησία της Χίου (νέο ημερολόγιο) δεν τυγχάνουν πιστά μέλη των Γ.Ο.Χ. και απλώς ΕΜΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ! Η δε παρουσία τους –ως φαίνεται– γίνεται αποδεκτή μόνο για λόγους υλικών απολαβών του Σωματείου των Γ.Ο.Χ!!!

Συμπεραίνεται σύμφωνα με όσα προαναφέραμε, ότι αυτή τη στιγμή η ι. Σκήτη των Αγ. Πατέρων είναι εμπερίστατη διότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η Νομοθεσία που τηρείται βάσει του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν. 590/1977). Προτρέπουμε το χιακό λαό να μην επηρεάζεται από τα σχήματα και από λόγους ή συμπεριφορές ρασοφόρων οι οποίοι δεν έχουν εκκλησιαστική κοινωνία με την Κανονική Εκκλησία-Ιερά Μητρόπολη Χίου και να μη μετέχει «Μυστηρίων» που αυτοί τελούν καθόσον αυτά πάσχουν απολύτου ακυρότητος και δεν αναγνωρίζονται ούτε από την Ορθόδοξη Ανατολική του Χριστού Εκκλησία.

Χίος, 07-04-2016

Ζωρζής Φ. Σκέλλας - Κωνσταντίνος Μ. Παραδείσης - Γεώργιος Φ. Παπαδόπουλος

ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΝΟΤΑΡΑΣ Ο θαυματουργός άγιος των Μύλων Σάμου

$
0
0
Στο νοτιοανατολικό τμήμα του ακριτικού αιγαιοπελαγίτικου νησιού της Σάμου με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται το ιστορικό και γραφικό χωριό Μύλοι ανάμεσα σε φημισμένους πορτοκαλεώνες και πυκνούς ελαιώνες. Το μικρό αυτό χωριό της Σάμου, το οποίο κτίσθηκε κατά τον 16ο αιώνα στη διάρκεια του επαναποικισμού από τους πρώτους εποικιστές που ήρθαν από την Πάτμο μαζί με τον Νικόλαο Σαρακίνη και που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, συνδέθηκε στη μακραίωνη ιστορική του πορεία και παράδοση με τον Άγιο Μακάριο τον Νοταρά Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου (1731 – 1805), τον ακλινή και αμετακίνητο στην ορθόδοξη πίστη και την εκκλησιαστική παράδοση ευκλεή ιεράρχη και θεοφόρο ασκητή, ο οποίος αναδείχθηκε Γενάρχης του Φιλοκαλισμού, ένθερμος αλείπτης νεομαρτύρων, πολύτιμος συγγραφέας και θαυματουργός άγιος. 


Ο Άγιος Μακάριος, ο εκλεκτός αυτός γόνος της παλαιάς αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων από τα Τρίκαλα Κορινθίας, μετά την αυθαίρετη εκθρόνισή του από τον μητροπολιτικό θρόνο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου το 1768 εξαιτίας της κήρυξης του ρωσοτουρκικού πολέμου, επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο, την Κεφαλληνία, την Ύδρα, την Πάτμο, τους Λειψούς και την Ικαρία, όπου συνέδραμε τον Όσιο Νήφωνα τον Χίο (1736-1809) στην ανέγερση και αποπεράτωση της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου στην τοποθεσία Λευκάδα του Αγίου Κηρύκου. Μετά την παραμονή του στο Άγιον Όρος, όπου κατέστη αρχηγέτης του πνευματικού κινήματος των Κολλυβάδων, της περίφημης φιλοκαλικής αναγέννησης, μαζί με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη (1749-1809) και τον Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο (1721-1813), υποστηρίζοντας με ένθερμο ζήλο τον αναστάσιμο χαρακτήρα της Κυριακής και την ανάγκη για ανακαίνιση της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας και την επιστροφή στην αρχαία εκκλησιαστική παράδοση, διήλθε μετά τα μέσα του 18ου αιώνα κατά τη μετάβασή του προς τη Χίο και την Πάτμο από το ιστορικό και εύανδρο νησί της Σάμου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Σάμιο ιερομόναχο Ισίδωρο Κυριακόπουλο (1819-1882), ο οποίος στη συνταχθείσα υπ’ αυτού Ακολουθία των Χαιρετισμών του Αγίου κάνει σχετική αναφορά: «Ὄρος σύ τό τοῦ Ἄθω καταλείψας, τρισμάκαρ, μετέβης πρός τήν Χίον καί Πάτμον· καί τήν Σάμον ἐν παρόδῳ ἰδών,… Χαῖρε, δι’ὅν καί ἡ Σάμος τιμᾶται·». Φτάνοντας στο νησί της Σάμου αναζήτησε κατάλληλο τόπο για προσευχή και άσκηση. Έτσι εγκαταστάθηκε σε ήσυχη και απομονωμένη τοποθεσία πλησίον του χωριού Μύλοι, ακτινοβολώντας με τη φιλόθεη βιοτή και την αγιαστική του χάρη. 


Η σύντομη, αλλά φωταυγής διέλευση και παραμονή του θεοφόρου ασκητού και χαρισματικού επισκόπου της Κορίνθου, Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, από την περιοχή των Μύλων Σάμου οδήγησε στην τιμή του στο ιστορικό αυτό χωριό του νησιού ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, δηλαδή μόλις λίγα χρόνια μετά την οσιακή του κοίμηση στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί της Χίου στις 17 Απριλίου του 1805. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι ο Άγιος Μακάριος κατέστη ιδιαίτερα λαοφιλής στους Μύλους Σάμου, δεδομένου ότι μεταξύ των ετών 1820 -1825 ανεγέρθηκε από τον μοναχό Κωνστάντιο που ήταν πνευματικό τέκνο του Αγίου, ιερός ναός επ’ ονόματί του. Πρόκειται για τον δεύτερο παλαιότερο ναό του Αγίου στον ελλαδικό χώρο, αφού ο πρώτος ναός ανεγέρθηκε το 1815 από τον ίδιο μοναχό Κωνστάντιο σύμφωνα με τη σωζόμενη σχετική επιγραφή στο χωριό Ελάτα της Χίου. Το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Μακαρίου, κτισμένο σε θελκτική εξοχική τοποθεσία και σε μικρή απόσταση από το χωριό Μύλοι της Σάμου, αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο ευλαβικής αναφοράς και προσκύνησης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ενώ έχει μεγάλη θαυματουργική παράδοση, αφού μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα υπήρχε στον ναό το θαυματουργό αγίασμα του Αγίου. Έτσι ο «θεραπεύων πᾶσαν νόσον» Άγιος Μακάριος ο Νοταράς καθιερώθηκε στη θρησκευτική συνείδηση του ευσεβούς σαμιακού λαού ως ο κατ’ εξοχήν τιμώμενος άγιος του ιστορικού χωριού των Μύλων Σάμου. Παράλληλα καθιερώθηκε από παλαιοτάτων χρόνων να εορτάζεται με πανσαμιακή συμμετοχή πανηγυρικά η μνήμη του στις 16 Μαΐου, η δε ετήσια αυτή πανήγυρη προς τιμήν του να αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο θρησκευτικό γεγονός του χωριού, στο οποίο συμμετέχουν πολυάριθμοι πιστοί από ολόκληρο το νησί. Ο πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου, ο οποίος λαμβάνει χώρα στον ενοριακό ναό του Αγίου Χαραλάμπους Μύλων το διήμερο 15-16 Μαΐου περιλαμβάνει την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού την παραμονή της εορτής, ενώ ανήμερα της 16ης Μαΐου και μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας επακολουθεί η λιτανεία της εφέστιας εικόνος του θαυματουργού Αγίου, η οποία συγκαταλέγεται στις παλαιότερες εικόνες του, αφού το ασημένιο πουκάμισό της φέρει την επιγραφή «KONCTATIΩΝ KΩSANTIO ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ 1822». Μετά τη λιτανεία διανέμεται στους πολυπληθείς προσκυνητές το παραδοσιακό σαμιακό εορταστικό φαγητό στις πανηγύρεις των ναών που φέρει την προσωνυμία «γιορτή» ή «κισκέκι». Τα παλαιότερα χρόνια η θρησκευτική πανήγυρη του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά στους Μύλους Σάμου συνοδευόταν και με τριήμερο λαϊκό παραδοσιακό γλέντι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή έπασχαν από σοβαρή ασθένεια, τελούσαν Θεία Λειτουργία στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου, επικαλούμενοι τη θαυματουργική του μεσιτεία. Άλλωστε αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα οποία διηγούνται οι ευσεβείς κάτοικοι των Μύλων και των χωριών της ευρύτερης περιοχής, αφού ο Άγιος Μακάριος, του οποίου «τά ὀστᾶ μετά θάνατον ἐτίμησεν ὁ Θεός εὐωδίᾳ καί θαύμασι πλείστοις», προσφέρει πλούσια την ευλογία και τη θαυματουργική του χάρη σ’ αυτούς που τον επικαλούνται με πίστη και ευλάβεια. 

Προς απόδειξη της θαυματουργικής χάριτος του Αγίου εξιστορούνται παρακάτω μερικά από τα πολυάριθμα θαύματα που τέλεσε ο τιμώμενος στους Μύλους Σάμου θεοφόρος ασκητής και ευκλεής επίσκοπος της Κορίνθου Άγιος Μακάριος ο Νοταράς. Η κόρη της Αναστασίας Βακεντή από την ιστορική κωμόπολη της Χώρας Σάμου ήταν βαριά άρρωστη και επειδή η υγεία της χειροτέρευε ολοένα και περισσότερο, έστρεψαν η μητέρα και η θεία της τις ελπίδες τους στον Θεό και τους αγίους. Όλη τη νύχτα παρακαλούσαν οι δυο γυναίκες τους αγίους να θεραπεύσουν την άρρωστη κοπέλα. Ξαφνικά άκουσαν βήματα από βαριά παπούτσια στη σκάλα, που οδηγεί στην ταράτσα του σπιτιού. Άνοιξαν την πόρτα για να δουν ποιος ήρθε, αλλά δεν βρήκαν κανένα έξω από το σπίτι. Στη συνέχεια ανέβηκαν τη σκάλα, αλλά και πάλι δεν είδαν κανένα. Μετά από το απρόσμενο αυτό συμβάν, πήγαν και κοιμήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η άρρωστη κόρη είδε στον ύπνο της, ότι ήταν στην ταράτσα του σπιτιού της θείας της και έβλεπε πάρα πολύ κόσμο να πηγαίνει προς τους Μύλους. Αυτή η κοσμοσυρροή εντυπωσίασε την κοπέλα και την έκανε να απορήσει. Φώναξε λοιπόν σε μία γυναίκα και τη ρώτησε, πού πηγαίνει όλος αυτός ο κόσμος. Η γυναίκα τότε απάντησε, ότι ο κόσμος πηγαίνει στον Άγιο Μακάριο, ο οποίος περιμένει και την άρρωστη κοπέλα να πάει εκεί. Όταν το πρωί η άρρωστη κόρη ξύπνησε και σηκώθηκε από το κρεβάτι, ήταν εντελώς υγιής. Για να ευχαριστήσει μάλιστα τον θαυματουργό Άγιο Μακάριο, πήγε στο εκκλησάκι του Αγίου και άναψε μία λαμπάδα. 

Ένα άλλο θαύμα του Αγίου έμεινε στην προφορική παράδοση των Μύλων σύμφωνα με τη διήγηση του αειμνήστου πλέον Χαραλάμπους Πυργιώτη, ο οποίος είχε κτήμα πλησίον του ναού του Αγίου Μακαρίου. Μία ημέρα λοιπόν ξεκίνησε να ανοίξει πηγάδι, έχοντας μαζί του δύο εργάτες, τον Νικόλαο Πυργιώτη και τον Σταύρο Μαλαγάρη, οι οποίοι έσκαβαν, ενώ ο ίδιος τραβούσε το χώμα. Έφτασε όμως η στιγμή που θα ολοκληρωνόταν το έργο. Έτσι την τελευταία ημέρα πήγαν το πρωί για να καθαρίσουν το πηγάδι και να τελειώσουν τη δουλειά. Φτάνοντας όμως στο πηγάδι, άκουσαν ξαφνικά ψαλμωδίες από τον ναό του Αγίου Μακαρίου, ο οποίος φεγγοβολούσε ανεξήγητα. Τότε ο αείμνηστος Χαράλαμπος τους πρότεινε παρόλο που δεν ήταν κατάλληλα ενδεδυμένοι, να πάνε πρώτα στον Άγιο Μακάριο να προσκυνήσουν, αφού τελείτο Θεία Λειτουργία και κατόπιν να πάνε να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους στο πηγάδι. Μόλις όμως έφτασαν στον ναό του Αγίου, διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι ούτε ιερέας υπήρχε εντός του ναού ούτε κόσμος. Παρόλα αυτά προσκύνησαν με ευλάβεια και στη συνέχεια αναχώρησαν για το κτήμα, όπου θα συνέχιζαν τη δουλειά τους. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ακούσθηκε μία τρομακτική βοή σαν να γινόταν ένας φοβερός σεισμός. Το γεγονός αυτό τους φόβισε τόσο πολύ, ώστε τρομοκρατημένοι δεν μπορούσαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Όταν συνήλθαν από το συνταρακτικό αυτό συμβάν, πήγαν στο πηγάδι, όπου διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχε βυθιστεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν είχαν πάει νωρίτερα για να το καθαρίσουν, τότε θα είχαν βρει σίγουρα ακαριαίο θάνατο. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Άγιος Μακάριος τους προστάτευσε και τους έσωσε τη ζωή, αφού την ώρα του απρόσμενου και τρομακτικού συμβάντος αυτοί βρίσκονταν στον ναό του θαυματουργού Αγίου. Έκτοτε και οι τρεις έτρεφαν μεγάλη ευγνωμοσύνη και ευλάβεια στον Άγιο και κάθε χρόνο προσέρχονταν στον εορτασμό της μνήμης του, προσφέροντας προς τιμήν του άρτους και συμβάλλοντας σε ό,τι άλλο χρειαζόταν το ετήσιο πανηγύρι των Μύλων. 


Ένα άλλο θαύμα είχε βιώσει η αείμνηστος πλέον Βασιλική Ασημιάδη, η οποία είχε σοβαρά και χρόνια προβλήματα με τα νεφρά της. Η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η μετάβασή της στην Αθήνα και η εισαγωγή της σε νοσοκομείο, όπου μετά από τις σχετικές εξετάσεις οι γιατροί αποφάσισαν ότι πρέπει να της αφαιρέσουν το ένα νεφρό. Μέσα στους φρικτούς της πόνους παρακαλούσε καθημερινά τον Άγιο Μακάριο να τη θεραπεύσει και να δώσει λύση στο χρόνιο και οξύτατο πρόβλημα της υγείας της. Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την εγχείρησή της, παρουσιάσθηκε ο Άγιος στον ύπνο της τη νύχτα και της είπε να μην φοβάται, αφού το νεφρό της είναι εντελώς υγιές. Την επόμενη ημέρα δήλωσε στους γιατρούς ότι δεν έχει πλέον πόνους και δεν χρειάζεται να χειρουργηθεί, διότι τη θεράπευσε ο Άγιος Μακάριος. Στο άκουσμα αυτών των λόγων οι γιατροί έμειναν άναυδοι και προβληματισμένοι, αλλά όταν την υπέβαλαν εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις, διαπίστωσαν με μεγάλη έκπληξη ότι ήταν εντελώς υγιής και δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι την ίδια ημέρα βγήκε από το νοσοκομείο, ενώ από εκείνη τη στιγμή έζησε για 47 ακόμη χρόνια μέχρι και την ηλικία των 94 ετών, όταν απεβίωσε. 


Αποδέκτης της θαυματουργικής χάριτος του Αγίου Μακαρίου υπήρξε όμως και ο ίδιος ο εφημέριος των Μύλων, π. Βασίλειος Βακράς, ο οποίος διακονεί με ευλάβεια και φόβο Θεού την ενορία του χωριού από το 1974 μέχρι και σήμερα. Το 2006 του εμφανίσθηκε μεγάλο πρόβλημα στον πνεύμονα και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά και εισαγωγή του σε αθηναϊκό νοσοκομείο. Προτού αναχωρήσει από τη Σάμο, λειτούργησε στο εκκλησάκι του Αγίου Μακαρίου και παρακάλεσε τον θαυματουργό και προστάτη του άγιο να τον βοηθήσει στο οξύ πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Στις 3 Μαρτίου 2006 εισήχθη με συνοδεία γιατρού στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για να γίνει η εγχείρηση στον πνεύμονα. Την επόμενη ημέρα χειρουργήθηκε από τον ιατρό κ. Γεώργιο Χαμαλάκη, διευθυντή της θωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου. Μετά την εγχείρηση οι πόνοι ήταν αφόρητοι και ο π. Βασίλειος παρακαλούσε τον Άγιο να τον απαλλάξει από την οδυνηρή αυτή κατάσταση. Ο ιατρός τον ενθάρρυνε ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται διαρκώς και ότι σε δέκα περίπου ημέρες θα βγει από το νοσοκομείο. Όμως μια ημέρα ενώπιον του ιερέα παρουσιάσθηκε ο Άγιος Μακάριος με ιλαρό πρόσωπο, κρατώντας μάλιστα και το καλογερικό του μπαστούνι. Απευθυνόμενος ο Άγιος στον ιερέα τον ρώτησε γιατί βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο και δεν πηγαίνει στην ενορία του στους Μύλους. Την επομένη ημέρα ο χειρουργηθείς στον πνεύμονα π. Βασίλειος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ μέχρι σήμερα είναι βέβαιος και πεπεισμένος ότι ο θαυματουργός Άγιος Μακάριος δεν τον επισκέφθηκε στον ύπνο του, αλλά εμφανίσθηκε μπροστά του ολοζώντανος. Ερωτηθείς μάλιστα ο αδελφός του ιερέα, εάν είδε ή αντιλήφθηκε κάτι, του ομολόγησε ότι άκουσε τον π. Βασίλειο να συνομιλεί έχοντας στραμμένο το βλέμμα δίπλα του. 


Αλλά τα θαύματα του Αγίου, όπως τα διέσωσε η προφορική παράδοση των κατοίκων του ιστορικού χωριού των Μύλων Σάμου, δεν σταματούν εδώ. Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς θα συνεχίσει προς δόξαν Θεού να παρέχει πλούσια την αγιαστική και θαυματουργική του χάρη σ’ αυτούς, οι οποίοι θα τον τιμούν με την πρέπουσα ευλάβεια και θα ζητούν τις πρεσβείες του στα ποικίλα προβλήματα και αδιέξοδα της σημερινής πνευματικά αλλοτριωμένης εποχής μας. 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός

Βιβλιογραφία

  • Θεοδωροπούλου Αριστείδου Γ., Άγιος Μακάριος Μύλων –Ένα ιστορικό εκκλησάκι της Σάμου με θαυματουργική παράδοση, Εφημερίδα «Σαμιακόν Βήμα», αρ. φυλ. 3830, Σάμος 28-05-2012 /http://syndesmosklchi.blogspot.com 
  • Θεοδωροπούλου Αριστείδου Γ., O Άγιος Μακάριος o Νοταράς και η τιμή του στη Σάμο και την Ικαρία, Εφημερίδα «Ο Εκκλησιολόγος», αρ. φυλ. 310, Πάτρα 27-04-2013 /http://syndesmosklchi.blogspot.com
Εικόνες

[1] Φορητή εικόνα του  Αγίου Μακαρίου του Νοταρά  στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Μύλων Σάμου.

[2] Η εφέστια θαυματουργή εικόνα του Αγίου Μακαρίου στο χωριό Μύλοι Σάμου. Φυλάσσεται στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Μύλων και λιτανεύεται στις 16 Μαΐου, ημέρα του πανηγυρικού εορτασμού της μνήμης του Αγίου Μακαρίου στους Μύλους Σάμου.

[3] Το θαυμάσιο ασημένιο πουκάμισο της εφέστιας εικόνας του Αγίου Μακαρίου στους Μύλους Σάμου. Χρονολογείται από το 1822, γεγονός που συγκαταλέγει την εικόνα ως μία από τις παλαιότερες που ιστορήθηκαν προς τιμήν του θαυματουργού Αγίου.

[4] Ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Μακαρίου Μύλων Σάμου ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1820-1825 από τον μοναχό Κωνστάντιο, πνευματικό τέκνο του Αγίου Μακαρίου.

[5] Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς τιμάται στη Σάμο με ομώνυμο ναό στην περιοχή του χωριού Μύλοι, όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο Άγιος πέρασε και διέμεινε τον 18ο αιώνα.

[6] Ο Άγιος Μακάριος Μύλων είναι ένα ιστορικό εκκλησάκι της Σάμου με μεγάλη θαυματουργική παράδοση.

[7] Άποψη του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Μακαρίου του Νοταρά στους Μύλους Σάμου.

[8] Άποψη από το εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίου Μακαρίου Μύλων Σάμου.

