Quantcast
Channel: Σύνδεσμος Κληρικών Χίου
Viewing all 941 articles
Browse latest View live

Η σημασία του Ιερού Ευαγγελίου για τη ζωή των Χριστιανών

$
0
0
ΚΗΡΥΓΜΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΝΕΝΗΤΩΝ ΧΙΟΥ
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία
Θεολόγος – Καθηγητής: κ. Καρατζάς Κωνσταντίνος

Αδελφοί μου, το σπουδαιότερο λειτουργικό βιβλίο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι το Ιερό Ευαγγέλιο. Γι’ αυτόν το λόγο, μάλιστα, είναι και το μοναδικό λειτουργικό βιβλίο που εναποτίθεται πάνω στην Αγία Τράπεζα των Ιερών Ναών. Εκεί, δηλαδή, φυλάσσεται μόνιμα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Και γιατί γίνεται αυτό; Μα από σεβασμό, σαν να ήταν ο ίδιος ο Χριστός. 

Αναλυτικότερα, στη χριστιανική Εκκλησία ο όρος Ευαγγέλιο χαρακτηρίζει τα τέσσερα πρώτα βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα οποία, σύμφωνα με την παράδοση, έγραψαν στην ελληνική γλώσσα ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης, τους οποίους ως Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτηρίζουμε γι’ αυτήν τους την πράξη, Ευαγγελιστές. Τα ιερά αυτά συγγράμματα διηγούνται τα γεγονότα της Γέννησης, της ζωής και του σταυρικού θανάτου του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, εκθέτουν το περιεχόμενο του κηρύγματός του και τα κυριότερα δογματικά και ηθικά σημεία της χριστιανικής διδασκαλίας. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, μέρος της έκτασης και των τεσσάρων Ευαγγελίων καταλαμβάνουν οι διηγήσεις για τα Πάθη του Χριστού και για τις εμφανίσεις του μετά την Ανάσταση. Τα τέσσερα Ευαγγέλια έγιναν πλήρως αποδεκτά από την πρωτοχριστιανική Εκκλησία και αποτελούν μέρος του κανόνα των 27 βιβλίων της Καινής Διαθήκης.

Όσον αφορά τώρα την ονομασία του φιλολογικού αυτού είδους, αυτή προήλθε από μια λέξη του αρχαίου ελληνικού κόσμου που πήρε νέο περιεχόμενο στο Χριστιανισμό. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχαία ελληνική γραμματεία, η λέξη ευαγγέλιο που τη συναντάμε από τον 8ο αιώνα π. Χ. στα έπη του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια δηλαδή, είχε την έννοια της χαρμόσυνης αγγελίας κάποιας νίκης ή της αμοιβής που έπαιρνε ο κομιστής της αγγελίας ή και της θυσίας που προσφερόταν στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου για τη χαρμόσυνη είδηση μιας νίκης, ως επί των πλείστων πολεμικής.

Στον Χριστιανισμό, όπως φαίνεται κι από τα έργα των εκκλησιαστικών συγγραφέων των πρώτων αιώνων, με τη λέξη ευαγγέλιο δηλώνεται είτε το χαρμόσυνο – λυτρωτικό μήνυμα που κήρυξε ο Χριστός στη γη, είτε κάποιο από τα τέσσερα βιβλία της Καινής Διαθήκης που περιέχουν και αφηγούνται το γεγονός της νίκης του Χριστού κατά των δαιμονικών δυνάμεων με τα θαύματα, τις διδασκαλίες του, το σταυρικό θάνατο και την Ανάστασή του. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με την εκ νεκρών Ανάστασή του ο Χριστός νίκησε το θάνατο και έγινε ο προάγγελος και της δικής μας νίκης κατά του θανάτου κατά τη Δευτέρα του Παρουσία και την τελική Ανάσταση των νεκρών ή αλλιώς των κεκοιμημένων όπως πρέπει να τους χαρακτηρίζουμε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Κάθε Κυριακή οι ιερείς διαβάζουν ένα χωρίο, ένα κομμάτι δηλαδή, από ένα απ’ τα τέσσερα Ευαγγέλια. Πρόκειται για το λεγόμενο ευαγγελικό ανάγνωσμα, του οποίου η ανάγνωση έχει ως σκοπό να μας υπενθυμίσει κάποια πτυχή από το κήρυγμα του Κυρίου, από τα θαύματά του ή από άλλα γεγονότα της επίγειας ζωής του. Μαζί δε με το λεγόμενο αποστολικό ανάγνωσμα, που διαβάζεται λίγο νωρίτερα, έχουν ως σκοπό να υπενθυμίσουν στους Χριστιανούς τις θεμελιακές αλήθειες της πίστης τους και να τους ενισχύσουν στον πνευματικό τους αγώνα. Ο λόγος του Θεού που ακούγεται μέσα στο Ναό έχει μια αμεσότητα μιας και οι Χριστιανοί θεωρούμε ότι ο ίδιος ο Κύριος βρίσκεται ανάμεσά μας και μας διδάσκει. Γι’ αυτό και η ώρα των αναγνωσμάτων είναι ιερή, επειδή δεν γίνεται απλή ανάγνωση της Καινής Διαθήκης, αλλά βίωση της θεϊκής παρουσίας. Κι αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε τη χάρη του Θεού για την κατανόηση τους.