[9] Παλαιά εικόνα του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά στο δωδεκάορτο του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ιερού Ναού Αγίας Πελαγίας Μεσαίου Καρλοβάσου Σάμου.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς του συγγραφέα και του ιστολογίου πρώτης δημοσίευσης: http://kallimasia.blogspot.gr/

Όταν οι νέοι επιστήμονες τιμούν την επιστήμη και τον τόπο ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΙΑΤΡΟ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΚ. ΜΠΕΝΕΤΟ

$
0
0
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου Παιδείας & Πρόνοιας 

Πραγματικά, αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας πλημμύρισαν τις καρδίες όλων των συμπατριωτών μας, στο άκουσμα της είδησης ότι, βραβεύθηκε ο φέρελπις νέος επιστήμονας, Ιατρός Καρδιολόγος κ. Γιώργος Μπενέτος (υιός του παιδιάτρου Νικ. Μπενέτου και της οδοντιάτρου Αγγέλας Μπατά-Μπενέτου) για τις δυο εργασίες που εκπόνησε και που είχαν ως αντικείμενο έρευνας και καταγραφής τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η απονομή του 1ου βραβείου στον εκλεκτό συμπολίτη μας, Ιατρό, έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα εγκεφαλικά επεισόδια, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βενετία της Ιταλίας. 

Ο Ιατρός Γιώργος Νικ. Μπενέτος συμμετέχει στην ομάδα του γνωστού, επιφανούς Καρδιολόγου, Κώστα Τούτουζα, ενώ στο παρελθόν θήτευσε και στην Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου μας, ως ειδικευόμενος. 

Κάθε είδους τιμή και σεβασμός προς τα γράμματα, την επιστήμη και τον πολιτισμό, αντανακλά στο πρόσωπο του τιμωμένου, της οικογένειάς του αλλά και της γενέτειρας γης.

Ο Γιώργος, που επάξια συνεχίζει την παράδοση των γονέων του, από μικρός είχε αποδείξει την άριστη επίδοσή του στα της παιδείας, την λεπτότητα και ευγένεια, που τον διέκριναν, μα –προπάντων- το ακέραιο ήθος του, που του καλλιέργησαν οι γονείς και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ας μας επιτραπεί και μια ξεχωριστή μνεία στο ιδιαίτερο χωριό του (-μας), το Πυργί, το οποίο ανέδειξε έναν ακόμη άριστο και ανερχόμενο Επιστήμονα.

Συγχαίρουμε εγκάρδια τον Ιατρό Γιώργο Νικ. Μπενέτο και καμαρώνουμε για το έργο και τις επιστημονικές του επιδόσεις, ευχόμενοι καλή συνέχεια, δύναμη στο έργο του και πάντοτε επιτυχίες, με υγεία, χαρά και κάθε προκοπή.-

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ ΧΙΟΥ

$
0
0
Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και με τη συμμετοχή πολυάριθμων ευσεβών και φιλεόρτων χριστιανών εορτάσθηκε το διήμερο 16-17 Απριλίου 2016 στον περικαλλή Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς η πανίερη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά, του εν Χίῳ θεαρέστως διαλάμψαντος και αυτόθι οσιακώς κοιμηθέντος την 17η Απριλίου 1805. Όπως είναι γνωστό, το βόρειο κλίτος (ιερό παράβημα) του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Ναού, όπου υπάρχει και μεγάλο προσκυνητάριο με εικόνα του Αγίου, έργο του γνωστού αγιογραφείου του Ιερού Παρθενώνος Αγίου Κωνσταντίνου Χίου κατά το έτος 1919, τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Μακαρίου και εγκαινιάσθηκε εις τιμήν και μνήμην του το Σάββατο της Διακαινησίμου 3 Μαΐου 2003 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρό Διονύσιο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι το Σάββατο της Διακαινησίμου έχει ορισθεί από την Εκκλησία μας να εορτάζεται η Σύναξις πάντων των Κολλυβάδων Αγίων, στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχει ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς ως αρχηγέτης του βαρυσήμαντου πνευματικού κινήματος των Κολλυβάδων. 


Το Σάββατο 16 Απριλίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, εψάλη στις 6:30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της αγιοτόκου και αγιοβαδίστου Τοπικής Εκκλησίας της Χίου αναφέρθηκε στη μορφή του θεοφόρου ασκητού, ευκλεούς επισκόπου της Κορίνθου και Γενάρχη του Φιλοκαλισμού, Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, ο οποίος ασκήτευσε τα τελευταία δώδεκα χρόνια της επίγειας βιοτής του στους πρόποδες του όρους Αίπος πάνω από την κωμόπολη του Βροντάδου και πλησίον του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Ναός αυτός φέρει σήμερα πλέον το όνομα του Αγίου και αποτελεί Ιερό Προσκύνημα σύμφωνα με τον υπ’ αριθμό κανονισμό 271/2015 (ΦΕΚ 149 Α/18-11-2015). Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος διένειμε ως ευλογία στους χριστιανούς πλαστικοποιημένες εικόνες που Αγίου από παλαιά εικόνα του, η οποία ιστορήθηκε σύμφωνα με τη χιακή εικονογραφική τέχνη στην Ιερά Σκήτη Αγίου Μάρκου Χίου το 1896, όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Κατόπιν στην παρακείμενη από τον Ναό αίθουσα παρετέθη στον Σεβασμιώτατο και σε όλους τους προσκυνητές το σχετικό κέρασμα. 
 
 
 
 

Την Κυριακή 17 Απριλίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής της μνήμης του Αγίου, εψάλη στις 7π.μ. ο Όρθρος, επακολούθησε η Αρτοκλασία και κατόπιν τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ιερουργούντος του δραστήριου και αγαπητού εφημερίου του Ναού, π. Γεωργίου Κωνσταντίνου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερθείς στον εορταζόμενο Άγιο Μακάριο τον Νοταρά, ο οποίος προσφέρει πολλαπλά και βαρυσήμαντα πνευματικά μηνύματα στον Έλληνα του 21ου αιώνα που έχει τη διάθεση να αγωνισθεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Κατά το διήμερο της πανηγύρεως του Αγίου Μακαρίου ιδιαίτερη ευλογία πρόσφερε το φυλασσόμενο τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, το οποίο ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Ας επικαλεσθούμε λοιπόν τις πρεσβείες του θαυματουργού Αγίου Μακαρίου στη ζωή και στα ποικίλα προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο κάθε αγωνιζόμενος χριστιανός, ώστε να αξιωθούμε και εμείς να γευθούμε έστω και αμυδρά το μεγαλείο της Βασιλείας του Θεού. 

 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός

Η ΕΤΗΣΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

$
0
0

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πολυάριθμων ευσεβών και φιλεόρτων χριστιανών εορτάσθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το διήμερο 7-8 Μαΐου 2016 η πανίερη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά, του εν Χίῳ θεαρέστως διαλάμψαντος και αυτόθι οσιακώς κοιμηθέντος την 17η Απριλίου του έτους 1805. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου ήταν ο ομώνυμος μεγαλοπρεπής Ιερός Ενοριακός Ναός, ο οποίος αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για την όμορφη πόλη του Ξυλοκάστρου και είναι αντάξιος της πολύπτυχης εθνικοθρησκευτικής προσφοράς του εκλεκτού γόνου της επιφανούς οικογένειας των Νοταράδων από τα Τρίκαλα Κορινθίας και Γενάρχη του Φιλοκαλισμού, Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου. Ο ετήσιος πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου έχει ορισθεί να τελείται την Κυριακή του Θωμά εκ μεταθέσεως της μνήμης του από τις 17 Απριλίου, επειδή συνήθως πέφτει μέσα στην περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής. 

 

Το Σάββατο της Διακαινησίμου 7 Μαΐου τελέσθηκε στον Ναό το πρωί στις 7 ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επ’ ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως πάντων των Κολλυβάδων Αγίων, στην χορεία των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο αρχηγέτης του βαρυσήμαντου κολλυβαδικού κινήματος, Άγιος Μακάριος ο Νοταράς. Το απόγευμα στις 7 εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονυσίου και με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων ιερέων και δύο διακόνων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε μεγαλοπρεπώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Χριστού και τη σωτήρια ομολογία του Αποστόλου Θωμά, αλλά και στον εορταζόμενο στις 8 Μαΐου Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και Ευαγγελιστή, καθώς και στον λαμπρώς πανηγυριζόμενο κατ’ έτος την Κυριακή του Θωμά Άγιο Μακάριο τον Νοταρά. Επακολούθησε η Λιτάνευση της ανθοστόλιστης Ιεράς Εικόνος του Αγίου και του τεθησαυρισμένου στον Ναό από το 1986 τμήματος του ιερού του λειψάνου στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας. Τη λιτανευτική πομπή συνόδευσε η Δημοτική Φιλαρμονική και πλήθος πιστών. 


Την Κυριακή του Θωμά 8 Μαΐου, κυριώνυμο ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου, εψάλη το πρωί στις 7 ο Όρθρος και κατόπιν τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, ο οποἰος αναφέρθηκε στα πολλαπλά μηνύματα που προσφέρει στους χριστιανούς η Ανάσταση του Χριστού και ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς. Το απόγευμα στις 7 εψάλη η Παράκληση προς τιμήν του Αγίου, τις πρεσβείες του οποίου προς τον Κύριο επικαλούμεθα για την κατά Θεόν πνευματική μας πορεία και σωτηρία.

 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός

Η αναδημοσίευση του κειμένου και των φωτογραφιών προϋποθέτουν την αναφορά του συγγραφέα και του ιστολογίου πρώτης ανάρτησης http://syndesmosklchi.blogspot.gr/

Ψήφισμα Δ. Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. για την εκδημία του Προέδρου του Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Κατωπόδη

$
0
0
ΨΗΦΙΣΜΑ

ΘΕΜΑ:Αναγγελία της προς Κύριον εκδημίας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΚΕ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Κατωπόδη. 

Σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, με αφορμή την προς Κύριον εκδημίαν του αδελφού και συλλειτουργού Πρόεδρου του Δ. Σ. του ΙΣΚΕ, π. Ιωάννου Κατωπόδη, Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Η απώλεια του πολυφίλητου αδελφού και Προέδρου μας, προκάλεσε οδύνη και θλίψη στο Διοικητικό Συμβούλιο, στα Μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. και εις άπαντα τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ο μακαριστός αδελφός μας, για πολλά χρόνια υπήρξε αγωνιστής και υπερασπιστής των δικαίων του εφημεριακού κλήρου προσφέροντας με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και ιδιαίτερη ευαισθησία τις υπηρεσίες του στον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος εργαζόμενος πάντα με αθόρυβο και δημιουργικό τρόπο. Η απώλειά του στερεί από το Διοικητικό Συμβούλιο έναν έμπειρο χειριστή των θεμάτων του εφημεριακού κλήρου, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν επιστήθιο φίλο. 

Ας προσευχηθούμε όλοι στον Αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό να αναπαύσει την ψυχή του, στους χορούς των Αγίων, εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς Δικαίων. 

Κατόπιν αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Αντιπροσωπεία του Δ. Σ. να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού αδελφού και Προέδρου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

2. Να αναγνωστεί το παρόν από τον Αντιπρόεδρο του ΙΣΚΕ στην εξόδιο ακολουθία.

3. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια και την συμπαράστασή του προς την πρεσβυτέρα, τα τέκνα, τους οικείους και τους ενορίτες του.

4. Να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος κατά την εξόδιο ακολουθία από τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΙΣΚΕ π. Γεώργιο Σελλή.

5. Να κατατεθεί χρηματικό ποσό υπέρ του Τηλεοπτικού Σταθμού Λύχνος.

6. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εξόδιος ακολουθία του π. Ιωάννη Κατωπόδη

$
0
0

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εξόδιος ακολουθία του π. Ιωάννη Κατωπόδη στον Ιερό ναό Αγ. Διονυσίου Πατρών χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών και παρουσία του Αντιπροέδρου, του Γραμματέα, του Ταμία και μελών του ΙΣΚΕ.

Στον κατάμεστο από κόσμο ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Πατρών, χοροστατούντος του επιχωρίου Ποιμενάρχου τελέστηκε στις 11 το πρωί της περασμένης Παρασκευής 13 Μαΐου 2016, η εξόδιος ακολουθία του Πρωτοπρεσβύτερου, Προϊσταμένου του ναού, π. Ιωάννη Κατωπόδη που έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια.

Ως έναν καλό πνευματικό πατέρα και καλό οικογενειάρχη χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. «Υπήρξε ταυτόχρονα στην βιωτή του ένας καλός δάσκαλος και εκπαιδευτικός που περιέβαλλε τα παιδιά με αγάπη και μία ανοιχτή αγκαλιά, ένας καλός ιεροκήρυκας που ευεργέτησε με το έργο του την εκκλησία και ένας πολύ προσιτός, λαϊκός και κοινωνικός άνθρωπος, με αγωνιστικό φρόνημα για τα δίκαια των ιερέων», είπε ακόμη για τον μακαριστό παπα – Γιάννη ο Άγιος Πατρών.

Ο π. Ιωάννης Κατωπόδης γεννημένος στην Πάτρα με καταγωγή από το ορεινό κεφαλοχώρι της Λευκάδας. Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία, μόλις στα 23 του χρόνια την πρεσβυτέρα Γαρυφαλλιά με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Χρήστο, την Χρυσάνθη και την Άννα ενώ είδε και 4 εγγόνια.

Ο π. Ιωάννης ανέλαβε προϊστάμενος στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου μετά την κοίμηση του π. Ιγνατίου. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος στον τοπικό σύλλογο των ιερέων (ο σύλλογος πλέον δεν υφίσταται) ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει πρόεδρος στον Ι.Σ.Κ.Ε. – Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος.

Ο προηγούμενος πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Σελλής στον επικήδειο, ιδιαίτερα συγκινημένος, τόνισε πως ο π. Ιωάννης Κατωπόδης ορθοτόμησε το λόγο της αληθείας όχι ως δημόσιος υπάλληλος αλλά ως ποιμήν. Κουβαλούσε το βαρύ φορτίο να είναι λειτουργός, δάσκαλος και ποιμένας. Υπήρξε ένας απλός, μειλίχιος, αγωνιστής και ταπεινός άνθρωπος, πρόσθεσε ο π. Γεώργιος Σελλής.

Παρών στην εξόδιο ήταν και ο αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε., ο οποίος και ανέγνωσε το ψήφισμα που εξεδόθη από τον Σύνδεσμο. Ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, αναφερόμενος στην εκδημία του πολυφίλητου παπα – Γιάννη, τόνισε πως αυτή προκάλεσε οδύνη και απέραντη θλίψη στα μέλη του Δ.Σ. καθότι ο εκλιπών ήταν αγαπητός απ’ όλα τα μέλη του Δ.Σ. «Υπήρξε ένας μάχιμος κληρικός που υπερασπίστηκε τον εφημεριακό κλήρο και εργαζόταν πάντα με αθόρυβο και δημιουργικό τρόπο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος κατέθεσε στη μνήμη του π. Ιωάννη ένα ποσό για την στήριξη της λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος».

Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΙΣΚΕ, πέραν του Αντιπροέδρου, π. Ευαγγέλου Φεγγούλη παραβρέθηκαν, ο Γραμματέας, π. Βασίλειος Χρηστίδης, ο Ταμίας π. Μιχαήλ Μετζάκης και τα μέλη π. Χριστοφόρος Μουτάφης και π. Κων/νος Μιχαηλίδης.

 

Η σύνθεση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. μετά την έκτακτη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2016

$
0
0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΚΕ 19 -05- 2016

Την Πέμπτη 19 Μαϊου 2016 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ. Σ. του Ιερού Συνδέσμου Kληρικών Ελλάδος κατόπιν προσκλήσεως του προεδρεύοντος Αντιπροέδρου Πρωτοπρεσβυτέρου Ευαγγέλου Φεγγούλη με μοναδικό θέμα την εκλογή Προέδρου του Δ.Σ. μετά την εκδημία του μέχρι πρότινος Προέδρου αυτού, Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Κατωπόδη καθώς και την πλήρωση της 9ης θέσεως του Δ.Σ. από τον πρώτο αναπληρωματικό που ανεδείχθη στις εκλογές του Νοεμβρίου 2014.

Μετά την προσευχή και την επιμνημόσυνη δέηση για τον μακαριστό π. Ιωάννη το Διοικητικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ιερού Συνδέσμου προχώρησε στην πλήρωση της 9ης Θέσης, δια Κλήρου καθότι ισοψήφησαν στις Εκλογές στην 10η Θέση ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μελισσάρης Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Πρεσβύτερος Γεώργιος Νάνος Κληρικός Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου. Κληρώθηκε ο π. Γεώργιος Νάνος ως 9ο Τακτικό Μέλος του Δ.Σ., ενώ την θέση του πρώτου αναπληρωματικού Μέλους κατέλαβε ο π. Ιωάννης Μελισσάρης και την δεύτερη θέση αναπληρωματικού Μέλους ο π. Κωνσταντίνος Δόσης Κληρικός Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου & Ωρωπού.


Κατόπιν προχώρησε στις διαδικασίες εκλογής Νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου όπου, δια μυστικής ψηφοφορίας, εξελέγη ο π. Γέωργιος Κωνσταντίνου Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσών. Κατόπιν όλων αυτών, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου (Ιερά Μητρόπολις Χίου Ψαρών & Οινουσών)

Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Φεγγούλης (Ιερά Μητρόπολις Καρπενησίου) 

Γενικός Γραμματεύς: Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρηστίδης (Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας)

Ταμίας: Πρεσβύτερος Μιχαήλ Μετζάκης (Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος)

Μέλη:

Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Τσομπάνης (Ιερά Μητρόπoλις Ζιχνών)

Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης (Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας)

Πρεσβύτερος Εμμανουήλ Ντάκαρης (Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος)

Οικονόμος Χριστόφορος Μουτάφης (Ιερά Μητρόπολις Αιτωλοακαρνανίας)

Πρεσβύτερος Γεώργιος Νάνος (Ιερά Μητρόπολις Καρυστίας και Σκύρου)

Εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

Τέλος ο νέος Πρόεδρος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή του και ευχήθηκε την συνέχιση της γόνιμης θερμής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των Μελών.

EK TOY ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Εγκύκλιος: «Περί τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου»

$
0
0
Πρωτ. 2541
Ἀριθμ. Διεκπ. 1133 
Ἀθήνῃσι 2ᾳ Ἰουνίου 2016

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2977

Πρός
τό Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Ἀγαπητοί Πατέρες καί ἀδελφοί,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

ἀσφαλῶς γνωρίζετε ὅτι αὐτόν τόν μήνα, ἤτοι ἀπό 17 ἕως 26 Ἰουνίου, θά συνέλθει στήν Κρήτη ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῶν Ὀρθοδόξων κατά τόπους Ἐκκλησιῶν, ὕστερα ἀπό προετοιμασία πολλῶν ἐτῶν, γιά νά συσκεφθεῖ ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι καί νά φανερώσει τήν ἑνότητα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, σέ ἐποχή πού ἡ τοπική καί παγκόσμια κοινωνία εἶναι γεμάτη ἀντιφάσεις καί ἀνταγωνισμούς. Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας πού ἐξουσιοδοτήθηκε ἀπό τήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, θέλει νά σᾶς ἐνημερώσει ὑπεύθυνα γιά τό σημαντικό αὐτό γεγονός. 

Κατ'ἀρχάς τό ἐκκλησιαστικό πολίτευμα εἶναι συνοδικό καί ἱεραρχικό. Τό συνοδικό δηλώνει τήν ὕπαρξη πολλῶν ἀνθρώπων ἐπί τό αὐτό καί εἰς τό ὄνομα τοῦ Χριστοῦ συνηγμένων καί τό ἱεραρχικό δηλώνει ὅτι ὑπάρχει ἱεράρχησή τους, ἀνάλογα μέ τά χαρίσματα πού διαθέτουν. Σέ ὅλα τά ἐκκλησιαστικά ἐπίπεδα (Ἱερά Σύνοδος, Μητροπόλεις, Ἐνορίες, Μονές) λειτουργεῖ τό συνοδικό καί ἱεραρχικό πολίτευμα καί ἔτσι ἐκφράζεται ἡ ἀλήθεια τῆς πίστεως. Αὐτό φανερώνεται ἔντονα στήν θεία Εὐχαριστία, πού ἐκφράζει τόν τρόπο λειτουργίας τοῦ συνοδικοῦ πολιτεύματος, στόν ὁποῖον ὑπάρχει ὁ Ἐπίσκοπος ὡς Πρόεδρος τῆς εὐχαριστιακῆς συνάξεως καί διδάσκαλος τῆς ἀληθείας, οἱ κληρικοί, οἱ μοναχοί καί οἱ λαϊκοί μέ τό ἰδιαίτερο χάρισμά τους ὁ καθένας. Ἔτσι λειτουργοῦν καί οἱ Σύνοδοι τῶν κατά τόπους Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καί οἱ Πανορθόδοξοι Σύνοδοι. Μέ τόν τρόπο αὐτόν δοξάζεται ὁ Τριαδικός Θεός. 

Πολλά χρόνια οἱ κατά τόπους Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες διαπίστωναν ὅτι εἶναι ἀναγκαῖο νά συγκληθεῖ ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος γιά νά ἐπιλυθοῦν διάφορα χρονίζοντα ἐκκλησιαστικά θέματα πού ἀπασχολοῦν τίς κατά τόπους Ἐκκλησίες. Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία πάντοτε διασκέπτεται συνοδικῶς γιά τήν λύση διαφόρων δογματικῶν, ἐκκλησιαστικῶν, κανονικῶν καί ποιμαντικῶν θεμάτων. 

Στήν πρώτη χιλιετία τοῦ Χριστιανισμοῦ συνεκλήθησαν οἱ Τοπικές καί Οἰκουμενικές Σύνοδοι. Στήν δεύτερη χιλιετία ἐπίσης συνεκλήθησαν Μεγάλες Σύνοδοι, μέ οἰκουμενικό καί πανορθόδοξο χαρακτήρα, μέ σημαντικότερες τίς Συνόδους ἐπί ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ καί τίς μετέπειτα Συνόδους τῶν Πατριαρχῶν τῆς Ἀνατολῆς. Στήν πραγματικότητα, «ἡ Ἐκκλησία θεωρεῖται ὡς μία συνεχής Σύνοδος», ἄλλωστε αὐτό σημαίνει καί ἡ λέξη Ἐκκλησία. Ἔτσι, στή διαχρονική αὐτή πορεία τῆς συνοδικότητος χωρίς οὐσιαστική διακοπή καί ἐκκλησιαστικά χάσματα ἐντάσσεται καί ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν. 
Οἱ δεκατέσσερεις κατά τόπους Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες, ὕστερα ἀπό πολλές προπαρασκευαστικές Συνοδικές Ἐπιτροπές, ἐπέλεξαν ὁμοφώνως νά ἀντιμετωπίσουν στήν Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο ἕξι θέματα, ἤτοι: 1) «Ἡ ἀποστολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας εἰς τόν σύγχρονον κόσμον». 2) «Ἡ Ὀρθόδοξος Διασπορά». 3) «Τό Αὐτόνομον καί ὁ τρόπος ἀνακηρύξεως αὐτοῦ». 4) «Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ». 5) «Ἡ σπουδαιότης τῆς νηστείας καί ἡ τήρησις αὐτῆς σήμερον». 6) «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν χριστιανικόν κόσμον». 

Οἱ Ἐπιτροπές ἀπό ὅλες τίς Ἐκκλησίες ἑτοίμασαν τά κείμενα, ὑπογράφηκαν ἀπό τούς Προκαθημένους τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καί σέ τελική μορφή τέθηκαν στίς Ἱεραρχίες τῶν κατά τόπους Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν μέ τήν δυνατότητα νά προτείνουν διορθώσεις καί προσθῆκες, ὅπως ἐπιβάλλει τό Συνοδικό σύστημα τῆς Ἐκκλησίας. 

Μέ τόν σκοπό αὐτό συνεκλήθη πρόσφατα ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τήν 24η καί 25η Μαΐου, γιά νά συζητήσει γιά τήν Ἀπόφαση καί Πρόταση τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, ὕστερα ἀπό ἀποσταλεῖσες προτάσεις Ἱεραρχῶν, κατόπιν τῆς προτροπῆς τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου. 

Ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μέ ἀπόλυτη πίστη στήν διδασκαλία τῶν Προφητῶν, τῶν Ἀποστόλων καί τῶν Πατέρων, καί μέ σεβασμό στό Συνοδικό πολίτευμα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, μελέτησε διεξοδικά τίς προτάσεις τῆς Διαρκοῦς Συνόδου, μίαν πρός μίαν, καί μέ πνεῦμα ὁμοψυχίας, ὑπευθυνότητας καί σοβαρότητας, μέ ὁμοφωνία στά περισσότερα σημεῖα καί ἀπόλυτη πλειοψηφία σέ ἄλλα, ἔκανε τίς διορθώσεις τῶν τεθέντων κειμένων καί ὅπου χρειάσθηκε ἔκανε καί προσθῆκες, ὥστε αὐτές νά εἶναι οἱ τελικές ἀποφάσεις τῆς Ἐκκλησίας μας γιά τά κείμενα αὐτά. 

Οἱ διορθώσεις καί οἱ προσθῆκες πού εἶναι οὐσιαστικές καί συντονίζονται στήν διαχρονική ἐμπειρία καί παράδοση τῆς Ἐκκλησίας θά κατατεθοῦν στήν Πανορθόδοξη Γραμματεία τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου στήν Κρήτη καί θά ὑποστηριχθοῦν ἀπό τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο γιά νά βελτιωθοῦν τά ἤδη ἐπεξεργασθέντα κείμενα ἀπό τούς Προκαθημένους τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καί ἔτσι νά δοθεῖ μιά καλή ἐκκλησιαστική μαρτυρία πίστεως καί ἑνότητος στόν σύγχρονο κόσμο, συντονισμένη στήν ὅλη παράδοση τῆς Ἐκκλησίας. 
Ἀσφαλῶς, ἔγινε γνωστόν ὅτι ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος συζήτησε τά σοβαρά αὐτά θέματα μέ ὑπευθυνότητα, νηφαλιότητα καί γνώση. Τό σημαντικό ὅμως εἶναι ὅτι διαφύλαξε τήν ἑνότητά της. Ἀκούστηκαν οἱ ἀπόψεις πολλῶν Ἱεραρχῶν καί οἱ ἀποφάσεις ἦσαν σχεδόν ὁμόφωνες. 

Ἐπειδή τό προηγούμενο χρονικό διάστημα ὑπῆρξε ἀνησυχία, ἐν πολλοῖς δικαιολογημένη, σέ πολλούς Κληρικούς, μοναχούς καί λαϊκούς, γιά τά κείμενα τά ὁποῖα θά συζητήσει ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος, γι’ αὐτό συνιστοῦμε σέ ὅλους νά εἰρηνεύουν, γιατί πρῶτοι ἐμεῖς οἱ Ἱεράρχες ἔχουμε δώσει τήν ὁμολογία τῆς πίστεως κατά τήν χειροτονία μας γιά νά διασφαλίσουμε τήν Ἀποστολική καί Πατερική παρακαταθήκη πού παραλάβαμε καί ἀγρυπνοῦμε γιά τό ποίμνιό μας, γιά τήν δόξα τοῦ Θεοῦ καί τόν ἔπαινο τῆς Ἐκκλησίας. 

Εἶναι γνωστόν ὅτι ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος θά διεξαγάγει τίς ἐργασίες της ἀπό τήν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς ἕως τήν Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων. Αὐτό σημαίνει ὅτι οἱ Ἀρχιερεῖς καί οἱ λοιποί Κληρικοί καί λαϊκοί πού θά ἐκπροσωπήσουν τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος στήν Σύνοδο αὐτή, ὅπως θά τό κάνουν καί οἱ ἄλλες Ἐκκλησίες, θά προσπαθήσουν νά ἐκφράσουν τήν ἐμπειρία καί τήν πίστη τοῦ μυστηρίου τῆς Πεντηκοστῆς καί τήν ὁμολογία τῶν Ἁγίων μας, οἱ ὁποῖοι εἶναι ἡ συνέχεια τῆς Πεντηκοστῆς στήν ἱστορία. 

Γι’ αὐτό παρακαλοῦμε τό χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς Ἁγίας Ἐκκλησίας μας νά προσεύχεται γιά ὅλους, ἰδιαιτέρως γιά τούς Ἐπισκόπους, Κληρικούς, μοναχούς καί λαϊκούς, οἱ ὁποῖοι θά παραβρεθοῦν στήν Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο, ὥστε νά δώσουν τήν καλή μαρτυρία τῆς ὀρθοδόξου πίστεώς μας καί ἡ Σύνοδος αὐτή μέ τίς Ἀποφάσεις της νά ἀποδειχθεῖ πνευματικό ὁρόσημο στήν ἐκκλησιαστική μας ζωή. 

† Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ὁ Ἠλείας Γερμανός
† Ὁ Μαντινείας καί Κυνουρίας Ἀλέξανδρος
† Ὁ Ἄρτης Ἰγνάτιος
† Ὁ Λαρίσης καί Τυρνάβου Ἰγνάτιος
† Ὁ Νικαίας Ἀλέξιος
† Ὁ Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος
† Ὁ Σάμου καί Ἰκαρίας Εὐσέβιος
† Ὁ Καστορίας Σεραφείμ
† Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν καί Ἑορδαίας Θεόκλητος
† Ὁ Κασσανδρείας Νικόδημος
† Ὁ Σερρῶν καί Νιγρίτης Θεολόγος
† Ὁ Σιδηροκάστρου Μακάριος

Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
† Ὁ Μεθώνης Κλήμης

Το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προς τον Ορθόδοξο λαό

$
0
0
Πρός τόν Ὀρθόδοξο λαό 
καί κάθε ἄνθρωπο καλῆς θελήσεως

Ὑμνοῦμε καί δοξολογοῦμε τόν Θεό τῶν «οἰκτιρμῶν καὶ πάσης παρακλήσεως», διότι μᾶς ἀξίωσε νά συνέλθουμε τήν ἑβδομάδα τῆς Πεντηκοστῆς (18-26 Ἰουνίου 2016) στήν Κρήτη, ὅπου ὁ Ἀπόστολος Παῦλος καί ὁ μαθητής του Τίτος κήρυξαν τό Εὐαγγέλιο στά πρῶτα χρόνια τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας. Εὐχαριστοῦμε τόν ἐν Τριάδι Θεό, διότι εὐδόκησε νά περατώσουμε μέ ὁμοψυχία τίς ἐργασίες τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδοξίας, τήν ὁποία συγκάλεσε ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος, μέ τήν ὁμόφρονη γνώμη τῶν Προκαθημένων τῶν κατά τόπους Ὀρθοδόξων Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν.

Ἀκολουθώντας πιστά τό παράδειγμα τῶν Ἀποστόλων καί τῶν θεοφόρων Πατέρων μελετήσαμε καί πάλιν τό Εὐαγγέλιο τῆς ἐλευθερίας «ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε» (Γαλ. 5:1). Θεμέλιο τῶν θεολογικῶν μας ἀναζητήσεων ὑπῆρξε ἡ βεβαιότητα ὅτι ἡ Ἐκκλησία δέν ζεῖ γιά τόν ἑαυτό της. Μεταδίδει τή μαρτυρία τοῦ Εὐαγγελίου τῆς χάριτος καί τῆς ἀληθείας καί προσφέρει σέ ὅλη τήν οἰκουμένη τά δῶρα τοῦ Θεοῦ: τήν ἀγάπη, τήν εἰρήνη, τήν δικαιοσύνη, τήν καταλλαγή, τήν δύναμη τοῦ Σταυροῦ καί τῆς Ἀναστάσεως καί τήν προσδοκία τῆς αἰωνιότητος.

1) Βασική προτεραιότητα τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου ὑπῆρξε ἡ διακήρυξη τῆς ἑνότητος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Στηριγμένη στή θεία Εὐχαριστία καί τήν Ἀποστολική Διαδοχή τῶν Ἐπισκόπων, ἡ ὑφισταμένη ἑνότητα εἶναι ἀνάγκη νά ἐνισχύεται καί νά φέρνει νέους καρπούς. Ἡ Μία, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία εἶναι Θεανθρώπινη κοινωνία, πρόγευση καί βίωση τῶν Ἐσχάτων ἐντός τῆς Θείας Εὐχαριστίας. Ὡς μία διαρκής Πεντηκοστή εἶναι ἀσίγαστη προφητική φωνή, παρουσία καί μαρτυρία τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ τῆς ἀγάπης. Πιστή στήν ὁμόφωνη Ἀποστολική Παράδοση καί μυστηριακή ἐμπειρία ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποτελεῖ τήν αὐθεντική συνέχεια τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας, ὅπως ὁμολογεῖται στό Σύμβολο τῆς Πίστεως καί ἐπιβεβαιώνεται ἀπό τή διδασκαλία τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ Ἐκκλησία μας βιώνει τό μυστήριο τῆς θείας Οἰκονομίας στή μυστηριακή της ζωή μέ ἐπίκεντρο τή θεία Εὐχαριστία.

Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἐκφράζει τήν ἑνότητα καί καθολικότητά της ἐν Συνόδῳ. Ἡ συνοδικότητα διαπνέει τήν ὀργάνωση, τόν τρόπο πού λαμβάνονται οἱ ἀποφάσεις καί καθορίζεται ἡ πορεία της. Οἱ Ὀρθόδοξες Αὐτοκέφαλες Ἐκκλησίες δέν ἀποτελοῦν συνομοσπονδία Ἐκκλησιῶν ἀλλά τήν Μία, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία. Κάθε τοπική Ἐκκλησία, προσφέρουσα τήν θεία Εὐχαριστία, εἶναι ἡ ἐν τόπῳ παρουσία καί φανέρωση τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας. Ὡς πρός τήν Ὀρθόδοξο Διασπορά στίς διάφορες χῶρες τῆς ὑφηλίου, ἀπεφασίσθη νά συνεχισθεῖ ἡ λειτουργία Ἐπισκοπικῶν Συνελεύσεων μέχρι τήν ἐφαρμογή τῆς κανονικῆς ἀκριβείας. Αὐτές ἀπαρτίζονται ἀπό τούς κανονικούς ἐπισκόπους, πού ὁρίζονται ἀπό τήν κάθε Αὐτοκέφαλο Ἐκκλησία, οἱ ὁποῖοι ἐξακολουθοῦν νά ὑπάγονται σ’ αὐτήν. Ἡ συνεπής λειτουργία τῶν Ἐπισκοπικῶν Συνελεύσεων ἐγγυᾶται τόν σεβασμό τῆς Ὀρθοδόξου ἀρχῆς τῆς συνοδικότητος.

Κατά τίς ἐργασίες τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου ἐτονίσθη ἡ σημασία τῶν Συνάξεων τῶν Προκαθημένων πού ἔχουν πραγματοποιηθεῖ καί διατυπώθηκε ἡ πρόταση ἡ Ἁγία και Μεγάλη Σύνοδος νά καταστεῖ ἐπαναλαμβανόμενος Θεσμός.

2) Μετέχοντες στή Θεία Εὐχαριστία καί δεόμενοι ὑπέρ τῆς οἰκουμένης ὀφείλουμε νά συνεχίσουμε τή λειτουργία μετά τή Θεία Λειτουργία καί νά δίδουμε τή μαρτυρία τῆς πίστεως πρός τούς ἐγγύς καί τούς μακράν, συμφώνως πρός τή σαφή ἐντολή τοῦ Κυρίου πρό τῆς Ἀναλήψεώς Του: «καί ἔσεσθέ μοι μάρτυρες ἔν τε Ἰερουσαλήμ καί ἐν πάσῃ τῇ Ἰουδαίᾳ καί Σαμαρείᾳ καί ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς» (Πράξ. 1:8). Ὁ ἐπανευαγγελισμός τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ στίς σύγχρονες ἐκκοσμικευμένες κοινωνίες καί ὁ εὐαγγελισμός ἐκείνων πού ἀκόμη δέν ἔχουν γνωρίσει τόν Χριστό ἀποτελοῦν ἀδιάλειπτο χρέος τῆς Ἐκκλησίας.

3) Ἡ Ἐκκλησία μας ἀνταποκρινομένη στό χρέος νά μαρτυρεῖ τήν ἀλήθεια καί τήν ἀποστολική της πίστη, ἀποδίδει μεγάλη σημασία στόν διάλογο κυρίως μέ τούς ἑτεροδόξους Χριστιανούς. Μέ τόν τρόπο αὐτό καί ὁ λοιπός χριστιανικός κόσμος γνωρίζει ἀκριβέστερα τή γνησιότητα τῆς Ὀρθοδόξου Παραδόσεως, τήν ἀξία τῆς πατερικῆς διδασκαλίας, τή λειτουργική ἐμπειρία καί τήν πίστη τῶν Ὀρθοδόξων. Οἱ διάλογοι πού διεξάγει ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία δέν σημαίνουν ποτέ συμβιβασμό σέ ζητήματα πίστεως.

4) Οἱ ἐκρήξεις φονταμενταλισμοῦ πού παρατηροῦνται στούς κόλπους διαφόρων θρησκειῶν ἀποτελοῦν ἔκφραση νοσηρῆς θρησκευτικότητος. Ὁ νηφάλιος διαθρησκειακός διάλογος συμβάλλει σημαντικά στήν προώθηση τῆς ἀμοιβαίας ἐμπιστοσύνης, τῆς ειρήνης καί τῆς καταλλαγῆς. Τό λάδι τοῦ θρησκευτικοῦ βιώματος πρέπει νά χρησιμοποιεῖται γιά νά ἐπουλώνει πληγές καί ὄχι γιά νά ἀναζωπυρώνει τή φωτιά τῶν πολεμικῶν συρράξεων. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία καταδικάζει ἀπεριφράστως τήν ἐπέκταση τῆς πολεμικῆς βίας, τούς διωγμούς, τήν ἐκδίωξη καί δολοφονία μελῶν θρησκευτικῶν κοινοτήτων, τόν ἐξαναγκασμό γιά τήν ἀλλαγή τῆς θρησκευτικῆς πίστεως, τήν ἐμπορία προσφύγων, τίς ἀπαγωγές, τά βασανιστήρια, τίς εἰδεχθεῖς ἐκτελέσεις. Καταγγέλλει τήν καταστροφή ναῶν, θρησκευτικῶν συμβόλων καί μνημείων πολιτισμοῦ. Ὅλως ἰδιαιτέρως ἐκφράζει τήν ἀγωνία της γιά τήν κατάσταση τῶν Χριστιανῶν καί ὅλων τῶν διωκομένων μειονοτήτων στή Μέση Ἀνατολή καί ἀλλαχοῦ. Ἀπευθύνει ἔκκληση πρός τήν παγκόσμια κοινότητα γιά τήν προστασία τῶν γηγενῶν Ὀρθοδόξων καί τῶν ἄλλων Χριστιανῶν, καθώς καί ὅλων τῶν πληθυσμῶν τῆς περιοχῆς, πού ἔχουν ἀπαράβατο δικαίωμα νά παραμείνουν στήν πατρίδα τους ὡς ἰσότιμοι πολίτες. Ἡ Σύνοδός μας καλεῖ ὅλους τούς ἐμπλεκομένους νά καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση συστηματικές προσπάθειες γιά τήν κατάπαυση τῶν πολεμικῶν συρράξεων στή Μέση Ἀνατολή καί ὅπου ἐξακολουθοῦν οἱ πολεμικές συγκρούσεις, καί τόν ἐπαναπατρισμό τῶν ἐκδιωχθέντων.

Ὅλως ἰδιαιτέρως ἀπευθύνουμε ἔκκληση στούς ἰσχυρούς τῆς γῆς γιά τήν ἐπικράτηση τῆς εἰρήνης καί τῆς δικαιοσύνης στίς χῶρες προελεύσεως τῶν προσφύγων. Προτρέπουμε τίς πολιτικές ἀρχές, τούς πολίτες καί τούς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς στίς χῶρες πού καταφεύγουν οἱ ἐξουθενωμένοι πρόσφυγες, νά συνεχίσουν νά προσφέρουν ἀπό τό περίσσευμα καί ἀπό τό ὑστέρημα τῶν δυνατοτήτων τους.

5) Ἡ σύγχρονη ἐκκοσμίκευση ἐπιδιώκει τήν αὐτονόμηση τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τόν Χριστό καί τήν πνευματική ἐπιρροή της Ἐκκλησίας, τήν ὁποία ταυτίζει αὐθαιρέτως μέ τόν συντηρητισμό. Ὁ Δυτικός ὅμως πολιτισμός φέρει ἀνεξίτηλη τή σφραγίδα τῆς διαχρονικῆς συμβολῆς τοῦ Χριστιανισμοῦ. Ἐπιπλέον, ἡ Ἐκκλησία ἀναδεικνύει τή σωτηριώδη σημασία τοῦ Θεανθρώπου καί τοῦ Σώματός Του, ὡς τόπο καί τρόπο τῆς ζωῆς ἐν ἐλευθερίᾳ.

6) Στή σύγχρονη προσέγγιση τοῦ γάμου, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία θεωρεῖ τήν ἀκατάλυτη ἀγαπητική σχέση ἀνδρός καί γυναικός «μυστήριον μέγα … εἰς Χριστόν καί εἰς τήν ἐκκλησίαν». Ὁμοίως ἀποκαλεῖ «ἐκκλησίαν μικράν» τήν οἰκογένεια, ἡ ὁποία προκύπτει ἀπό τόν γάμο καί ἀποτελεῖ τή μόνη ἐγγύηση γιά τήν ἀνατροφή τῶν παιδιῶν.