Είναι, μάλιστα, τέτοια η τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, που σε κάθε ορθόδοξο χριστιανικό ναό οι τέσσερις ευαγγελιστές είναι αγιογραφημένοι στα τέσσερα σημεία που ενώνουν τον τρούλο του ναού με τις κολόνες. Και αυτό γίνεται γιατί οι αγιογράφοι θέλουν να πουν με τον τρόπο αυτό πως οι ευαγγελιστές είναι στηρίγματα της πίστης μας.

Ειδικότερα, από τα πολύ παλιά χρόνια η χριστιανική τέχνη συνέδεσε συμβολικά τους τέσσερις Ευαγγελιστές με τέσσερις μορφές. Έτσι, παριστάνονται, ο Ματθαίος σαν άγγελος ή σαν άνθρωπος, γιατί αρχίζει το Ευαγγέλιό του με το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ για τη Γέννηση του Χριστού. Ο Μάρκος σαν λιοντάρι, γιατί αρχίζει το Ευαγγέλιό του με τη δυναμική παρουσία του Ιωάννη του Προδρόμου στην έρημο. Ο Λουκάς σαν μοσχάρι, γιατί στο πρώτο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του διηγείται τη θυσία του μοσχαριού στον Ναό του Σολομώντα από τον ιερέα Ζαχαρία, πατέρα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ο Ιωάννης σαν αετός, γιατί το υψηλό περιεχόμενο των πρώτων στίχων του Ευαγγελίου του παρομοιάζεται με το πέταγμα του αετού. 

Ακόμη, οφείλουμε να γνωρίζουμε ως Χριστιανοί, ότι όλα τα Ευαγγέλια, τα οποία όπως προαναφέραμε, γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα, και συγκεκριμένα στην ελληνιστική κοινή των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν μέχρι και σήμερα μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Αυτό και μόνο δείχνει την τεράστια αξία που αποδίδουν στα ιερά αυτά βιβλία όλοι σχεδόν οι λαοί της γης, κι όχι μόνο οι λεγόμενοι χριστιανικοί.

Το Ευαγγέλιο, τέλος και προπαντός, θεωρείται ότι έχει το ρόλο πυξίδας στη ζωή των Χριστιανών. Η πυξίδα, όπως όλοι πιστεύω γνωρίζουμε, είναι το εργαλείο που μας βοηθάει να μη χαθούμε σε μια πορεία που έχουμε χαράξει για να ακολουθήσουμε. Τα καράβια, τα αεροπλάνα, οι πεζοπόροι που ταξιδεύουν τη χρησιμοποιούν ευρέως, για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους και να συνεχίζουν την πορεία τους. Έτσι, λοιπόν, κι ο Χριστός, όπως κάθε καλός καπετάνιος και οδηγός, μας έχει δώσει τη δική του πυξίδα στις φουρτούνες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τα τέσσερα Ευαγγέλια, που με τα ιερά τους λόγια μπορούν να μας βοηθήσουν να μη χάσουμε το δρόμο μας στην πνευματική πορεία, την οποία οφείλουμε να ακολουθούμε ως Χριστιανοί για να φτάσουμε όλοι μαζί ως κοινότητα στη σωτηρία και στην τελείωση. Μια σωτηρία και μια τελείωση που ξεκινά απ’ ετούτη εδώ τη ζωή που ζούμε και θα ολοκληρωθεί στη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού με την τελική επικράτηση της Βασιλείας του Θεού, στην οποία θα κυριαρχεί η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Γένοιτο!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου

$
0
0
Χίος, 18 Δεκεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συνδέσμου στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση σύμφωνα με την πρόσκληση που απηύθυνε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Μετά τον απολογισμό εκλέχτηκε τριμελής Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους πατέρες Δημήτριο Καλίκα, Δημήτριο Γαΐλλα και Γεώργιο Λούρο η οποία διεξήγαγε με άψογο τρόπο τις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν για την ανάδειξη νέου 7αμελούς Διοικητικού Συμβουλίου και 3μελούς Ελεγκτικής Επιτροπής για τριετή θητεία.

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιοσυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος:Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου (Εφημέριος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς) 

Αντιπρόεδρος:Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κοντός (Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Βροντάδου)

Γενικός Γραμματέας:Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Πύρρος (Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Λαγκάδας)

Ταμίας:Οικονόμος Δημήτριος Μαρμαράς (Εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης Κάμπου)

Μέλος:Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Τσουκαλάς (Εφημέριος Ι. Ν. Παναγίας Μουτσαίνης Βροντάδου)

Μέλος: Οικονόμος Γεώργιος Κολόμβος (Εφημέριος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πυργίου)

Μέλος:Πρεσβύτερος Γεώργιος Αρακάς (Εφημέριος Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου)

Αναπληρωματικό Μέλος: 

Οικονόμος Γεώργιος Γεώργαλος (Εφημέριος Ι. Ν. Παναγίας Κοκοροβιλιάς Κάμπου)

Για την Ελεγκτική Επιτροπή:

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χανδρής (Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Λουκά Λειβαδίων)

Οικονόμος Αντώνιος Σακουλάς (Εφημέριος Ι. Ν. Παναγίας Ευρετής Βαρβασίου)

Οικονόμος Κωνσταντίνος Μελεξές (Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Νενήτων) 

Εκπρόσωπος Τύπουορίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου. 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απευθύνει σε όλους τους Κληρικούς και Λαϊκούς αδελφούς της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών μήνυμα ενότητας και εν Χριστώ αγάπης και τις ευχές του για Καλά Χριστούγεννα και Ευλογημένο το Ιερό Δωδεκαήμερο.

Υπενθυμίζουμε ότι ανελλιπώς από τον Σεπτέμβριο του 2008 υπάρχει παρουσία του Συνδέσμου στο διαδίκτυο μέσα από το ιστολόγιό του http://syndesmosklchi.blogspot.gr/

Το γραφείοτου Συνδέσμουστην Καλλιμασιάθα είναι ανοιχτό για τα μέλη και το κοινό κάθε Τρίτηκαι Πέμπτη10:00 – 13:00με τηλέφωνο επικοινωνίας και φαξ 2271052000 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου synklch@gmail.com

Πῶς θὰ ὑποδεχθοῦμε τὸ νεογέννητο Χριστό μας;

$
0
0
Ὅταν περιμένουμε τὴ γέννηση ἑνὸς νέου μέλους τοῦ οἰκογενειακοῦ μας περιβάλλοντος, τὴ γέννηση ἑνὸς παιδιοῦ,  ἀναλωνόμαστε σὲ διάφορες προετοιμασίες. Ἑτοιμάζουμε χῶρο στὸ σπίτι γιὰ τὸ κρεββατάτι τοῦ μωροῦ, ἀγοράζουμε ροῦχα, στολίζουμε γιορτινὰ τὸ δωμάτιο, ἑτοιμαζόμαστε γιὰ νὰ τοῦ προσφέρουμε δῶρα χρήσιμα. Οἱ ἑτοιμασίες αὐτὲς συνοδεύονται ἀπὸ μεγάλη χαρά, ἀφοῦ θὰ γεννηθεῖ «ἄνθρωπος εἰς τὸν κόσμον» (Ἰωάν. ιστ΄ 21).