Ἡ Ἐκκλησία διαρκῶς τονίζει τήν ἀξία τῆς ἐγκρατείας. Ἡ χριστιανική ἄσκηση διαφέρει ριζικά ἀπό οἱονδήποτε δυαρχικό ἀσκητισμό, ὁ ὁποῖος ἀποκόπτει τόν ἄνθρωπο ἀπό τή ζωή καί τόν συνάνθρωπο. Ἀντιθέτως, τόν συνδέει μέ τή μυστηριακή ζωή τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ ἐγκράτεια δέν ἀφορᾶ μόνο στόν μοναχικό βίο. Τό ἀσκητικό ἦθος εἶναι χαρακτηριστικό τῆς χριστιανικῆς ζωῆς σέ ὅλες τίς ἐκφάνσεις της.
**

Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος ἐκτός τῶν συγκεκριμένων θεμάτων γιά τά ὁποῖα ἀποφάσισε, ἐπισημαίνει ἐπιγραμματικά καί τά ἑξῆς ὀντολογικά καί καίρια σύγχρονα ζητήματα:

7) Ὡς πρός τό θέμα τῶν σχέσεων τῆς χριστιανικῆς πίστεως καί τῶν θετικῶν ἐπιστημῶν, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποφεύγει τήν κηδεμονία τῆς ἐπιστημονικῆς ἀναζητήσεως καί δέν λαμβάνει θέση πάνω σέ κάθε ἐπιστημονικό ἐρώτημα. Εὐχαριστεῖ τόν Θεό πού δωρίζει στούς ἐπιστήμονες τό χάρισμα νά ἀποκαλύπτουν ἄγνωστες πτυχές τῆς θείας Δημιουργίας. Ἡ σύγχρονη ἀνάπτυξη τῶν θετικῶν ἐπιστημῶν καί τῆς τεχνολογίας ἐπιφέρει ριζικές ἀλλαγές στή ζωή μας. Προσφέρει σημαντικές εὐεργεσίες ὅπως εἶναι ἡ διευκόλυνση τοῦ καθημερινοῦ βίου, ἡ ἀντιμετώπιση σοβαρῶν ἀσθενειῶν, ἡ εὐχερέστερη ἐπικοινωνία τῶν ἀνθρώπων, ἡ ἔρευνα τοῦ διαστήματος κ.λπ. Παρ΄ὅλα αὐτά, ἔχει καί ποικίλες ἀρνητικές ἐπιπτώσεις, ὅπως εἶναι ἡ χειραγώγηση τῆς ἐλευθερίας, ἡ σταδιακή ἀπώλεια πολυτίμων παραδόσεων, ἡ καταστροφή τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, ἡ ἀμφισβήτηση τῶν ἠθικῶν ἀξιῶν. Ἡ ἐπιστημονική γνώση, ὅσο κι ἄν ἐξελίσσεται μέ ταχύτατους ρυθμούς, δέν κινητοποιεῖ τήν βούληση τοῦ ἀνθρώπου, οὔτε δίνει απάντηση στά σοβαρά ἠθικά καί ὑπαρξιακά προβλήματα, στήν ἀναζήτηση γιά τό νόημα τῆς ζωῆς καί τοῦ κόσμου. Αὐτά ἀπαιτοῦν πνευματική προσέγγιση, τήν ὁποία ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἐπιχειρεῖ μέ τήν Βιοηθική πού βασίζεται στήν χριστιανική ἠθική καί στήν πατερική διδασκαλία. Ταυτόχρονα μέ τόν σεβασμό τῆς ἐλευθερίας τῆς ἐπιστημονικῆς ἔρευνας ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἐπισημαίνει τούς κινδύνους, οἱ ὁποῖοι ὑποκρύπτονται σέ ὁρισμένα ἐπιστημονικά ἐπιτεύγματα καί τονίζει τήν ἀξιοπρέπεια τοῦ ἀνθρώπου καί τόν θεῖο του προορισμό.

8) Ἡ σημερινή οἰκολογική κρίση εἶναι προφανές ὅτι ὀφείλεται σέ πνευματικά καί ἠθικά αἴτια. Οἱ ρίζες της συνδέονται μέ τήν πλεονεξία, τήν ἀπληστία καί τόν ἐγωισμό, πού ὁδηγοῦν στήν ἀλόγιστη χρήση τῶν φυσικῶν πόρων, τήν ἐπιβάρυνση τῆς ἀτμόσφαιρας μέ ζημιογόνους ρύπους καί τήν κλιματική ἀλλαγή. Ἡ χριστιανική ἀντιμετώπιση τοῦ προβλήματος ἀπαιτεῖ μετάνοια γιά τίς καταχρήσεις, ἐγκράτεια καί ἀσκητικό ἦθος, πού ἀποτελοῦν ἀντίδοτο στήν ὑπερκατανάλωση, συγχρόνως δέ, καλλιέργεια στόν ἄνθρωπο τῆς συνειδήσεως ὅτι εἶναι «οἰκονόμος», καί ὄχι κάτοχος τῆς δημιουργίας. Δέν παύει νά τονίζει ὅτι καί οἱ μελλοντικές γενεές ἔχουν δικαίωμα πάνω στά φυσικά ἀγαθά, πού μᾶς ἐμπιστεύθηκε ὁ Δημιουργός. Γιά αὐτό τό λόγο καί ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία συμμετέχει ἐνεργῶς στίς διάφορες διεθνεῖς οἰκολογικές προσπάθειες. Ὅρισε δέ τήν 1η Σεπτεμβρίου ὡς ἡμέρα προσευχῆς γιά τήν προστασία τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος.

9) Ἀπέναντι στήν ἰσοπεδωτική καί ἀπρόσωπη ὁμογενοποίηση, ἡ ὁποία προωθεῖται μέ ποικίλους τρόπους, ἡ Ὀρθοδοξία διακηρύττει τόν σεβασμό στήν ἰδιοπροσωπία ἀνθρώπων καί λαῶν. Ἀντιτίθεται στήν αὐτονόμηση τῆς οἰκονομίας ἀπό τίς βασικές ἀνάγκες τοῦ ἀνθρώπου καί στήν μετατροπή της σέ αὐτοσκοπό. Ἡ πρόοδος τοῦ ἀνθρωπίνου γένους δέν συνδέεται μόνο μέ τήν ἀνάπτυξη τοῦ βιοτικοῦ ἐπιπέδου ἤ μέ τήν πρόοδο τῆς οἰκονομίας εἰς βάρος τῶν πνευματικῶν ἀξιῶν.

10) Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία δέν ἀναμειγνύεται στήν πολιτική. Ὁ λόγος της παραμένει διακριτός ἀλλά καί προφητικός, ὡς ὀφειλετική παρέμβαση ὑπέρ τοῦ ἀνθρώπου. Τά ἀνθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σήμερα στό κέντρο τῆς πολιτικῆς ὡς ἀπάντηση στίς σύγχρονες κοινωνικές καί πολιτικές κρίσεις καί ἀνατροπές, ἀποβλέποντας στήν προστασία τοῦ πολίτη ἀπό τήν αὐθαιρεσία τοῦ κράτους. Ἡ Ἐκκλησία μας προσθέτει ἐπίσης τίς ὑποχρεώσεις καί εὐθύνες τῶν πολιτῶν καί τήν ἀνάγκη συνεχοῦς αὐτοκριτικῆς πολιτικῶν καί πολιτῶν πρός οὐσιαστική βελτίωση τῆς κοινωνίας. Καί κυρίως τονίζει, ὅτι τό ὀρθόδοξο δέον περί ἀνθρώπου ὑπερβαίνει τόν ὁρίζοντα τῶν καθιερωμένων ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων, ὅτι «μείζων πάντων» εἶναι ἡ ἀγάπη, ὅπως τήν ἀποκάλυψε ὁ Χριστός καί τήν βίωσαν ὅσοι πιστά Τόν ἀκολούθησαν. Ἐπιμένει ἀκόμη ὅτι θεμελιῶδες δικαίωμα εἶναι καί ἡ προστασία τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας, δηλαδή τῆς ἐλευθερίας τῆς συνειδήσεως, τῆς πίστεως, τῆς λατρείας καί ὅλων τῶν ἀτομικῶν καί συλλογικῶν ἐκφράσεων αὐτῆς, συμπεριλαμβανομένου καί τοῦ δικαιώματος κάθε πιστοῦ καί κάθε θρησκευτικῆς κοινότητας νά τελοῦν ἐλεύθερα ἀπό κάθε κρατική παρέμβαση τά θρησκευτικά τους καθήκοντα, ὡς καί τό δικαίωμα τῆς δημόσιας διδασκαλίας τῆς θρησκείας.

11) Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀπευθύνεται στούς νέους, οἱ ὁποῖοι ἀναζητοῦν πληρότητα ζωῆς γεμάτη ἐλευθερία, δικαιοσύνη, δημιουργία ἀλλά καί ἀγάπη. Τούς καλεῖ νά συνδεθοῦν συνειδητά μέ τήν Ἐκκλησία Ἐκείνου πού εἶναι ἡ Ἀλήθεια καί ἡ Ζωή. Νά προσέλθουν προσφέροντας στό ἐκκλησιαστικό σῶμα τή ζωτικότητα, τίς ἀνησυχίες, τούς προβληματισμούς καί τίς προσδοκίες τους. Οἱ νέοι δέν ἀποτελοῦν ἁπλῶς τό μέλλον τῆς Ἐκκλησίας ἀλλά τό δυναμικό καί δημιουργικό παρόν ἐπί τοπικοῦ καί οἰκουμενικοῦ ἐπιπέδου.

12) Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος ἄνοιξε τόν ὁρίζοντά μας στή σύγχρονη πολύμορφη οἰκουμένη. Τόνισε τήν εὐθύνη μας μέσα στόν χῶρο καί τόν χρόνο, πάντοτε μέ προοπτική τήν αἰωνιότητα. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, διατηρώντας ἀλώβητο τόν Μυστηριακό καί Σωτηριολογικό της χαρακτήρα, εἶναι εὐαίσθητη στόν πόνο, στίς ἀγωνίες καί στήν κραυγή γιά δικαιοσύνη καί εἰρήνη τῶν λαῶν. Εὐαγγελίζεται «ἡμέραν ἐξ ἡμέρας τὸ σωτήριον αὐτοῦ· ἀναγγέλουσα ἐν τοῖς ἔθνεσι τὴν δόξαν αὐτοῦ, ἐν πᾶσι τοῖς λαοῖς τὰ θαυμάσια αὐτοῦ» (Ψαλμ. 95).

Ἀς δεηθοῦμε «ὁ Θεὸς πάσης χάριτος, ὁ καλέσας ὑμᾶς εἰς τὴν αἰώνιον αὐτοῦ δόξαν ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ ὀλίγον παθόντας, αὐτὸς καταρτίσει ὑμᾶς, στηρίξει, σθενώσει, θεμελιώσει· αὐτῷ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων· ἀμήν» (Α΄ Πετρ. 5:10,11).

† ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος, Πρόεδρος

† ὁ Ἀλεξανδρείας Θεόδωρος

† ὁ Ἱεροσολύμων Θεόφιλος

† ὁ Σερβίας Εἰρηναῖος

† ὁ Ρουμανίας Δανιήλ

† ὁ Νέας Ἰουστινιανῆς καί πάσης Κύπρου Χρυσόστομος

† ὁ Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος Ἱερώνυμος

† ὁ Βαρσοβίας καί πάσης Πολωνίας Σάββας

† ὁ Τιράνων καί πάσης Ἀλβανίας Ἀναστάσιος

† ὁ Πρέσοβ καί πάσης Τσεχίας καί Σλοβακίας Ραστισλάβ

Ἀντιπροσωπεία Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου

† ὁ Καρελίας καί πάσης Φιλλανδίας Λέων

† ὁ Ταλλίνης καί πάσης Ἐσθονίας Στέφανος

† ὁ Γέρων Περγάμου Ἰωάννης

† ὁ Γέρων Ἀμερικῆς Δημήτριος

† ὁ Γερμανίας Αὐγουστῖνος

† ὁ Κρήτης Εἰρηναῖος

† ὁ Ντένβερ Ἠσαΐας

† ὁ Ἀτλάντας Ἀλέξιος

† ὁ Πριγκηποννήσων Ἰάκωβος

† ὁ Προικοννήσου Ἰωσήφ

† ὁ Φιλαδελφείας Μελίτων

† ὁ Γαλλίας Ἐμμανουήλ

† ὁ Δαρδανελλίων Νικήτας

† ὁ Ντητρόϊτ Νικόλαος

† ὁ Ἁγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος

† ὁ Κισάμου καί Σελίνου Ἀμφιλόχιος

† ὁ Κορέας Ἀμβρόσιος

† ὁ Σηλυβρίας Μάξιμος

† ὁ Ἀδριανουπόλεως Ἀμφιλόχιος

† ὁ Διοκλείας Κάλλιστος

† ὁ Ἱεραπόλεως Ἀντώνιος, ἐπί κεφαλῆς τῶν Οὐκρανῶν Ὀρθοδόξων ἐν ΗΠΑ

† ὁ Τελμησσοῦ Ἰώβ

† ὁ Χαριουπόλεως Ἰωάννης, ἐπί κεφαλῆς τῆς Πατριαρχικῆς Ἐξαρχίας τῶν ἐν τῇ Δυτικῇ Εὐρώπῃ Ὀρθοδόξων Παροικιῶν Ρωσσικῆς Παραδόσεως

† ὁ Νύσσης Γρηγόριος, ἐπί κεφαλῆς τῶν Καρπαθορρώσσων Ὀρθοδόξων ἐν ΗΠΑ

Ἀντιπροσωπεία Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας

† ὁ Γέρων Λεοντοπόλεως Γαβριήλ

† ὁ Ναϊρόμπι Μακάριος

† ὁ Καμπάλας Ἰωνᾶς

† ὁ Ζιμπάμπουε καί Ἀγκόλας Σεραφείμ

† ὁ Νιγηρίας Ἀλέξανδρος

† ὁ Τριπόλεως Θεοφύλακτος

† ὁ Καλῆς Ἐλπίδος Σέργιος

† ὁ Κυρήνης Ἀθανάσιος

† ὁ Καρθαγένης Ἀλέξιος

† ὁ Μουάνζας Ἱερώνυμος

† ὁ Γουϊνέας Γεώργιος

† ὁ Ἑρμουπόλεως Νικόλαος

† ὁ Εἰρηνουπόλεως Δημήτριος

† ὁ Ἰωαννουπόλεως καί Πρετορίας Δαμασκηνός

† ὁ Ἄκκρας Νάρκισσος

† ὁ Πτολεμαΐδος Ἐμμανουήλ

† ὁ Καμερούν Γρηγόριος

† ὁ Μέμφιδος Νικόδημος

† ὁ Κατάγκας Μελέτιος

† ὁ Μπραζαβίλ καί Γκαμπόν Παντελεήμων

† ὁ Μπουρούντι καί Ρουάντας Ἰννοκέντιος

† ὁ Μοζαμβίκης Χρυσόστομος

† ὁ Νιέρι καί Ὄρους Κένυας Νεόφυτος

Ἀντιπροσωπεία Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων

† ὁ Φιλαδελφείας Βενέδικτος

† ὁ Κωνσταντίνης Ἀρίσταρχος

† ὁ Ἰορδάνου Θεοφύλακτος

† ὁ Ἀνθηδῶνος Νεκτάριος

† ὁ Πέλλης Φιλούμενος

Ἀντιπροσωπεία Ἐκκλησίας Σερβίας

† ὁ Ἀχρίδος καί Σκοπίων Ἰωάννης

† ὁ Μαυροβουνίου καί Παραθαλασσίας Ἀμφιλόχιος

† ὁ Ζάγκρεμπ καί Λιουμπλιάνας Πορφύριος

† ὁ Σιρμίου Βασίλειος

† ὁ Βουδιμίου Λουκιανóς

† ὁ Νέας Γκρατσάνιτσας Λογγῖνος

† ὁ Μπάτσκας Εἰρηναῖος

† ὁ Σβορνικίου καί Τούζλας Χρυσόστομος

† ὁ Ζίτσης Ἰουστῖνος

† ὁ Βρανίων Παχώμιος

† ὁ Σουμαδίας Ἰωάννης

† ὁ Μπρανιτσέβου Ἰγνάτιος

† ὁ Δαλματίας Φώτιος

† ὁ Μπίχατς καί Πέτροβατς Ἀθανάσιος

† ὁ Νίκσιτς καί Βουδίμλιε Ἰωαννίκιος

† ὁ Ζαχουμίου καί Ἑρζεγοβίνης Γρηγόριος

† ὁ Βαλιέβου Μιλούτιν

† ὁ ἐν Δυτικῇ Ἀμερικῇ Μάξιμος

† ὁ ἐν Αὐστραλίᾳ καί Νέᾳ Ζηλανδίᾳ Εἰρηναῖος

† ὁ Κρούσεβατς Δαυΐδ

† ὁ Σλαυονίας Ἰωάννης

† ὁ ἐν Αὐστρίᾳ καί Ἑλβετίᾳ Ἀνδρέας

† ὁ Φραγκφούρτης καί ἐν Γερμανίᾳ Σέργιος

† ὁ Τιμοκίου Ἱλαρίων

Ἀντιπροσωπεία Ἐκκλησίας Ρουμανίας

† ὁ Ἰασίου καί Μολδαβίας καί Μπουκοβίνης Θεοφάνης

† ὁ Σιμπίου καί Τρανσυλβανίας Λαυρέντιος

† ὁ Βάντ, Φελεάκ καί Κλούζ καί Κλούζ, Ἄλμπας, Κρισάνας καί Μαραμοῦρες Ἀνδρέας

† ὁ Κραϊόβας καί Ὀλτενίας Εἰρηναῖος

† ὁ Τιμισοάρας καί Βανάτου Ἰωάννης

† ὁ ἐν Δυτικῇ καί Νοτίῳ Εὐρώπῃ Ἰωσήφ

† ὁ ἐν Γερμανίᾳ καί Κεντρικῇ Εὐρώπῃ Σεραφείμ

† ὁ Τιργοβιστίου Νήφων

† ὁ Ἄλμπα Ἰούλια Εἰρηναῖος

† ὁ Ρώμαν καί Μπακάου Ἰωακείμ

† ὁ Κάτω Δουνάβεως Κασσιανός

† ὁ Ἀράντ Τιμόθεος

† ὁ ἐν Ἀμερικῇ Νικόλαος

† ὁ Ὀράντεα Σωφρόνιος

† ὁ Στρεχαΐας καί Σεβερίνου Νικόδημος

† ὁ Τουλσέας Βησσαρίων

† ὁ Σαλάζης Πετρώνιος

† ὁ ἐν Οὑγγαρίᾳ Σιλουανός

† ὁ ἐν Ἰταλίᾳ Σιλουανός

† ὁ ἐν Ἱσπανίᾳ καί Πορτογαλίᾳ Τιμόθεος

† ὁ ἐν Βορείῳ Εὐρώπῃ Μακάριος

† ὁ Πλοεστίου Βαρλαάμ, Βοηθός παρά τῷ Πατριάρχῃ

† ὁ Λοβιστέου Αἰμιλιανός, Βοηθός παρά τῷ Ἀρχιεπισκόπῳ Ριμνικίου

† ὁ Βικίνης Ἰωάννης Κασσιανός, Βοηθός παρά τῷ Ἀρχιεπισκόπῳ ἐν Ἀμερικῇ

Ἀντιπροσωπεία Ἐκκλησίας Κύπρου

† ὁ Πάφου Γεώργιος

† ὁ Κιτίου Χρυσόστομος

† ὁ Κυρηνείας Χρυσόστομος

† ὁ Λεμεσοῦ Ἀθανάσιος

† ὁ Μόρφου Νεόφυτος

† ὁ Κωνσταντίας - Ἀμμοχώστου Βασίλειος

† ὁ Κύκκου καί Τηλλυρίας Νικηφόρος

† ὁ Ταμασοῦ καί Ὀρεινῆς Ἠσαΐας

† ὁ Τριμυθοῦντος καί Λευκάρων Βαρνάβας

† ὁ Καρπασίας Χριστοφόρος

† ὁ Ἀρσινόης Νεκτάριος

† ὁ Ἀμαθοῦντος Νικόλαος

† ὁ Λήδρας Ἐπιφάνιος

† ὁ Χύτρων Λεόντιος

† ὁ Νεαπόλεως Πορφύριος

† ὁ Μεσαορίας Γρηγόριος

Ἀντιπροσωπεία Ἐκκλησίας Ἑλλάδος

† ὁ Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου Προκόπιος

† ὁ Περιστερίου Χρυσόστομος

† ὁ Ἠλείας Γερμανός

† ὁ Μαντινείας καί Κυνουρίας Ἀλέξανδρος

† ὁ Ἄρτης Ἰγνάτιος

† ὁ Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου Δαμασκηνός

† ὁ Νικαίας Ἀλέξιος

† ὁ Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος

† ὁ Σάμου καί Ἰκαρίας Εὐσέβιος

† ὁ Καστορίας Σεραφείμ

† ὁ Δημητριάδος καί Ἁλμυροῦ Ἰγνάτιος

† ὁ Κασσανδρείας Νικόδημος

† ὁ Ὕδρας, Σπετσῶν καί Αἰγίνης Ἐφραίμ

† ὁ Σερρῶν καί Νιγρίτης Θεολόγος

† ὁ Σιδηροκάστρου Μακάριος

† ὁ Ἀλεξανδρουπόλεως Ἄνθιμος

† ὁ Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως Βαρνάβας

† ὁ Μεσσηνίας Χρυσόστομος

† ὁ Ἰλίου, Ἀχαρνῶν καί Πετρουπόλεως Ἀθηναγόρας

† ὁ Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης Ἰωάννης

† ὁ Νέας Ἰωνίας καί Φιλαδελφείας Γαβριήλ

† ὁ Νικοπόλεως καί Πρεβέζης Χρυσόστομος

† ὁ Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου Θεόκλητος

Ἀντιπροσωπεία Ἐκκλησίας Πολωνίας

† ὁ Λούτζ καί Πόζναν Σίμων

† ὁ Λούμπλιν καί Χέλμ Ἄβελ

† ὁ Μπιαλύστοκ καί Γκντάνσκ Ἰάκωβος

† ὁ Σιεμιατίτσε Γεώργιος

† ὁ Γκορλίτσε Παΐσιος

Ἀντιπροσωπεία Ἐκκλησίας Ἀλβανίας

† ὁ Κορυτσᾶς Ἰωάννης

† ὁ Ἀργυροκάστρου Δημήτριος

† ὁ Ἀπολλωνίας καί Φίερ Νικόλαος

† ὁ Ἐλμπασάν Ἀντώνιος

† ὁ Ἀμαντίας Ναθαναήλ

† ὁ Βύλιδος Ἄστιος

Ἀντιπροσωπεία Ἐκκλησίας Τσεχίας καί Σλοβακίας

† ὁ Πράγας Μιχαήλ

† ὁ Σούμπερκ Ἠσαΐας

† ὁ Ἑλβετίας Ἱερεμίας, ἐπί κεφαλῆς τῆς Πανορθοδόξου Γραμματείας τῆς Ἁγίας και Μεγάλης Συνόδου

Πρόγραμμα διήμερης επίσκεψης στη Χίο του Δ. Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος

$
0
0
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος υλοποιώντας σχετική απόφασή του, θα επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών (01) (02) το διήμερο Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Ιουλίου 2016. 

Επ'ευκαιρία της επισκέψεως στην ακριτική Μητρόπολη το Δ. Σ. θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του Ι.Σ.Κ.Ε., εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της 21ης Φεβρουαρίου 2013. (03) 

Με την ίδια απόφαση είχαν ανακηρυχθεί και έχουν τιμηθεί ως επίτιμα μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών ΧρυσόστομοςΚαρπενησίου Νικόλαος και Κηφισίας Κύριλλος. Ας σημειωθεί ότι η Γ. Σ. της 22ας Φεβρουαρίου 2011 πήρε απόφαση να τιμηθούν οι Μητροπολίτες Κονίτσης Ανδρέας, Αργολίδος Ιάκωβος, Πειραιώς Σεραφείμ και Ζιχνών Ιερόθεος, ανακηρύσσοντάς τους επίτιμα μέλη του ΙΣΚΕ. 

Το πρόγραμμα της επισκέψεως περιλαμβάνει:

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Άφιξη στη Χίο και τακτοποίηση σε χώρους φιλοξενίας της ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς (04).

Προσκύνημα στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου. (05)

Επίσκεψη στα "γεύματα αγάπης" της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, όπου δεκάδες εθελοντές κληρικοί και λαϊκοί προετοιμάζουν και διανέμουν καθημερινά 670 μερίδες φαγητού. 

Προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου φυλάσσονται 1) τεμάχιο λειψάνου του πρωτομάρτυρα της Χίου, Αγίου Ισιδώρου, 2) τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Θωμά και 3) τα λείψανα του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα Φραγκιάδη. (06)

Επίσκεψη στο ΕπισκοπείοΕπίδοση τιμητικής πλακέτας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο.

Στάση στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, στους πρόποδες του Αίπους. (07)

Επόμενος προορισμός το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος στη βορειοδυτική Χίο. 

Αναχώρηση από Αγία Μαρκέλλα για την Ιερά Σταυροπηγιακή και Αυτοκρατορική Νέα Μονή με τα θαυμάσια ψηφιδωτά. (08)

Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας, όπου τα ιερά λείψανα του ιδρυτού και κτήτορα της Μονής Οσίου Ανθίμου του Χίου (09).

Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πλακιδιωτίσσης Καλλιμασιάς.

Συνεδρίαση του Δ. Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. με πολλά επίκαιρα θέματα.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 

7.00 πμ. - 9.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς (Ιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο θα λάβουν μέρος τα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, καθώς και άλλοι Χιώτες Κληρικοί).

Θα ακολουθήσει κέρασμα για όλους στην Ενοριακή Αίθουσα και θα υπάρξει η δυνατότητα γνωριμίας με τα μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. στη Χίο, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ Ι.Σ.Κ.Ε. και Συνδέσμου κληρικών Χίου.

Περιήγηση στην Καλλιμασιά (10) (Ταφικό Μνημείο Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Δ' (11), Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς (12), Ιερός Ναός Αγίου Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου (8 Αυγούστου)) (13)

Γνωριμία με το μοναδικό στον κόσμο προϊόν της Χίου, τη χιώτικη μαστίχα, που παράγεται από την καλλιέργεια των μαστιχοφόρων σχίνων, μαστιχοδένδρων. (14)

Αναχώρηση μελών Δ.Σ.

Στιγμιότυπα από την διήμερη επίσκεψη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. στη Χίο και το Ιερατικό Συλλείτουργο στην Καλλιμασιά

$
0
0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΚΕ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσών το διήμερο Δευτέρα 4 Ιουλίου και Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο σχετική απόφαση του.

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 το Δ. Σ. έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη της ακριτικής Μητροπόλεως Χίου Ψαρών & Οινουσών κ. Μάρκο. Ο Πρόεδρος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου απένειμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη εκ μέρους όλου του Δ.Σ. Τιμητική Πλακέτα ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Μέλος του Ι.Σ.Κ.Ε εφαρμόζοντας σχετική απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της 21ης Φεβρουαρίου 2013. 


Με την ίδια απόφαση είχαν ανακηρυχθεί και έχουν τιμηθεί ως επίτιμα Μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Καρπενησίου κ. Νικόλαος και Κηφισίας κ. Κύριλλος. Να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση της 22ας Φεβρουαρίου 2011 πήρε την απόφαση να τιμηθούν οι Μητροπολίτες Κονίτσης κ. Ανδρέας, Αργολίδος κ. Ιάκωβος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ & Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ανακηρύσσοντάς τους ως επίτιμα Μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών & Οινουσών κ. Μάρκος ευχαρίστησε το Δ.Σ. για την επίσκεψη και την τιμή που του έγινε και διαβεβαίωσε το Πρόεδρο και τα Μέλη, πως στέκεται στο πλευρό του Ι.Σ.Κ.Ε. Τόνισε επίσης πως στους δύσκολους καιρούς που περνά η Πατρίδα μας είναι πολύ σημαντική η προσφορά της Εκκλησίας με τους Επισκόπους και κληρικούς της προς τον λαό του Θεού. 


Το Δ. Σ. επισκέφθηκε τα γεύματα αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου όπου δεκάδες εθελοντές Κληρικοί και λαϊκοί προετοιμάζουν και διανέμουν καθημερινά 670 μερίδες φαγητού. 

Πραγματοποίησε επίσης προσκυνηματική επίσκεψη στα εξής Προσκυνήματα της Νήσου. 


1. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά Βίκτωρος και Βικεντίου όπου φυλάσσονται α) τεμάχιο λειψάνου του πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου, β) τεμάχιο λειψάνου του Αποστόλου Θωμά και γ) τα λείψανα του εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνος Φραγκιάδη. Με φόντο τον μεγαλοπρεπή Ναό το Δ.Σ. απηύθυνε δια των μέσων ενημέρωσης μήνυμα για την ενίσχυση της οικονομικής ζωής των νησιών που βάσταξαν το βάρος και τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού με την χρησιμοποίηση των προσκυνηματικών περιηγήσεων (θρησκευτικού τουρισμού).


2. Στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή των Αγίων Μηνά Βίκτωρος & Βικεντίου όπου μέσα σε κλίμα συγκίνησης το Δ.Σ. αφού προσκύνησε στο Καθολικό, έψαλε τον εθνικό Ύμνο της Ελλάδος μπροστά στα οστά των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους Χριστιανών κατά τις σφαγές της Χίου (1822) και τα οποία φυλάσσονται σε παρεκκλήσιο εντός της Μονής. 


3. Στο Ιερό προσκύνημα Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου στους πρόποδες του Αίπους. 


4. Στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος.


5. Στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Αυτοκρατορική Νέα Μονή με τα θαυμάσια ψηφιδωτά. 


6. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας όπου και τα ιερά λείψανα του ιδρυτού και κτίτορος της Μονής Οσίου Ανθίμου του Χίου. 

7. Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πλακιδιωτίσσης Καλλιμασιάς. 

Στην Ιερά Μονή Πλακιδιωτίσσης πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. με πολλά επίκαιρα θέματα και συγκεκριμένα: 

1) Τελική αξιολόγηση των επιπτώσεων του Νόμου 4387 και αντιμετώπιση τους 

2) Σύνταξη και προώθηση υπομνήματος περί των στρεβλώσεων και αδικιών του Νόμου 4387/2016 προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, την Ιερά Σύνοδο, και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

3) Σύνταξη διαβήματος διαμαρτυρίας συνοδευτικής του υπομνήματος προς την Πολιτεία 

4) Προγραμματισμός ενημερωτικών δράσεων-επισκέψεων (σε Ιερές Μητροπόλεις) 

5) Οι επιπτώσεις που προκάλεσε το προσφυγικό ζήτημα στη ζωή και την Οικονομία των Νησιών του Β.Α. Αιγαίου και πρόταση για στήριξη τους από την Εκκλησία με την ενεργοποίηση των προσκυνηματικών περιηγήσεων (θρησκευτικού τουρισμού) προς τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

6) Τις προθέσεις της Πολιτείας για την διαμόρφωση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στα θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος και του μαθήματος των Θρησκευτικών. 

7) Η υπό σύσταση άτυπη Νομική Υπηρεσία του Ι.Σ.Κ.Ε 

8) Έλεγχος Μητρώου Μελών Ι.Σ.Κ.Ε. και εμπλουτισμός το με σύγχρονα στοιχεία επικοινωνίας. 

Για όλα τα θέματα αυτά ο Ι.Σ.Κ.Ε. θα ενημερώσει με δελτία τύπου. 


Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλλιμασιάς προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκελεύοντος της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου π. Νεκταρίου Επιτροπάκη και συλλειτουργούντων των Μελών του Δ. Σ. καθώς και Ιερέων του τοπικού Συνδέσμου Κληρικών Χίου. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού προέδρου του Ι.Σ.Κ.Ε. π. Ιωάννου Κατωπόδη.


Στην Ενοριακή αίθουσα της ενορίας Καλλιμασιάς υπήρξε ενημέρωση για επίκαιρα θέματα από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ι.Σ.Κ.Ε., ανταλλάχτηκαν απόψεις με τους Ιερείς του τοπικού Συνδέσμου Κληρικών Χίου. Τέλος το Δ. Σ. περιηγήθηκε στην Καλλιμασιά (Ταφικό μνημείο Πατριάρχου Ιωακείμ Δ΄, στο λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, στον Ιερό Ναό Αγίου Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου. 

Εκ του Γραφείου Τύπου του Ι.Σ.Κ.Ε.

Χιακά Πένθη "Η ψυχή αυτής εν αγαθοίς αυλισθήσεται" (Ψαλμ. ΚΔ΄, 13) ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ (1926-2016)

$
0
0
Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου Παιδείας & Πρόνοιας-Κήρυκα του θείου λόγου 

Λίαν πρωί της Δευτέρας 01ης /08 ε.ε. εξεδήμησε, πλήρης ημερών, από τα γήινα στα ουράνια, από τα φθαρτά στα άφθαρτα, από τα πρόσκαιρα στα ατελεύτητα, η εκλεκτή ψυχή μιας αρχόντισσας μάνας, της Χρυσάνθης Αγαπητού Βασιλάκη, το γένος Μεννή, από το Βροντάδο της Χίου.

Η αείμνηστη Χρυσάνθη Βασιλάκη διακρινόταν για το ήπιο και πράο του χαρακτήρος της, για την υπομονετική καρτερία με την οποία αντιμετώπισε την σαρκική ασθένεια στας δυσμάς του επιγείου βίου της μα, πάνω από όλα, για δυο βασικά γνωρίσματά της: Την αγάπη στο Χριστό, την Ορθοδοξία και την Ελλάδα, και την πατρώα παράδοση και βιοτή με την οποία γαλούχησε τα δυο της τέκνα, τον υιό, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο και την θυγατέρα, Καλλιόπη (σύζυγο Κων/νου Τσαρλή).

Ενθυμούμαι παιδιόθεν την μακαριστή, όταν επισκεπτόμουν στο σπίτι τους και συνομιλούσα με τον αείμνηστο καπετάν- Αγαπητό, που πάντοτε είχε να μου μεταδώσει ένα στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού μας, μέσα από τις διηγήσεις και τα γεγονότα που μου εξιστορούσε και που αποτελούσαν σημεία της ζωής του, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Ο καπετάν Αγαπητός παρήλθε εκ του κόσμου τούτου και συνέχισε η σύζυγός του, Χρυσάνθη, να μεριμνά για την οικογένεια και το σπιτικό τους.

Στο πρόσωπο της εκλιπούσης κάλλιστα μπορεί κάποιος να προσδώσει τον τίτλο της αρχόντισσας κυράς, της μάνας και συζύγου, της συζύγου ναυτικού που, στην παράδοση -της Χίου και του Βροντάδου ειδικότερα- επωμίζεται σχεδόν ολόκληρη την ευθύνη της επιμέλειας και ανατροφής των παιδιών αλλά και της καλλιέργειας και ηθικής διαπαιδαγώγησής τους. Της γυναίκας που ολόκληρο το ΄΄είναι΄΄ της αναλώνεται στην οικογένεια, που οφείλει να στηρίξει και να διατηρήσει ανέπαφη από κάθε είδους προσβολή ή κίνδυνο. Την αξίωσε δε ο Θεός να δει τον υιό της να ανέρχεται στο μέγα της Αρχιερωσύνης Υπούργημα, την δε θυγατέρα της να νυμφεύεται και να δημιουργεί μια εκλεκτή οικογένεια, χαρίζοντάς της εγγόνια. 

Μπορώ να σεμνύνομαι αναφέροντας ότι, με αγαπούσε και πάντοτε με υποδεχόταν με ανοικτές αγκάλες στο σπίτι της επί 25 και πλέον έτη.

Δεν θα λησμονήσω δυο φράσεις, που είπε ο Σεβασμιώτατος όταν ξεκίνησε την Αρχιερατική του πορεία, λίγο πριν την εις Επίσκοπον χειροτονία του: <<Όταν ξεκίνησα από τη Χίο να έλθω στην Αθήνα, στην Ι. Σύνοδο, ξεκίνησα έχοντας μαζί μου δυο ευχές, η πρώτη ήταν του Αγίου Μάρκου και η δεύτερη ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ>>. Και ακόμη <<Οι γονείς μου δεν μου στέρησαν τίποτε από ό,τι μου ήταν απαραίτητο στη ζωή, όμως δεν μου έδωσαν και τίποτε που να είναι περιττό σ΄ αυτή>>. Αυτές και μόνον οι δυο φράσεις μπορούν να συνοψίσουν τις Αρχές και τα Ιδεώδη, το ήθος και την ευπρέπεια, το μέτρο του εφικτού και του παραδεκτού, που εντρύφησε και εμφύσησε η ΜΑΝΑ αυτή στα παιδιά της.

Γνωρίζω ότι, εάν πω περισσότερο θα προσκρούσω στην ταπεινότητα κάποιων. Γι΄ αυτό και δεν συνεχίζω. Θεώρησα εσωτερική μου ανάγκη να σημειώσω τούτα τα λόγια για να καταδείξω ότι, οι μάνες που γεννούν τέτοια παιδιά <<μισθόν μέγα όψωνται εν τη βασιλεία των Ουρανών>> καθότι τα γαλούχησαν <<εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου>> (Εφες. ΣΤ΄, 4).

Της μακαριστής Χρυσάνθης Αγαπητού Βασιλάκηέστω η μνήμη αιώνιος και αγήρως.-

Η Χρυσούλα-Χρυσάνθη Χατζηγιαννιού και το λογοτεχνικό της έργο

$
0
0
Γεννήθηκε στους Πύργους Θερμής Λέσβου. Ο πατέρας της, Παναγιώτης Χατζηγιαννιός, ήταν από τη Μυτιλήνη και η μητέρας της, Γαρυφαλλιά Κάβουρα, από τις Κυδωνίες της Μ. Ασίας. Αλλά το 1922, με το διωγμό των Ελλήνων, αναγκάστηκε να καταφύγει με τους δικούς της στην αντικρυνή Λέσβο και συγκεκριμένα στους Πύργους Θερμής. Δυστυχώς όμως, ο 14χρονος αδελφός της Θανάσης δεν πρόφτασε να τους ακολουθήσει και κανένας δεν έμαθε τι απέγινε. Υπήρξε ένα από τα άτυχα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής. Η δύστυχη μάνα του τον περίμενε μέχρι την τελευταία της πνοή.Από την τραγωδία αυτή - που την έζησε η ποιήτρια από διηγήσεις των δικών της - και τον ξαφνικό θάνατο της αδελφής της (48 χρόνων) εμπνεύστηκε κι έγραψε τα συγκλονιστικά, αριστουργηματικά ποιήματα «Στο μικρό Θανάση» (μπαλάντα) και «Αγγελική».

 

Η Χρυσούλα σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε σαν καθηγήτρια στη Χίο, στην Κύπρο και στην Κων/πολη, όπου συνδέθηκε με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Από το 1970 διδάσκει και πάλι σε διάφορα σχολεία της χώρας μας (Αθήνας, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Πειραιά, Μυτιλήνης, Αθήνας) και παραιτείται από την υπηρεσία με το βαθμό της Λυκειάρχου. Το πέρασμά της από την εκπαιδευτική έδρα άφησε εποχή. 

 

Από νωρίς ασχολήθηκε με την ποίηση, λυρική πρόζα, πεζό λόγο, δοκίμιο, αλλά και κριτική βιβλίων τρίτων, με αμέτρητες δημοσιεύσεις σε περιοδικά κι εφημερίδες. Παράλληλα, με εμπνευσμένες και εμπεριστατωμένες ομιλίες της, αναφέρθηκε σε λογοτεχνικά θέματα και μορφές τής νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εξ άλλου, εξαιτίας της άμετρης αγάπης της προς το παιδί και της προσπάθειάς της να αγγίξει την τρυφερή ψυχή του, έγραψε και αξιόλογα-βραβευμένα παιδικά βιβλία. 

Το 1972 έγινε μέλος τής «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών». Σύμφωνα με τη γνώμη διακεκριμένων προσώπων του λογοτεχνικού κόσμου και των γραμμάτων γενικώς, είναι μία από τις μεγαλύτερες, σύγχρονες, Ελληνίδες ποιήτριες, που πολλοί την αποκαλούν «Σαπφώ» και ο Γεώργιος Βαλέτας «Ποιήτρια του Αιγαίου» και «καύχημα νέον», γιατί η ποίησή της, κατά τους κριτικούς, είναι μοναδική και πρωτότυπη. Η Χρυσούλα χειρίζεται το λόγο υπεύθυνα και τολμηρά. Σε κάθε της ποίημα δημιουργεί μία αχλύ ονείρου. Ο λεκτικός της πλούτος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και η έμπνευσή της ξεπερνά τα όρια των προσωπικών βιωμάτων. Πηγάζει μέσα από τους δρυμούς τού Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης. Νιώθεις να σε παρασέρνει σε υψιπετείς οραματισμούς και το είναι σου να πλημμυρίζει από την ευαισθησία, την τρυφερότητα, την αρμονία, την ομορφιά και την ανθρωπιά που διαπνέουν το έργο της, το οποίο ξαναζωντανεύει και αναδείχνει την αψεγάδιαστη χάρη τής αιολικής ποίησης, όπως την είχαν πρωτοπλάσει ο Αλκαίος και η Σαπφώ.

Το ταλέντο της είχε φανεί ήδη από τους πρώτους στίχους που έγραψε, μόλις 11 χρόνων. Ο συμπατριώτης της Τάκης Χατζηαναγνώστου, καθηγητής, πεζογράφος και κριτικός, που έτυχε να τους διαβάσει, είχε πει τότε : «Αυτή είναι φλέβα. Θα γίνει μεγάλη», γι’ αυτό και καμάρωνε, που πρώτος προέβλεψε τη λαμπρή ποιητική της εξέλιξη. Συστηματικώτερα όμως ασχολήθηκε μετά το 1959.