Ἂν οἱ προετοιμασίες μας γιὰ τὴ γέννηση ἑνὸς παιδιοῦ καὶ τὴν ὑποδοχή του στὸ σπίτι μας εἶναι πολύμηνες, οἱ προετοιμασίες μας γιὰ τὴν γέννηση καὶ ὑποδοχὴ τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ στὶς καρδιές μας δὲν θὰ πρέπει νὰ εἶναι ἀνάλογες; Ἂν σκεφθοῦμε ὅτι Ἐκεῖνος, ὁ Σωτήρας μας Χριστός,  γεννήθηκε γιὰ ἐμᾶς, ὅτι ἐγκατέλειψε τὸν οὐρανὸ καὶ ἦλθε στὴ γῆ «Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων ὑπάρχων Θεὸς ἡμῶν», γιὰ νὰ ἀνεβάσει ὅλους τοὺς ἀνθρώπους στὸν οὐρανό, τί προετοιμασίες ὀφείλουμε νὰ κάνουμε; Ἕνας Θεὸς γεννᾶται. Ἕνας Βασιλεύς, ὁ Βασιλεὺς τῶν Βασιλέων καὶ Κύριος τῶν Κυριευόντων, γίνεται ὁ ἔσχατος τῶν ἀνθρώπων, γιὰ νὰ βασιλεύσει στὶς καρδιές μας καὶ νὰ τὶς θεώσει. Δὲν θὰ πρέπει νὰ τὸν ὑποδεχθοῦμε ὡς Βασιλιά; Σὲ κάθε Θεία Λειτουργία λέμε: «Ὡς τὸν Βασιλέα ῶν ὅλων ὑποδεξάμενοι». Τί δῶρα χρήσιμα μποροῦμε νὰ τοῦ προσφέρουμε;

Οἱ Τρεῖς Μάγοι στὸ νεογέννητο Χριστὸ προσέφεραν δῶρα, «σμύραν, χρυσὸν καὶ λίβανον» (Ματθ. β΄ 11) συμβολικά. Ὁ χρυσὸς προσφέρεται στὸ Χριστό-Βασιλιά, τὸ λιβάνι στὸ Χριστό-Ἀρχιερέα καὶ ἡ σμύρνα στὸν Χριστό-ἄνθρωπο, ἀφοῦ τὸ πρῶτο καὶ τὸ τελευταῖο δῶρο τῶν ἀνθρώπων στὸν ἐνανθρωπήσαντα Χριστό μας ἦταν ἡ σμύρνα. Σμύρνα προσέφεραν οἱ μάγοι στὴ γέννησή Του καὶ σμύρνα μὲ ἀλόη ὁ Νικόδημος κατὰ τὸν ἐνταφιασμὀ Του, τὴν προπομπή Του πρὸς τὴν ἀθανασία, πρὸς τὸν οὐρανό, «ὅπου ἦν τὸ πρότερον» (Ἰωάν. στ΄ 62).

Οἱ λέξεις «παιδίον νέον» καὶ «Θεὸς» εἶναι οἱ πλέον ἀποκαλυπτικὲς γιὰ τὸ μυστήριο τῆς ἐνανθρωπήσεως τοῦ Χριστοῦ μας καὶ συγκινοῦν ὅλους μας. Αὐτὸ συμβαίνει, γιατὶ κατὰ ἀνεξήγητο τρόπο τὸ μυστήριο αὐτὸ ἀπευθύνεται στὸ παιδὶ ποὺ συνεχίζει νὰ ζεῖ μυστικὰ μέσα στὸν καθένα μας, σὲ κάθε ἐνήλικα, στὸ παιδὶ ποὺ συνεχίζει νὰ ἀκούει ὅ,τι ὁ ἐνήλικας ἔχει πάψει νὰ ἀκούει, καὶ ποὺ ἀνταποκρίνεται μὲ μία χαρά, ποὺ ὁ ἐνήλικας, μέσα στὸ γήϊνο, ὑπερώριμο, κουρασμένο καὶ κυνικὸ κόσμο ποὺ ζεῖ, ἀδυνατεῖ νὰ νιώσει. 