 
 
 

Σε εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν της, απαγγέλει η ίδια τα ποιήματά της υποβλητικώτατα, με σιγανή φωνή και με κινήσεις των δακτύλων απαλές, σα ραμφίσματα μελωδικού πουλιού.

Τα έργα της

Ποιητικές συλλογές

«Υποψίες», «Μπαλάντες» (περιέχει και λυρικά), «Φτερουγίσματα» (παιδικά ποιήματα), «Επιλογή 1964-1984», (επιλεγμένα ποιήματά της), «Βορεινά παράθυρα» (το καλύτερο βιβλίο του 1982), «Πυρήνες», «Υδρία».

 
 
  


Πεζογραφήματα

«Κλεάνθης ο Λέσβιος», «Νικόλαος Κουρτζής εποίει», «Αντίλαλοι» (κριτικές για βιβλία τρίτων), «Η κυρία Γοργοεπήκοος από την αιματωμένη Σμύρνη στα βουνά της Μάνδρας», «Ο βίος του Αγίου Θεοδώρου του Νεομάρτυρος του Χατζή, του εκ Πύργων Θερμής Λέσβου καταγομένου», «Η Νεομάρτυς Αγία Αργυρή», «Η Πρωτομάρτυς και Ισαπόστολος Αγία Θέκλα», «Λυρική πρόζα» (ανέκδοτο).

 
 
 

  


Παιδικά βιβλία (πεζογραφία)

«Ήλιε μου, ήλιε μου», «Πού πας Αλκυόνη» (ανέκδοτο), «Το πήλινο κανάτι» (2.600 αντίτυπα αυτού δωρήθηκαν από την ίδια σε δημοτικά σχολεία ακριτικών περιοχών), «Το καραβάκι τ΄ ουρανού», «Η ιστορία του βιβλίου» (ανέκδοτο), «Ποτέ-ποτέ» (ανέκδοτο).

  

Θεατρικά έργα (ανέκδοτα)

«Η καπετάνισσα Μπουμπουλίνα», «Οι Σουλιώτες» και «Ο Μανουήλ Παπάς Δράμας», που παίχτηκαν σε σχολεία.

«Σκετς» για διάφορες μορφές της Ελληνικής ιστορίας (ανέκδοτα)

Παρουσιάστηκαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές από πολύ γνωστούς ηθοποιούς.

Βιβλία τρίτων που αφορούν τη Χρυσ. Χατζηγιαννιού.


- Η ποιήτρια του Αιγαίου Χρυσ. Χατζηγιαννιού και το έργο της, Γεωργίου Βαλέτα.


- Διαβάζοντας ποίηση της Χρυσ. Χατζηγιαννιού, Στράτου Χατζηγιάννη (1995).


- Η Μαγδαληνή και τα σκαλιά του Ιακώβ, του Π. Δ. Πανταζή (1995). Αφορά το συγκεκριμένο ποίημά της.


- Για την ποίηση της Χρυσ. Χατζηγιαννιού, Κυριάκου Βαλαβάνη (2009).

- Το ποιητικό και πεζογραφικό έργο τής Χρυσ. Χατζηγιαννιού, της Μαρίας Καρασιμοπούλου-Δημητριάδου, Φιλολόγου-Γυμνασιάρχου («υπό έκδοσιν»).

 
 
 

Σημείωση:

Η κα Χρυσούλα-Χρυσάνθη Χατζηγιαννιού και η αείμνηστη αδελφή της Ειρήνη έχτισαν στην Παναγιούδα της Λέσβου, σε οικόπεδο που τους παραχωρήθηκε από την Κοινότητα, Παρεκκλήσι τής Αγίας Αργυρής, η οποία είναι προστάτρια του γάμου και της νεότητας (βλ. Αγιολόγιο 30/4 «Συνδέσμου Κληρικών Χίου»).

Το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Αργύριο Μπακάλη στο Βίκι

$
0
0
Το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου απένειμε ο Μητροπολίτης Χίου - Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, στον Ιερέα του Βικίου πατ. Αργύριο, ο οποίος ως γνωστόν μετά από τροχαίο ατύχημα που είχε στην γνωστή πτώση λεωφορείου στη Συκιάδα, παρά τα μεγάλα κινητικά προβλήματα που έχει, συνεχίζει να ιερουργεί στην Εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βικίου. Το οφίκιο απονεμήθηκε την ημέρα εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο Βίκι. 

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με δηλώσεις του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου

$
0
0
ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΚΛΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ"ΚΑΙ …"ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΗΔΩΝ"…!!!

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με το υπό αναφορά θέμα, μιας και θεωρώ ότι έχω κατ΄ επανάληψη αρθρογραφήσει και επισταμένως αναλύσει –μέσα από δημοσιεύματα και άρθρα μου– στον τοπικό Τύπο, τα τελευταία 3-4 χρόνια, τα περί μεταναστών, προσφύγων, κλπ. Όμως, κάποια Αθηναϊκή εφημερίδα, προφανώς μέσω Χιώτη δημοσιογράφου, αναφέρθηκε ονομαστικά στο πρόσωπό μου, ερωτώντας με εάν θα πάρω θέση για τις δηλώσεις του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου <<περί λαθρομεταναστών>> και περί <<τελέσεως γάμων από αυτούς που μας μαζεύουν τα σκουπίδια>>, ως <<προσκείμενος στον Μητροπολίτη>>.

Οφείλω, λοιπόν, να πω δυο λόγια, ως απλός πολίτης και Ορθόδοξος Χριστιανός και όχι ως Αντιδήμαρχος ή Κήρυκας του θείου λόγου, αφού ενίοτε η σιωπή ταυτίζεται και με αδυναμία, κάτι που επ΄ ουδενί θα ήθελα να εννοηθεί από κάποιους. Βέβαια, ω ποία τιμή δι΄ εμέ, μιας και με πολιτικές Αθηναϊκές εφημερίδες είχα να ασχοληθώ από την περίοδο που σπούδαζα δημοσιογραφία στον ΑΝΤΕΝΝΑ και συνεργαζόμουν μαζί τους επί τριετία.

Και βέβαια, προβληματίστηκα αρκετά, για ποιο λόγο το ερώτημα αυτό του συντάκτη να σκιαγραφηθεί πέριξ του προσώπου μου, μιας και –ως γνωστόν– υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι στο Δημοτικό μας Συμβούλιο οι οποίοι είναι περισσότερο φίλα προσκείμενοι στον Σεβ. Μητροπολίτη μας, αντί εμού, και μάλιστα τους έχει εμπιστευθεί και καταστήσει στενούς συνεργάτες του στο διοικητικό έργο της Εκκλησίας μας. Αυτό το ερώτημα, ειλικρινά, μου έχει μείνει αναπάντητο ! (βέβαια, καλό θα ήταν να έχουμε και τις απόψεις εκείνων για το υπό συζήτηση θέμα).

Ξεκινώ, λοιπόν, λέγοντας ότι, αυτός που κλέβει μια εφημερίδα για να τη διαβάσει ονομάζεται λαθραναγνώστης, αυτός που κυνηγά σε απαγορευμένη περιοχή ονομάζεται λαθροθήρας, αυτός που εισέρχεται παράνομα σε ένα κράτος ονομάζεται λαθρομετανάστης. Έτσι, δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο που κάποιοι θίγονται όταν ακούνε την λέξη <<λαθρομετανάστης>>. Πρόσφυγας ονομάζεται αυτός που απομακρύνεται βίαια από το κράτος του είτε λόγω πολέμου είτε λόγω διώξεων εξαιτίας των θρησκευτικών, πολιτικών, ιδεολογικών του απόψεων εκ μέρους του επίσημου κράτος του, κλπ. Οικονομικός μετανάστης ονομάζεται αυτός που νομίμως εισέρχεται σε αλλότριο κράτος προς εξασφάλιση εργασίας. Λαθρομετανάστης ονομάζεται αυτός που δεν φέρει καμία από τις παραπάνω ιδιότητες και εισέρχεται σε ξένο κράτος δίχως άδεια. Στο σχολείο αυτά διδαχθήκαμε, εάν κάτι έχει αλλάξει σήμερα με τις έννοιες αυτές, συγχωρήστε με, ας μας το πουν διότι δεν το γνωρίζουμε. Τώρα, ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο: Ασφαλώς και όσοι φτάνουν στα νησιά μας από εμπόλεμες περιοχές είναι πρόσφυγες. Ασφαλώς και οφείλουμε, ως συνάνθρωποι και κυρίως ως Χριστιανοί, να τους αντιμετωπίσουμε ως εμπερίστατους ανθρώπους, κατατρεγμένους, έχοντες ανάγκη βοήθειας. Άλλο όμως αυτό και άλλο να απαγορεύσουμε την επίκληση των πραγματικών ερμηνειών, όταν οι 2 στους 3 εισερχόμενους δεν έχουν καμία σχέση με εμπόλεμες περιοχές (σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Λιμεναρχείου). Εκτός εάν η χώρα μας έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι και κοντά στους πρόσφυγες μπαίνει και όποιος άλλος θέλει, δηλώνοντας ό,τι θέλει και μπαίνει με υστεροβουλία. Αυτά για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα. 

Τώρα, γιατί υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις; (και δεν τις έκανε μόνο ο Μητροπολίτης Χίου, τις κάνουν και πολλοί άλλοι, αλλά για αυτούς δεν δόθηκε τόση εμβέλεια διότι δεν …πουλάνε…ως θέμα ! – Εκείνο δε, που πραγματικά με εξοργίζει, είναι ότι επικρίνουν τους Κληρικούς αυτοί που δημόσια δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν και ότι δεν τους εκφράζει η Εκκλησία !!! Τότε, τι θέλετε, ρε παιδιά; Νομίζετε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι το κάνετε για να πουλήσετε; Νομίζετε ότι πείθετε κανέναν από το χώρο της Εκκλησίας; Μάλλον δίνετε ΄΄πόντους΄΄ στους επικρινομένους με τη δημοσιότητα που δίνετε). Αυτές οι δηλώσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου των ανθρώπων αυτών μέσα σε λίγες ημέρες και όσοι θέλουν να φύγουν, να πάνε όπου θέλουν. Όσοι δεν προβλέπεται, να τηρηθεί ότι προβλέπεται. Από την άλλη, είπε κανένας ότι οι άνθρωποι αυτοί περνούν εδώ καλά, τη στιγμή που ζουν σε παραπήγματα, σκηνές και φυτοζωούν; Είπε κανένας ότι αυτοί θέλουν να δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση στα νησιά και τις περιοχές που μεταβαίνουν, τη στιγμή που δημιουργούνται προβλήματα στους μονίμους κατοίκους, συνεπεία φαινομένων παραβατικότητας, κλοπών, εμφάνισης μαχαιριών, μη σεβασμού στον τόπο που τους φιλοξενεί και στον οποίο εισήλθαν δίχως να είναι κάποιοι εξ αυτών διατεθειμένοι να εφαρμόσουν την ισχύουσα εδώ Νομοθεσία; (μπροστά στα μάτια μου κάποιος μετανάστης ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και όταν παρατηρήθηκε από διερχόμενο Χιώτη δημοσιογράφο κόντεψε να τις φάει και ο δημοσιογράφος…! Ομοίως, κάποιος οδοκαθαριστής στην περιοχή του λιμανιού όταν παρατήρησε μετανάστη γιατί δεν πετά τη λερωμένη πάνα του παιδιού του στον παρακείμενο κάδο απορριμμάτων αλλά στη μέση του δρόμου… έλαβε την απάντηση <<είστε υποχρεωμένοι να τα μαζέψετε γιατί σας πληρώνει η Ευρώπη γι΄ αυτό>>…! ).

Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, η έννοια <<λαθραίος>> υπάρχει και στην Αγία Γραφή. <<Λάθρα>> εισήλθε ο Χριστός στη ζωή των Ιουδαίων και <<λάθρα>> οι Μάγοι πορεύτηκαν να Τον υπαντήσουν κατά τη γέννησή Του, αναφέρει το Ευαγγέλιο. Ο ιερός υμνωδός αναφέρει για τον Χριστό: <<Λαθών ετέχθης υπό το σπήλαιον>> (λαθραία γεννήθηκες μέσα στη σπηλιά), συνεπώς όταν ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να αποδοθεί η έννοια του <<λαθραίου>> στον ίδιο τον Θεό- Υιό και Λόγο του Θεού (κατά τα ανθρώπινα ειωθότα, βεβαίως, και την κοσμική νομοθεσία της εποχής), πως βγαίνουν σήμερα διαμαρτυρόμενοι κάποιοι <<βασιλοκότεροι του Βασιλέως>>; Ασφαλώς και δεν είναι κανένας άνθρωπος λαθραίος στον κόσμο. Η υπερευαισθησία τους ταυτίζεται με στρουθοκαμηλισμό. 

Η δε ΄΄τσίχλα-πιπίλα΄΄ της έννοιας <<αλληλεγγύη>>, <<αλληλέγγυοι>>, κλπ. δεν πείθει πλέον κανέναν. Αλληλέγγυοι υπήρξαν τους πρώτους μήνες, σήμερα αλληλέγγυοι δεν υπάρχουν. Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν αυτή τη στιγμή που να απασχολείται με τους πρόσφυγες και να μην αμείβεται. Και οι εργαζόμενοι αμείβονται (και καλά κάνουν) και οι λοιποί <<δήθεν αλληλέγγυοι>> αμείβονται. Συνεπώς, ας αφήσουν την ψευτοαλληλεγγύη τους για όσους τους πιστεύουν. Ας προσέξουν πολύ καλά όσοι προκαλούν διότι, είναι πολύ εύκολο η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία του κόσμου (που είναι ανώτερη έννοια από την αλληλεγγύη -διότι φιλά τον άνθρωπο αυτός που αγαπά τον άνθρωπο μέσα από την καρδιά του, ενώ αλληλεγγύη έχουν π.χ. και οι λωποδύτες μεταξύ τους και είναι πολύ ευρεία και αδιευκρίνιστη έννοια-) να μετατραπεί σε δυσφορία όταν εξαντληθούν τα όρια της υπομονής. Και ασφαλώς οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι δύστυχοι πρόσφυγες, αλλά όσοι αυτόκλητα έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως ένθερμοι υπομνήμονες των δικαιωμάτων τους…! (που ασφαλώς κανένας δεν αμφισβητεί και δεν πρέπει να αμφισβητεί), μαζί με τους παντελώς ανίκανους κυβερνόντες, που έχουν αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και τη διαχείριση του προσφυγικού στον … <<αυτόματο>> και τις φιλότιμες προσπάθειες των Δημάρχων και των λοιπών τοπικών Αρχών των νησιών του Αιγαίου. Προσωπικά, διαπίστωσα την αλληλεγγύη και τη φιλανθρωπία του Χιώτικου λαού με την έναρξη του προσφυγικού. Διοργάνωσα, σαν τμήμα Πρόνοιας του Δήμου, 32 μεγάλες αποστολές τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ενδυμάτων, υποδημάτων, κλπ. Ντύσαμε και ταΐσαμε πάνω από 15.000 πρόσφυγες-μετανάστες. Είχα περί τους 60 εθελοντές σε εβδομαδιαία βάση. Ο λαός καθημερινά έφερνε πράγματα που διοχετεύαμε στους πρόσφυγες. Όμως, όταν η παροδικότητα έτεινε να μετατραπεί σε μονιμότητα και η προσφυγιά να ταυτιστεί με τη λαθρομετανάστευση, ο λαός σταμάτησε να είναι αλληλέγγυος. Όταν εμφανίστηκαν στοιχεία προκλητικής παραβατικότητας ο λαός αντέδρασε. Δεν υπάρχουν πια ούτε εθελοντές ούτε προσφορές εδώ και μήνες. Το ανύπαρκτο κράτος αντικαταστάθηκε από τις ΜΚΟ. Σε λίγο θα γίνει κομφούζιο. Εγώ συνιστώ σε όλους ψυχραιμία. Δεν χρειάζονται εντάσεις, προπηλακισμοί, έντονες αντιδράσεις. Αλλά, εάν η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό συνεχιστεί και οι μετανάστες εξακολουθούν να μένουν εδώ επί μήνες (παρά τις όσες, έγγραφες, δεσμεύσεις ανέλαβε και υπέγραψε το Υπουργείο Μετανάστευσης με το Δήμο Χίου για τη χρήση της πρ. ΒΙΑΛ και δεν τις τηρεί), δεν θα αργήσει η ώρα που θα ακολουθήσει η κοινωνική έκρηξη και τότε σίγουρα δεν θα φταίει ο χιώτικος λαός, αφού η δύναμη υποδοχής του Κέντρου της ΒΙΑΛ είναι περίπου 1.000 άτομα και σήμερα ξεπερνούν τις 3.500 χιλιάδες οι πρόσφυγες στο νησί. Αυτό δεν το βλέπει κανένας <<ανθρωπιστής>> από την κεντρική Πολιτεία; Γι΄ αυτό ας προσέξουν πολύ οι κυβερνόντες διότι το νερό κοντεύει να φτάσει στο χείλος του ποτηριού. Και τότε αυτοί θα δίνουν τροφή στα κάθε είδους φασιστοειδή και νεοναζιστικά μορφώματα που λυμαίνονται την ανέχεια της Πολιτείας περί το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Επισημαίνω δε ότι, εάν μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κοινωνική έκρηξη οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες τοπικών φορέων και επιπλέον Αστυνομίας, Λιμενικού και Δήμου οι οποίοι έχουν σηκώσει το τεράστιο βάρος του προσφυγικού. Εάν ο Δήμος Χίου δεν είχε εμπλακεί (και βέβαια πολιτικά δεν θα είχε φθαρεί, ενώ σήμερα εφθάρη σε μέγιστο βαθμό -πάντοτε πολιτικά μιλάω) θα είχε γίνει η πόλη της Χίου ΄΄Βοσνία΄΄… ! Κανένας δεν έψαξε να δει τι θα είχε γίνει εάν δεν είχε εμπλακεί ο Δήμος Χίου και κανένας δεν λέει ότι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν έτοιμη να εγκαταστήσει τους μετανάστες σε ανενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται πλησίον κατοικημένων περιοχών (όπως έγινε και σε άλλα νησιά του Αιγαίου). Παρά όλοι ρίχνουν τον <<λίθο του αναθέματος>> στο Δήμο της Χίου, αδίκως -ασφαλώς- και δίχως να εξετάσουν τις εναλλακτικές του θέματος ή να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις, παρά την μόνιμη επωδό <<να φύγουν όλοι από εδώ>>. Σύμφωνοι, να φύγουν. Και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να φύγουν. Αλλά, αφού οι ανάγλητοι, κρετίνοι, του ΣΥΡΙΖΑ μας έχουν <<γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους>>, τι θα γίνει όσο διάστημα είναι εδώ οι μετανάστες; Προτάσεις θέλουμε και όχι φωνασκίες. 

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο ζήτημα, των πολιτικών <<γάμων>>. Έχω γράψει τουλάχιστον 30 άρθρα γι΄αυτό από το 1994 μέχρι σήμερα. Η Εκκλησία έχει αναδείξει τον Γάμο σε ιερό Μυστήριο, συνεπώς δεν αναγνωρίζει τον <<πολιτικό>> γάμο. Η Πολιτεία τον έχει καταχωρήσει στη δημόσια διοίκηση ως διοικητική πράξη και έτσι μόνον τον αναγνωρίζει. Το τι θα επιλέξει κάθε πολίτης είναι δικαίωμά του, όμως δικαίωμα της Εκκλησίας είναι να πρεσβεύει και την δική της γνώμη η οποία (κατά τη δική μου άποψη) ταυτίζεται με την αλήθεια. Όποιος πιστεύει στην ιερότητα του Γάμου, στην ιερότητα της ανθρώπινης υπόστασης και στην χάρη του Θεού, πηγαίνει στην Εκκλησία (δίχως φανφάρες, υπερβολικούς στολισμούς, χλιδάτες δεξιώσεις, κλπ) και -εφόσον ενσυνείδητα πιστεύει στο Μυστήριο- παίρνει την ευλογία του Θεού. Όποιος δεν τα πιστεύει όλα αυτά και απλά τον θεωρεί διοικητική πράξη, για να μπορεί να τακτοποιήσει υλικά ζητήματα (περιουσίες, ονόματα, κλπ), πάει στο Δημαρχείο. Οι Δήμαρχοι έχουν πολλές ιδιότητες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους: Προΐστανται της Πολεοδομίας, της Πρόνοιας, της Καθαριότητας, της Παιδείας, των Τεχνικών Υπηρεσιών, των Οικονομικών, των Αδειών Καταστημάτων (ακόμη και των οίκων ανοχής…), της εξυπηρέτησης του Πολίτη, και άλλων πολλών, μεταξύ δε αυτών είναι και Ληξίαρχοι. Συνεπώς, οι –πολιτικά– υπεύθυνοι (δηλαδή οι Δήμαρχοι απανταχού) της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι υπεύθυνοι και για την καταχώρηση των ληξιαρχικών-διοικητικών πράξεων. Πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θίγονται, πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρονται όποιοι δεν παραδέχονται την αλήθεια των πραγμάτων. Εξάλλου, τούτο το έχει πει και επίσημα η Ιερά Σύνοδος από το 1982 μέχρι σήμερα, περί <<τελέσεως>> των πολιτικών <<γάμων>> στους Δήμους.

Θα πρέπει δε να πούμε και κάτι άλλο: Δεν νομίζω, σε καμία περίπτωση, ο Μητροπολίτης να ήθελε να θίξει τους εργαζομένους στην καθαριότητα. Το αντίθετο –ενδεχομένως– να ήθελαν να διεισδύσει στον κόσμο άνθρωποι άσχετοι περί την Εκκλησία, οι και αναπαράξαντες την ΄΄είδηση΄΄ ! Απεναντίας, εγώ γνωρίζω ότι, πλείστοι όσοι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό είναι και συνεργάτες Ιερέων, νεωκόροι Ι. Ναών, εργάτες Κοιμητηρίων, κλπ. Πιθανόν να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή να λεχθούν όσα λέχθηκαν (στα πλαίσια ενός Κηρύγματος, εν ώρα Ι. Ακολουθίας), όχι όμως ότι ήθελε να θιγούν εργαζόμενοι άνθρωποι ή δημόσιοι-εκλεγμένοι λειτουργοί. Οπότε, γι΄ αυτό, τι περισσότερο να πω εγώ, που με ρωτά ο συντάκτης του δημοσιεύματος; Επισημαίνω, μόνον ότι, πολλά πράγματα δεν είναι δόκιμο, ούτε ψυχωφελές, να λέγονται και να ακούγονται εν μέσω Ακολουθιών και λατρευτικών συνάξεων. Μπορούν, όμως, να λέγονται και να ακούγονται μέσα σε έναν κύκλο μελέτης ή ομιλιών με συγκεκριμένα θέματα. Αυτό δεν είναι απλά δικαίωμα της Εκκλησίας, αλλά υποχρέωσή Της. Η Εκκλησία δεν θέλει ανθρώπους υποχείρια, αλλά ελεύθερα σκεπτόμενους που θα διακρίνουν την αλήθεια από το ψεύδος και την γνήσια πίστη από την πλάνη. Τούτο κατορθώνεται με τρία πράγματα σωρευτικά μεταξύ τους: ΠΙΣΤΗ, ΜΕΛΕΤΗ, ΕΡΓΑ. 

Προσωπικά, σε δημοσιεύματα και κηρύγματά μου, έχω αποκαλέσει τις μητέρες που κάνουν εκτρώσεις (για λόγους που δεν ανάγονται στην ιατρική δεοντολογία και την υγεία) φόνισσες και τους ιατρούς που (επί χρήμασι) κάνουν αυτή τη δουλεία φονιάδες. Τι θα πει, θα σταματήσω να λέω την άποψη μου, μην τυχόν και θιγεί κάποιος <<απελευθερωμένος>> πολίτης; Την άποψη του αυτός, τη δική μου εγώ ! Θα μου φορέσουν την ταμπέλα του <<κήρυκα μίσους>> επειδή δεν τους αρέσουν όσα λέω; Ούτε με δεξιούς έχω σχέση, ούτε με χρυσαυγίτες, ούτε με αριστερούς. Κάποιοι δήθεν αριστεροί και αλληλέγγυοι αρέσκονται στο να παίρνουν αποσπασματικά φράσεις από την Αγία Γραφή (δίχως να ξέρουν τι αναφέρει τόσο πριν όσο και μετά από τη φράση αυτή, αλλά και την περίσταση για την οποία ελέχθησαν οι συγκεκριμένες φράσεις) και να επιχειρηματολογούν για τα πάντα με μια ακατάσχετη αγαπολογία. Η Εκκλησία δεν είναι μια ακατάσχετη αγαπολογία. Η Εκκλησία είναι αγάπη που συνοδεύεται από μετάνοια. Δεν έχει αμετροέπεια η Εκκλησία. Ο Χριστός είπε 77 φορές να πέσεις, 77 φορές να σηκωθείς. Δεν είπε σε επιβραβεύω να μείνεις πεσμένος, αλλά είπε σήκω. Αυτό το αγνοούν οι πολλοί και διαρκώς μιλούν για αγάπη σε ότι και αν έχει κάνει κάποιος. Ναι, και οι κλέφτες, και οι πόρνες και οι φονιάδες συγχωρέθηκαν. Πότε, όμως; Όταν μετανόησαν. Δεν εξακολουθούσαν να τα κάνουν αυτά και ο Θεός από αγάπη τους λέει: σας συγχωρώ ! Αυτό το ξεχνούν κάποιοι αμετροεπείς, τεχνηέντως ! 

Άλλοι, πάλι, δεξιοί (βλέπε αστοχριστιανοί), στέκονται με εμμονή σε χωρία της Παλαιάς Διαθήκης, παρερμηνεύοντάς τα (πολλοί εξ αυτών είναι και λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας και των ειδώλων της, έχοντας αποκηρύξει την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό εν γένει), για να καλλιεργήσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, στοιχεία αντίθετα με το φρόνημα της Ορθοδοξίας αλλά και του Ελληνισμού. 

Στις ημέρες μας, δόξα τω Θεώ, έπειτα από πολλούς αγώνες του λαού, υπάρχει ανεξαρτησία και ελευθερία απόψεων και εκφράσεων. Γιατί κάποιοι, όταν ακούγεται η αντίθετη (της δικής τους) άποψη πρέπει να αντιδρούν με τέτοιο τρόπο, επιχειρώντας να <<κολλήσουν ταμπέλες>> του φασίστα, του ακροδεξιού, του οπισθοδρομικού; Δηλαδή όποιος δεν είναι αριστερός είναι οπισθοδρομικός; Όποιος έχει άλλη άποψη από τη δική τους είναι φασίστας; Όχι, σεβαστή πρέπει να είναι η άποψη και του αριστερού και του δεξιού και του κεντρώου, και του πιστού και του απίστου. Σεβαστή, όχι αποδεκτή. Διαφορετικά, ας μην επικαλούνται οι αριστεροί την αυτοδιάθεση των λαών. Αυτοδιάθεση δεν υπάρχει όταν δεν σέβεσαι τις πεποιθήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Από εκεί και έπειτα ο κόσμος έχει κρίση, βλέπει, ακούει, διαβάζει, μορφώνεται, κρίνει και αποφασίζει.

Αυτά τα ολίγα για την ώρα, με αγάπη και επειδή ρωτήθηκα δημόσια.-

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του κ. Ν. Φίλη διαλύουν την Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή στην Ελλάδα

$
0
0
Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε τις ανακοινώσεις του κ. Ν. Φίλη που αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών. Η έκπληξή μας οφείλεται στο γεγονός ότι ένας Υπουργός Παιδείας, αντί να στοιχειοθετεί τις πολιτικές αποφάσεις του με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προχωρεί σε συνθηματολογικές ανακοινώσεις που αποκαλύπτουν ένα σαφές επιστημονικό έλλειμμα και μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας. 

Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) είναι ξεκάθαρες:

1) Ζητήσαμε και ζητάμε ουσιαστικό και υπεύθυνο διάλογο, με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ενός τέτοιου διαλόγου. Τέτοιος διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Αν ο κ. Φίλης είχε στοιχειώδεις γνώσεις για τις αλλαγές Αναλυτικών Προγραμμάτων, θα ήξερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο διάλογος προηγείται, δεν έπεται. 

2) Ο Υπουργός Παιδείας, προφανώς ιδεολογικά προκατειλημμένος, συνθηματολογείκαι δεν κυριολεκτεί όταν μιλάει για το μάθημα των Θρησκευτικών. Είναι εσφαλμένη, παραπλανητική και δεν έχει καμία σχέση με τη σχολική πραγματικότητα, η αφοριστική διατύπωση του κ. Φίλη, ότι το παρόν μάθημα των Θρησκευτικών είναι «κατηχητικό» και «ομολογιακό». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται, κατά βάση, για Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή με διδακτικές ενότητες και στοιχεία από τις χριστιανικές ομολογίες και τις θρησκείες (στη Β΄ Λυκείου το μάθημα είναι καθαρά θρησκειολογικό).

3) Τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών που επιθυμεί ο Υπουργός Παιδείας να εφαρμόσει έχουν αποδομηθεί και αποδοκιμασθεί πλήρωςαπό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, από σύμπασα την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, από υψηλού επιπέδου διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και από έγκριτους και ειδικούς επιστήμονες(παιδαγωγούς, νομικούς, κοινωνιολόγους, πολιτειολόγους, κ.ά.). Αν ο κ. Φίλης γνώριζε τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το μοντέλο διδασκαλίας που προωθεί, θα αντιλαμβανόταν γιατί δεν το έχουν υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν θρησκειολογικό μάθημα. Επίσης, θα γνώριζε ότι προωθείται από οικονομικά συστήματα αγγλοσαξωνικού τύπου, που δεν συνάδουν με την ιδεολογία ενός κόμματος που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό.

4) Αν πράγματι εφαρμοσθούν τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών, θα αλλάξει άρδην ο χαρακτήρας του μαθήματος στη χώρα μας,και αυτή η αλλαγή αυτόματα θα μετατρέψει το μάθημα σε μια κοινωνικο-πολιτικο-φιλοσοφικο-ψυχολογικού περιεχομένου πολυθρησκειακή φλυαρία, όπου, ενδεχομένως, ακόμη και η αναφορά στο όνομα του Χριστού να θεωρείται μη πολιτικά και διδακτικά ορθή ή, ακόμη, και μη νόμιμη, δυσκολεύοντας έτσι το έργο του διδάσκοντος και οδηγώντας τους μαθητές στη θρησκευτική σύγχυση και ουσιαστικά στην άρνηση της πίστης τους, στον μηδενισμό και στην ατομική θρησκεία.

5) Η εξαγγελία στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, για βεβιασμένη εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών μόνον!για το μάθημα των Θρησκευτικών (γιατί άραγε, δεν εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών και στα υπόλοιπα μαθήματα;), θα δημιουργήσει τεράστια, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά προβλήματαστη σχολική ζωή, διδασκομένων και διδασκόντων. 

Δηλώνουμε ότιτις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του κ. Φίλη για το μάθημα, που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειονοψηφίας του θεολογικού και εκκλησιαστικού κόσμου αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού, καθώς επίσης και του Ελληνικού Συντάγματος, του Εκπαιδευτικού Νόμου 1566/1985, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των διοικητικών Δικαστηρίων, θα τις αντιπαλέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. 

Το ΔΣ της ΠΕΘ

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος (1938-1941) Ο Πρώτος Αντιστασιακός της Εκκλησίας κατά το Έπος του 1940 και τη Γερμανική Κατοχή

$
0
0
Το έπος του Ελληνικού Λαού και το Έπος του Θρακός Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία

Γραπτές Μαρτυρίες της Αντιστασιακής Δράσεως του Αθηνών Χρυσάνθου

Οι λέξεις «Έπος» και «Εθνική Εποποιία» εκφράζουν στον απόλυτο βαθμό τους εθνικούς και αντιστασιακούς αγώνες του ελληνικού λαού για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας έναντι του φασισμού και του ναζισμού κατά την φρικτή Ιταλο-Γερμανική κατοχή (1940-1944).Οι λέξεις αυτές τις οποίες η αδέκαστη ιστορία διά «πολλών τεκμηρίων» απέδωσε και καθιέρωσε μέσα στις χρυσές και αιματόβρεχτες σελίδες του «Έπους του ’40», εκφράζουν προσφυώς και δικαίως την απαράμιλλη ηρωική και εθνομαρτυρική αντίσταση του ελληνικού κλήρου και λαού που προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της υφηλίου.

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι κληρικοί υπήρξαν τα «Πρόσωπα-σύμβολα» σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδος και σε πλείστες όσες περιπτώσεις απετέλεσαν τα φωτεινά ιερά και αθάνατα πρότυπα ηρωισμού και ασύγκριτης αυτοθυσίας υπέρ του αγωνιζόμενου και δεινώς δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού. Ιεράρχες, Ιερείς, Ιερομόναχοι, Μοναχοί και Μοναχές πότισαν με το αίμα τους το «δένδρο της Ελευθερίας» και δι’ αυτού άρδευσαν την ευλογημένη ελληνική γη «δια του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν».

Οι απαράμιλλες ηρωικές πράξεις αυτοθυσίας του Ορθοδόξου κλήρου δεν συνέβησαν, ως συνήθως γράφεται, μόνον κατά την περίοδο του υψίστου και κορυφαίου αγώνος για την εθνική παλιγγενεσία (1821), αλλά και κατά τη διάρκεια της Ιταλο-Γερμανικής κατοχής (1940-1944) στην Ελλάδα, όταν οι παντός βαθμού Έλληνες Ορθόδοξοι κληρικοί, από τους τότε Αρχιεπισκόπους Αθηνών Χρύσανθο και Δαμασκηνό, και μέχρι τον τελευταίο γνήσιο πατριώτη Παπά και Καλόγερο, υπέμειναν ανδροπρεπώς και γενναιοφρόνως ανθιστάμενοι το «εθνικόν μαρτύριον» και έδωσαν αφόβως και αόκνως την «Ορθόδοξη μαρτυρία» υπέρ του δεινώς δοκιμαζομένου και μαρτυρικώς καταδιωκομένου ελληνικού λαού, μπολιασμένοι «ως ένα σώμα και μια ψυχή» με τον λαό, ως τέκνα, «σαρξ εκ της σαρκός, οστούν εκ των οστέων και αίμα εκ του αίματος», και αυτοί οι ίδιοι αυτού του ανυπότακτα υπερήφανου και αδούλωτου λαού.

Η αδέκαστη ιστορία λοιπόν στις ηρωικές σελίδες του Ελληνικού Γένους έχει καταγράψει αψευδώς την εθνική και αντιστασιακή δράση των Ελλήνων Ορθοδόξων κληρικών εκ των οποίων πολλοί -ακόμη και Ιεράρχες- συγκρότησαν και ενίσχυσαν τις αντιστασιακές οργανώσεις γενόμενοι μάλιστα κορυφαία ενεργά μέλη αυτών και επιδεικνύοντας πρωτοφανή και πρωτόγνωρη συμμετοχή ακόμη και στον ένοπλο αντιστασιακό αγώνα για την αποτίναξη της Ιταλο-Γερμανικής «Κατοχικής μπότας» και την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Ο εκ Κομοτηνής καταγόμενος, υπερήφανος και υψιπέτης Θράκας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης (1938-1941), ο από Τραπεζούντος, υπήρξε αναμφιβόλως ο «Πρώτος Αντιστασιακός», ο οποίος με τις ηρωικές και γενναιόφρονες αυτοθυσιαστικές πράξεις καθώς και τους πεπληρωμένους πνεύματος ελευθερίας και ελληνορθοδόξου αξιοπρέπειας και ακατάβλητου θάρρους λόγους του κατέστη από τον Οκτώβριο του 1940 έως και τον Ιούλιο του 1941, το ακατάβλητο «Σύμβολο του Έθνους» απέναντι στην Ιταλο-Γερμανική ιταμότητα και ωμότητα.

Στο άκουσμα του αποστομωτικού «Όχι» ολοκλήρου του Έθνους που ως ηχηρό ράπισμα επέπεσε, κατά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, στους θρασείς επιβουλείς, προσετέθη και το αντιστασιακό υπερήφανο «Όχι» του αγέρωχου εκκλησιαστικού ανδρός, Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, ο οποίος ολίγες ημέρες μετά την κήρυξη του Ιταλο-Ελληνικού Πολέμου και ενώ τα «Παιδιά της Ελλάδος» πολεμούσαν σκληρά τον φασίστα επιβουλέα στα χιονισμένα βουνά, απέστειλε στις 16 Νοεμβρίου 1940 ως Πρόεδρος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επιστολή καταγγελίας της απρόκλητης ιταλικής επιθέσεως εναντίον του ελληνικού λαού «Προς τας απανταχού της Οικουμένης χριστιανικάς Εκκλησίας», στην οποία έγραφε τα εξής: «Από πολλών ημερών η μικρά Ελλάς αμύνεται προς τα πλήγματα της αδίκου επιθέσεως μιάς μεγάλης δυνάμεως, της Φασιστικής Ιταλίας, επιλαθομένης, ότι εντεύθεν εξεπορεύθησαν οι εν τω Ευαγγελίω γεννήσαντες και το πρώτον γάλα της ευσεβείας ποτίσαντες αυτήν, και κατόπιν πάλιν οι διαλύσαντες τα νέφη του μεσαιωνικού σκότους και εν τω Ελληνικώ πνεύματι και τη Ελληνική παιδεία εις λουτρόν παλιγγενεσίας και αναγεννήσεως αναβαπτίσαντες και εις το φως και την αλήθειαν επαναγαγόντες αυτήν.

Και αφού εξήντλησεν όλας τας αφορμάς, υπομιμνησκούσας τας προτάσεις του λύκου του Αισωπείου μύθου, ίνα καταβροχθίση το αρνίον, αφού εν χριστιανική μεγάλη πανηγύρει της Παναγίας, επίκρανε την χαράν της Εορτής διά του Τορπιλισμού του μετέχοντος της πανηγύρεως Ελληνικού Ευδρόμου «Έλλη», ο δε ελληνικός λαός, φεύγων τας αφορμάς των θελόντων αφορμάς κατέπινε τον εκ τούτου πόνον και την πικρίαν και εσιώπα, εν τέλει κρύψασα το δολοφόνον ξίφος υπό τον πέπλον της νυκτός, επετέθη κατά της ημετέρας Πατρίδος, ίνα καταλύση, την αντί πολλού αίματος κτηθείσαν και φυλαχθείσαν ελευθερίαν και ανεξαρτησίαν αυτής, καθ’ ημέραν δε πλήττει από αέρος αμάχους πληθυσμούς ανοχυρώτων πόλεων και χωρίων και κρημνίζει ναούς του Θεού. Και κατά τούτων μεν ως και υπέρ της ελευθερίας αμύνεται ηρωικώς ο ελληνικός Στρατός και Λαός.

Αλλά την άδικον και αντίθετον ταύτην πράξιν της επιθέσεως της Φασιστικής Ιταλίας και τους εμπρησμούς θεωρεί καθήκον της η Εκκλησία της Ελλάδος να καταγγείλη εις τας απανταχού της Οικουμένης Χριστιανικάς Εκκλησίας, και πέποιθεν, ότι όλαι κατά τον νόμον της των μελών του αυτού σώματος κοινωνίας και αλληλεγγύης θα αγανακτήσετε επί τοις τολμηθείσι και θα λογισθήτε, ότι η γενομένη επίθεσις είνε ανατροπή θείων και ανθρωπίνων νόμων και τυραννίς και ύβρις κατά των ελευθέρων ανθρώπων, παρακαλεί δε να αναλάβητε ζήλον Χριστού και διαμαρτυρηθήτε και κινηθήτε και κινήσητε τους λαούς υμών αξίως του αδικήματος, ίνα μάθωσι πάντες ως κοινόν εχθρόν και νομίζωσι τον άρπαγα και να προΐστανται των αδικουμένων και να αμύνωνται υπέρ των αιωνίων και ακαταλύτων της χριστιανικής θρησκείας αληθειών, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, αληθείας και αγάπης, υπέρ ων Χριστός απέθανε και τας κατά τόπους Εκκλησίας της Οικουμένης φρουράς αυτών, ως και του όλου χριστιανικού πολιτισμού κατέστησεν.

Ευξώμεθα όση ημίν δύναμις, ίνα ο Κύριος παύση τα φρυάγματα των Εθνών και αποδώση τοις λαοίς και τη Οικουμένη την ελευθερίαν, την ειρήνην και την Βασιλείαν Αυτού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος ταυτόχρονα οργανώνει και ενεργοποιεί έναν ολόκληρο μηχανισμό προσφοράς βοηθείας και ηθικής στηρίξεως στους Έλληνες μαχομένους στρατιώτες. Με την οργάνωση «Πρόνοια Στρατευομένων» συγκέντρωσε μέσω 2.000 εθελοντών, πολλά εκατομμύρια δραχμές για την ενίσχυση των οικογενειών των στρατευομένων. Ο ίδιος προσωπικά και ειδική ομάδα ιερέων επισκέπτονταν τακτικά τα νοσοκομεία για την τόνωση του ηθικού των τραυματιών. Για δε την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών του μετώπου, συχνή ήταν και η αποστολή Γραμμάτων Παρηγορίας καθώς και θρησκευτικών εντύπων.