Αὐτὸ τὸ παιδὶ μέσα μας πρέπει νὰ γεννηθεῖ αὐτὲς τὶς ἡμέρες, γιατὶ μόνο σὰν παιδιὰ ἄδολα καὶ ἄκακα θὰ μπορέσουμε νὰ ζήσουμε τὴ χαρὰ τῆς γεννήσεως τοῦ Θεανθρώπου μας. Ἀλλὰ γιὰ νὰ χαροῦμε σὰν παιδιὰ πρέπει καὶ ἡ καρδιά μας νὰ γίνει παιδική. Πρέπει νὰ κάνουμε σχετικὲς προετοιμασίες. Εἴμαστε πρόθυμοι νὰ τὶς κάνουμε; Ἑτοιμάζουμε τὸ χῶρο τῆς καρδιᾶς μας νὰ ὑποδεχθεῖ τὸ «Παιδίον Νέον» καὶ νὰ τὸ φιλοξενήσει ἢ θὰ τὸ ἀφήσουμε νὰ μείνει ἄστεγο, ὅπως τότε στὴ Βηθλεέμ, ὅπου «οὐκ ἦν τόπος ἐν τῷ καταλύματι» (Λουκ. β΄ 7);  Ἑτοιμάζουμε τὸ δικό μας καρδιακὸ χῶρο ὁ καθένας, ὅ, τι κι ἂν μᾶς στοιχίσει αὐτό; Τοῦ προσφέρουμε ὅ,τι πολυτιμότερο ἔχουμε ὡς δῶρο ἢ ὅ,τι  περιττὸ καὶ ἄχρηστο;

Ἐκεῖνος ὡς Θεὸς δὲν ἔχει ἀνάγκη ἀπὸ δῶρα, ἀφοῦ εἶναι αὐτάρκης, εἶναι ὁ αἰώνιος δωρεοδότης, οὔτε ἔχει ἀνάγκη ἀπὸ στέγη, αὐτὸς ποὺ ἔχει «θρόνον τὸν οὐρανὸν καὶ ὑποπόδιον τὴν γῆν».  Τί, ὅμως, θέλει, ἀπὸ ἐμᾶς; Τί μᾶς ζητάει;  Ζητάει νὰ τοῦ προσφέρουμε τὴν καρδιά μας λέγοντας: «Υἱέ μου, δός μοι σὴν καρδίαν» ( Παρ. κγ΄ 26).  Δὲν μᾶς ζητάει χρήματα, δὲν θέλει πράγματα, δὲν θέλει τάματα, δὲν θέλει κεριά, δὲν θέλει θυσίες, θέλει μόνο τὴν καρδιά μας μὲ ὅ,τιδήποτε αὐτὴ περιέχει, μὲ τὰ συναισθήματά μας, τὶς ἐπιθυμίες μας, τὴ θέλησή μας, τὶς ἀνησυχίες μας, γιὰ νὰ μᾶς ἡσυχάσει, νὰ μᾶς ἠρεμήσει, νὰ μᾶς ἁγιάσει. Θέλει ἐπίσης, καὶ τὸ κυριώτερο, τὶς ἁμαρτίες μας, γιὰ νὰ τὶς ἐξαλείψει». Ἂς θυμηθοῦμε τὸν Ὅσιο Ἱερώνυμο στὴ Βηθλεὲμ πού, ὅταν ρώτησε τὸν Κύριο ποὺ τοῦ ἐμφανίσθηκε τί δῶρο νὰ τοῦ κάνει, ἐκεῖνος εἶπε: «Τίς ἁμαρτίες σου θέλω»! 

Γιὰ νὰ γίνουμε πάλι παιδιὰ στὴν καρδιὰ καὶ νὰ γιορτάσουμε χαρούμενα καὶ ἀνέμελα αὐτὲς τὶς ἅγιες ἡμέρες ἂς προσφέρουμε στὸ «Παδίον Νέον» τὶς ἁμαρτίες μας, προευτρεπίζοντας τὸ σπήλαιο τῆς καρδιᾶς μας μὲ νηστεία, ἀγρυπνία, προσευχή, εἰλικρινῆ ἐξομολόγηση, μετάληψη τοῦ Σώματος καὶ Αἵματός Του, αὐτῶν ποὺ μᾶς μεταγγίζουν θεία ζωή, ὥστε νὰ νικήσουμε τὸ θάνατο τόσο διὰ τῆς πίστεώς μας στὸν Νικητὴ τοῦ θανάτου ὅσο καὶ διὰ τῶν ἀγαθῶν ἔργων μας, αὐτῶν ποὺ θὰ ἀποδεικνύουν τὴν ἀληθινή μας πίστη.