Ως μνημειώδης αθάνατος εθνικοπατριωτικός λόγος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το γενναίο και εθνεγερτήριο Διάγγελμα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος εκ προσώπου της Ιεράς Συνόδου απηύθυνε κατά το εσπέρας της 6ης Απριλίου 1941 προς τον Ευσεβή Ελληνικό Λαό και προς τον ηρωϊκώς μαχόμενο φιλόχριστο Στρατό, όταν η Χιτλερική Γερμανία εκήρυξε τον πόλεμο και άρχισε τις επιθέσεις της εναντίον της Ελλάδος. Στο συγκλονιστικό εκείνο ιστορικό και μεγαλειώδες Διάγγελμα, υπό τον τίτλο: «Η Ιερά Σύνοδος επί τη Νέα Καθ’ Ημών Επιθέσει», ο Αθηνών Χρύσανθος έγραφε: «Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, Από της σήμερον ημέρας και έτερος εχθρός, η Χιτλερική Γερμανία, αδίκως και ανάνδρως επιτίθεται κατά της Ιεράς ημών Χώρας. Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και η Εθνική Κυβέρνηση καλούσιν ημάς εις νέας θυσίας προς υπεράσπισιν της πίστεως ημών και του δικαίου και της Ελευθερίας.

Εις όμοιον αγώνα αποδύεται και ο ομόδοξος ηρωικός λαός ετέρας ιεράς γης, της γείτονος Γιουγκοσλαβίας, καθ’ ης την αυτήν ημέραν και ώραν ήρξατο επιτιθέμενος ο κοινός πολέμιος. Αι δυνάμεις της ύλης και του σκότους συνώμοσαν κατά της δυνάμεως του πνεύματος και του φωτός.

Αλλ’ ο μέγας Θεός, όστις είναι Πνεύμα, Φως και Ζωή δε θα επιτρέψει την βασιλείαν του σκότους, και, όπως μέχρι τούδε ενίσχυσεν όπλα τα ιερά και δια της απαραμίλλου ανδρείας και γενναιότητος υμών κατέρριψε τον εξ Ιταλίας αντίθετον Γολιάθ, ούτω θα συντρίψη και τον εκ Γερμανίας Εκατόγχειρα Τυφυέα, και θα ανατείλη, και πάλιν εις την καθ’ ημάς Ανατολήν και καθ’ όλην την οικουμένην τον ήλιον της Δικαιοσύνης και Αληθείας.

Επί τη πίστει ταύτη η Εκκλησία της Ελλάδος ευλογεί τους νέους ιερούς αγώνας και εύχεται, ίνα ο ισχυρός του Κυρίου βραχίων κατευθύνη τους πιστούς συμμάχους Στρατούς εις νέα τρόπαια νίκης και θριάμβους προς διάσωσιν του κινδυνεύοντος Χριστιανικού Πολιτισμού, εν ω και μόνω είνε δυνατόν να ζώσι καλώς οι ευγενείς λαοί∙ «Αλλ’ ή καλώς ζην ή τεθνηκέναι τον ευγενή χρη». Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είη μετά πάντων ημών».

Όταν τον Απρίλιο του 1941 κατέρρευσε το μέτωπο και επακολούθησε η φρικτή και απάνθρωπη ξενική γερμανική κατοχή, εφάνη η μεγαλοσύνη του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου όχι τόσο με όσα έγραψε αλλά κυρίως με όσα γενναιοφρόνως, ανδροπρεπώς και εθνοπρεπώς έπραξε. Οι ιστορικές μεγάλες ώρες του έθνους εσφραγίσθηκαν από την δράση του Αθηνών Χρυσάνθου, ο οποίος ανεδείχθη σε αληθή και ακατάβλητο Εθνάρχη, δεδομένου ότι οι ταγοί της πολιτείας (Βασιλεύς Γεώργιος ο Β΄ και Ελληνική Κυβέρνηση) είχαν ήδη εγκαταλείψει την χώρα και βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή. Ο δε αοίδιμος λόγιος Αρχιμ. Άνθιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπήρξε Διευθυντής του «Ιστορικού Λεξικού» της Ακαδημίας των Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Περιοδικής Σειράς: «Αρχείον του Πόντου», αναφερόμενος στη στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου όταν ο Βασιλεύς και η Ελληνική Κυβέρνηση εγκατέλειπαν την Ελλάδα, γράφει χαρακτηριστικά: «…Ηκολούθησεν η αποφράς ημέρα της γερμανικής κατοχής. Ο αγαθός ποιμενάρχης επροτίμησε να παραμείνη εις την υποδουλωθείσαν πατρίδα συμπάσχων παρήγορος του χριστεπωνύμου πληρώματος, ενώ ηδύνατο να παρακολουθήση εις την εξορίαν την ελληνικήν Κυβέρνησιν καθώς του επροτάθη υπό του Βασιλέως. Εις την πρότασιν ταύτην του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ απήντησεν ως εξής: «Η θέσις μου ως εθνάρχου είναι να παραμείνω εδώ διά να προστατεύσω τον ελληνικόν λαόν».

Όταν οι Γερμανοί εισήρχοντο ως κατακτητές στην πόλη των Αθηνών και οι συνθηκολογήσαντες ημέτεροι επρόκειτο να παραδώσουν την πρωτεύουσα του κράτους, εκείνος είπε το πρώτο προσωπικό του «Όχι» αρνούμενος να συμμετάσχει στην υποδοχή των Γερμανών και στην συμβολική παράδοση της πόλεως των Αθηνών. Ο ίδιος στο προσωπικό του ημερολόγιο γράφει χαρακτηριστικά: «24 Απριλίου 1941. Έρχονται εις επίσκεψίν μου ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας κ. Πεζόπουλος και ο Δήμαρχος κ. Πλυτάς κατ’ εντολήν του Υφυπουργού Ασφαλείας κ. Μανιαδάκη διά να μοι είπουν ότι μετά των ανωτέρω δύο και του φρουράρχου Αθηνών Στρατηγού Καβράκου θα παραδώσωμεν την πόλιν εις τους Γερμανούς. Απήντησαν ότι εις το έργον τούτο ουδεμίαν θέσιν έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Νομίζω μάλιστα ότι και σεις οι άλλοι είσθε πολλοί και ότι θα έφθανεν εις κατώτερος αξιωματικός δια να είπη εις τους Γερμανούς ότι η πόλις δεν αμύνεται και ότι είναι ελεύθεροι να εισέλθουν. Επέμεινον και επανέλαβον ότι έργο του Αρχιεπισκόπου είναι όχι να υποδουλώνη, αλλά να ελευθερώνη… Δεν βλέπω λοιπόν τον λόγον δια τον οποίον πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να παραδώση τώρα την πόλιν εις τους Γερμανούς… 25 Απριλίου. Έρχεται ο κ. Πλυτάς δια να μοι είπη ότι διεβίβασαν όλα εις τον κ. Μανιαδάκην, αλλ’ ότι ο κ. Μανιαδάκης επιμένει να είμαι και εγώ μεταξύ των μελλόντων να παραδώσουν την πόλη και ότι εάν έχουν σκοπόν να προσβάλουν οι Γερμανοί τον Αρχιεπίσκοπον δύνανται να κάμουν αυτό και εδώ εις την Αρχιεπισκοπήν. Απήντησα ότι υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ του να υπάγη ο Αρχιεπίσκοπος εις προϋπάντησιν των Γερμανών και να προσβληθή και του να έλθουν οι Γερμανοί εδώ εις την Αρχιεπισκοπήν και να τον προσβάλουν ή και να τον φονεύσουν…».

Στις 27 Απριλίου ο Αρχιεπίσκοπος καλείται να χοροστατήσει στην τέλεση δοξολογίας επί τη παραδόσει της πόλεως των Αθηνών αλλά και πάλι ευθαρσώς αρνείται να υπακούσει και να εκτελέσει την διαταγή των κατακτητών. Κατόπιν της αξιοπρεπούς αυτής στάσεως του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ο Γερμανός Στρατηγός Stumme αιτείται να τον συναντήσει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου η στιχομυθία μεταξύ των δύο ανδρών αποκαλύπτει το αδούλωτο και άκαμπτο ελεύθερο ελληνικό φρόνημα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος γράφει στο προσωπικό ημερολόγιό του, τα εξής: «…Περί την Τετάρτην μ.μ. έρχεται ο Στρατηγός του Δευτέρου Σώματος Στρατού Stumme συνοδευόμενος από τον Klemm, Στρατιωτικόν Ακόλουθον της Γερμανικής Πρεσβείας Γερμανολεβαντίνον εκ Σμύρνης, όστις επί τέσσαρα έτη κατεσκόπευε την Ελλάδα και τον Ελληνικόν Στρατόν, και από τον νεοδιορισθέντα Γερμανόν φρούραρχον Αθηνών. Τους υποδέχομαι εντός του Συνοδικού με αθυμίαν και κατήφειαν. Πώς να αρχίσω την συνομιλίαν; Φαίνεσθε, του λέω, κουρασμένος. Ναι, απαντά. Βρήκαμε γεφύρας και δρόμους κατεστραμμένους. Τα κατέστρεψαν οι Άγγλοι. Ποιος θα τα επανορθώση; Οι Άγγλοι οφείλουν να πληρώσουν. Θα πληρώση όποιος νικηθή, λέγω. Κατά την διαδρομήν ημών δια της Ελλάδος με ευχαρίστησιν παρετήρησα ότι πολλοί ομιλούν γερμανικά. Ναι, του είπα, υπήρχον πολλοί, οίτινες ήσαν θαυμασταί του γερμανικού πολιτισμού: αλλ’ αφ’ ότου εκήρυξεν η Γερμανια τον πόλεμον κατά της Ελλάδος θα έμειναν ολίγοι ή κανείς.

Πράγματι έχει λυπήσει πολύ τον ελληνικόν λαόν διότι η Γερμανία αναιτίως εκήρυξε τον πόλεμον κατά της Ελλάδος: διατί τον εκήρυξεν; Αυτά, απαντά, είναι ζητήματα πολιτικής. Εις τον δρόμον, λέγει, μας έρραιναν με άνθη. Αυτοί, του απαντώ, βεβαίως δεν ήσαν Έλληνες. Επείγει, του λέω, το ζήτημα του επισιτισμού του τόπου. Θα έλθη, απαντά, προσεχώς ιδιαιτέρα επιτροπή Επισιτισμού. Και τώρα, του λέγω, πού θα υπάγετε; Όπου διατάξει ο Φύρερ, απαντά, διότι ημείς δεν κάμνομεν τίποτα εκτός εκείνου το οποίον διατάσσει ο Φύρερ. Και όταν εσηκώθη ο Στρατηγός να με αποχαιρετήσει, πρόσθεσα: «Προσέξατε, Στρατηγέ μου, να μη τραυματίσητε την υπερηφάνειαν του Ελληνικού λαού». Επί τούτω ανεχώρησε και αυτός και η συνοδεία του. Ανεχώρησα εις το σπίτι μου τεθλιμμένος, έπεσα εις το κρεββάτι και έκλαυσα πικρότατα».

Όταν ο Τσολάκογλου και οι συν αυτώ συνθηκολόγησαν με τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής ήλθε και το ζήτημα να ορκίσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος την «ψευδοκυβέρνηση Τσολάκογλου», όπως ο ίδιος την χαρακτήριζε, αλλά παρά τις εντόνως επίμονες πιέσεις που του ασκήθηκαν, αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αποδεχθείς την επίσκεψη του Πλάτωνος Χατζημιχάλη, Επιτρόπου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως της Πλάκας, καταγράφει (29 Απριλίου 1941) στο προσωπικό του ημερολόγιο την αντίδρασή του στην προτροπή του συνομιλητή του να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση, αναφέροντας τα εξής: «…Και τι ηθέλατε να κάμωμεν, λέγει ο κ. Χατζημιχάλης, να αφήσωμεν να μας κυβερνήσουν οι Γκαουλάϊτερ; Τω απαντώ ναι, διότι με τους Γκαουλάϊτερ οι Γερμανοί θα κάμουν μικρότερον κακόν παρ’ όσον θα κάμουν δι’ υμών διότι θα φέρετε μόνον τας ευθύνας χωρίς να ημπορέσητε να κάμητε το ελάχιστον καλόν εις τον λαόν.

Οπωσδήποτε, απαντά, ημείς υπεγράψαμεν το συμβόλαιον και η κυβέρνησις εσχηματίσθη και αύριον ορκίζεται και παρακαλεί να έλθετε να μας ορκίσητε, αύριον το πρωί η ώρα 9. Απαντώ ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, την οποία ώρκισα, εξακολουθεί να υφίσταται και να συνεχίζει τον πόλεμον. Άλλην κυβέρνησιν δεν δύναμαι να ορκίσω. Πλην τούτου δεν γνωρίζω εάν αύριον κατ’ εντολήν των Γερμανών δεν θα αποκηρύξητε την μετά των Άγγλων συμμαχίαν μας, όπερ εθνικώς θα είναι ολεθριώτατον. Εις τοιαύτας δε υπόπτους και αντιεθνικάς ενεργείας δεν είναι δυνατόν να δώση η Εκκλησία τον όρκον και την ευλογίαν της. Η Εκκλησία πρέπει να μείνει μακράν από τοιαύτα πράγματα. Εγώ το εννόησα, λέγει ο κ. Χατζημιχάλης, και όταν αύριον έλθουν και άλλοι εκ της Κυβερνήσεως δώστε το να το εννοήσουν, περιττόν, τω λέγω, να έλθουν άλλοι…».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος επέδειξε την ιδία ακλόνητη και αμετάβλητη στάση και την επομένη, 30 Απριλίου 1941, όταν ο υπασπιστής του Τσολάκογλου τον εκάλεσε και πάλι να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση, οπότε παρομοίως απήντησε: «Εγώ δεν έρχομαι να ορκίσω».

Η αποφασιστικότητα της Εθναρχικής Ελληνορθοδόξου ψυχής του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου απεδείχθη και πάλι εν τοις πράγμασι, όταν στις 2 Ιουνίου του 1941 απέστειλε «Επιστολή Διαμαρτυρίας» προς τον Πληρεξούσιο του Ράϊχ εν Ελλάδι Άλτενμπουργκ, με την οποία διεμαρτύρετο εντόνως για την ανθελληνική συμπεριφορά των βουλγαρικών αρχών στις βουλγαροκρατούμενες περιοχές της Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας όπου επέβαλαν την τέλεση της θείας λειτουργίας στην Βουλγαρική γλώσσα, την μνημόνευση στις θείες λειτουργίες και σε κάθε εκκλησιαστική ιεροπραξία της αντικανονικής και σχισματικής Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εξαρχίας καθώς και την βιαία απομάκρυνση των κανονικών Ελλήνων Μητροπολίτων από τις εκκλησιαστικές επαρχίες τους.

Στην επιστολή εκείνη ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος έγραφε: «Προς την Αυτού εξοχότητα τον πληρεξούσιον του Ράϊχ εν Ελλάδι Κύριον Κύριον Άλτενμπουργκ, επάναγκες κρίνομεν, όπως φέρωμεν εις γνώσιν της Υμετέρας Εξοχότητος, ότι, καθ’ ας συνεκεντρώσαμεν βασίμους πληροφορίας, εις τας βουλγαροκρατουμένας Ελληνικάς επαρχίας της Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας, αι κατά τόπους Βουλγαρικαί Αρχαί ηξίωσαν, όπως η θεία λατρεία εν άπασι τοις Ορθοδόξοις Ελληνικοίς Ναοίς τελήται εις γλώσσαν βουλγαρικήν, μνημονεύηται δε εν ταις Ιεραίς Ακολουθίαις η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας. Επί πλέον δύο εκ των Ελλήνων Ιεραρχών, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται Σιδηροκάστρου και Ζιχνών, υπεχρεώθησαν να απομακρυνθώσι των εμπεπιστευμένων αυτοίς ποιμνίων, καταφυγόντες ο μεν εις Σέρρας, ο δ’ εις Θεσσαλονίκην.

Τα γεγονότα ταύτα τελείως αδικαιολόγητα και αντικανονικά προάγουσιν ημάς εις διαμαρτυρίαν ενώπιον της Υμετέρας Εξοχότητος και εν ονόματι του δικαίου και της Ελευθερίας της θρησκευτικής συνειδήσεως, καθόσον η βουλγαρική γλώσσα είναι παντελώς άγνωστος και εις τον Ιερόν Κλήρον και το λοιπόν κατώτερον λειτουργικόν προσωπικόν των Ιερών Ναών και εις τους Χριστιανούς των επαρχιών εκείνων, οι οποίοι πάντες, Έλληνες όντες, έχουσι κατ’ ακολουθίαν την ελληνικήν γλώσσαν ως μητρικήν και αυτήν μόνον ομιλούσι και εννοούσιν.

Επί πλέον η απαίτησις, όπως μνημονεύηται εν ταις Ιεραίς Ακολουθίαις η Ιερά Σύνοδος της βουλγαρικής Εκκλησίας είναι όλως αντικανονική, αντιβαίνουσα δηλαδή προς τας σαφείς διατάξεις των Ιερών Κανόνων, των διεπόντων έκπαλαι την Ορθόδοξον χριστιανικήν Εκκλησίαν και επί τη βάσει των οποίων αι Ιεραί Μητροπόλεις της Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας υπάγονται διοικητικώς εις την Αυτοκέφαλον Ανατολικήν Εκκλησίαν της Ελλάδος, ης Ανωτάτη Εκκλησιαστική Διοικητική Αρχή είναι η εν Αθήναις εδρεύουσα Ιερά Σύνοδος. Επί πάσι δε τούτοις δέον να ληφθή καλώς υπ’ όψιν, ότι η βουλγαρική Εκκλησία τυγχάνει σχισματική, των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών μηδεμίαν εχουσών προς αυτήν εκκλησιαστικήν επικοινωνίαν και σχέσιν, και κατ’ ακολουθίαν δεν είναι δυνατόν να εξαρτώνται Ορθόδοξοι Μητροπόλεις παρά σχισματικής Εκκλησίας.

Δεν χρήζει δε μακράς αναπτύξεως το ότι η απομάκρυνσις των Κανονικών Ιεραρχών από των Επαρχιών αυτών φέρει αταξίαν και δημιουργεί ου σμικράς πνευματικάς και διοικητικάς ανωμαλίας.

Πάντων τούτων ένεκα παρακαλούμεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα, όπως εν τη αρμοδιότητι αυτής ενεργήση τα προσήκοντα και αρθώσιν αι όλως αδικαιολόγητοι, ως είρηται, αξιώσεις των Βουλγαρικών Αρχών, περί χρησιμοποιήσεως της βουλγαρικής γλώσσης και αναγνωρίσεως της εν Σόφια Ιεράς Συνόδου, διαταχθή δ’ η επάνοδος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου και Ζιχνών εις τας έδρας αυτών και διευκολυνθεί η μετάβασις του εν Αθήναις ευρισκομένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων και Νεαπόλεως εις την εν Καβάλλα έδραν αυτού. Επί τούτοις διατελούμεν, Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης».

Από δε τον Ιούλιο του 1941, όταν νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξελέγη ο Κορίνθου Δαμασκηνός Παπανδρέου (1941-1949), ο Χρύσανθος ιδιώτευε, αλλά ακόμη και εφησυχάζων και παρά τα προβλήματα της ταλανιζόμενης υγείας του, συνέχιζε την εθνική του δράση από το σπίτι του (Σουμελά 4). Σε όλο το διάστημα της Κατοχής κρατούσε τακτική επαφή με την κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής μέσω μυστικού ασυρμάτου, γνωστού ως «ο ασύρματος του Δεσπότη», με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της «Εθνικής Επιτροπής» για την οργάνωση και προώθηση ομάδων Εθνικής Αντιστάσεως.

Η ιστορική ιχνηλασία περί της εθναρχικής και Αντιστασιακής δράσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, γόνου αξίου της μεγατίμου Θρακώας γης, αποδίδεται με τον πλέον πειστικό και ακριβή τρόπο από τον αοίδιμο λόγιο Αρχιμ. Άνθιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος γράφει τα πάντα μέσα σε μία παράγραφο, αναφέροντας τα εξής: «Ο ελάχιστος χρόνος της παραμονής του εις τον θρόνον μετά την υποδούλωσιν της πατρίδος υπήρξεν η λαμπροτέρα φάσις της ζωής του. Αυτός και μόνον αυτός ήρκεσε να δείξη ποίον θάρρος, ποία τόλμη και ποία ζηλευτή ανδροπρέπεια υπήρχαν εις τον ειρηνικόν εκείνον άνθρωπον, τον οποίον δεν επτόησε καθόλου η επηρμένη οφρύς και η κλαγγή των όπλων των βαρβάρων επιδρομέων. Ήρκεσε ν’ ανακαλύψη και άλλην ιδιότητα, την ακαμψίαν του χαλυβδίνου χαρακτήρος, την οποίαν άλλοι ίσως θα ονόμαζαν σχολαστικότητα αναχρονιστικήν, ημείς όμως καλούμεν αρετήν αρχιερατικήν… Έχων βαθείαν συναίσθησιν των καθηκόντων του ως Έλληνος Αρχιερέως δεν εδέχθη κανένα συμβιβασμόν με την νέαν κατάστασιν. Κατάπληξιν επροξένησεν εις τους ψοφοειδείς η ανδρική και απτόητος στάσις του απέναντι των Γερμανών».

Γράφει ο Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός Ιωάννης Ελ. Σιδηράς

Αφιέρωμα στα Ελευθέρια της Χίου (αναρτήσεις του ιστολογίου)

$
0
0
Viewing all 941 articles
Browse latest View live