Ποιά εἶναι αὐτὰ τὰ καλὰ ἔργα; Εἶναι ὅσα ἐπιβεβαιώνουν τὴν πίστη μας στὸ Χριστό, στὴν αὐταγάπη, συνεπῶς τὰ ἔργα ἀγάπης, τὰ ἔργα ποὺ ὑλοποιοῦν τὴν πνοὴ τῆς χριστιανικῆς μας πίστεως. Τὰ ἔργα αὐτὰ πρέπει νὰ εἶναι τὰ ἔργα τῆς καθημερινότητος ποὺ κατατάσσουν ὅλους μας τοὺς νόμιμους ἀγωνιστὲς στὴ χορεία τῶν πιστῶν στὸ Χριστό, ἀφοῦ «ἡ πίστις χωρὶς τῶν ἔργων νεκρά ἐστι» (Ἰακ. β΄ 26) καὶ τὰ ἔργα αὐτὰ ὀφείλουν νὰ ἀποτελοῦν μόνιμη φροντίδα μας καὶ ἀντικείμενο ἐκμαθήσεώς τους. 

Μὴν περιμένουμε νὰ ὑποδεχθοῦμε τὸν Χριστό μας ὡς κοσμικὸ ἄρχοντα, ὅπως τὸν περίμεναν οἱ Ἰσραηλίτες, πανίσχυρο μὲ ἀδιαμφισβήτητη ἐξουσία καὶ παγκόσμια ἐπιρροή, κάτι στὸ ὁποῖο παραπέμπουν καὶ οἱ πλάνες τῶν σημερινῶν Ἰεχωβιτῶν. Δὲν θὰ τὸν ὑποδεχθοῦμε ὡς ἕνα κοινωνικὸ ἐπαναστάτη, ἴσως τὸ μεγαλύτερο  παγκοσμίως, ποὺ ἀντιτάχθηκε καὶ μὲ τὸ Εὐαγγέλιο Του μόνιμα ἀντιτάσσεται στὴ βία καὶ τὴν κοινωνικὴ ἀδικία. Θὰ τὸν ὑποδεχθοῦμε ὡς μακρόθυμο Κύριο καὶ Σωτήρα ποὺ κάνει πολλὴ ὑπομονή, μέχρις ὅτου λάβει πῦρ ἐξ οὐρανοῦ καὶ κατακαύσει τοὺς ἀσεβεῖς, τοὺς αὐτονομημένους, τοὺς ἀδικοῦντες ἀποδίδοντας διαιοσύνη. Θὰ τὸν ὑποδεχθοῦμε ὡς Λυτρωτή μας,  ὡς  Υἱὸ καὶ Λόγο τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος, ὡς τὸν μόνο ἀληθινὸ Θεό, ποὺ ἔγινε ἄνθρωπος γιὰ χάρη μας, γιὰ χάρη ὅλων τῶν ἀνθρώπων, τοὺς ὅποίους ὅλους θέλει νὰ τοὺς κάνει Θεοὺς κατὰ Χάρη. 
Ἂς ὑποδεχθοῦμε, λοιπόν, τὸν Χριστό μας , Αὐτὸν ποὺ μᾶς εἶπε: «γέννησθε ὡς τὰ παιδία» (Ματθ. 18, 3), ὡς παιδιά. Τί σημαίνει αὐτό; Τί λείπει ἀπὸ τοὺς ἐνήλικες, ἢ καλύτερα, τί ἔχει στραγγαλισθεῖ, ἔχει καταπνιγεῖ, ἔχει ἐκμηδενισθεῖ ἀπὸ ἕνα παχὺ στρῶμα ἐνηλικιότητας; Δὲν εἶναι πάνω ἀπ’ ὅλα αὐτὴ ἡ ἱκανότητα, ἡ τόσο χαρακτηριστικὴ τῶν παιδιῶν, νὰ θαυμάζουν, νὰ ἀγάλλονται καὶ τὸ πιὸ σπουδαῖο νὰ εἶναι γνήσια στὴ χαρὰ καὶ στὴ λύπη;

Ἡ ἐνηλικίωση στραγγαλίζει ἐπίσης τὴν ἱκανότητα νὰ ἐμπιστεύεσαι, νὰ αὐτοεγκαταλείπεσαι, νὰ ἀφήνεσαι τελείως στὴν ἀγάπη καὶ νὰ πιστεύεις μὲ ὅλη σου τὴν ὕπαρξη. Τελικὰ τὰ παιδιὰ παίρνουν στὰ σοβαρὰ ὅ,τι οἱ ἐνήλικες δὲν μποροῦν πλέον νὰ ἀποδεχθοῦν, ὅπως εἶναι τὰ ὄνειρα, αὐτὰ ποὺ διασποῦν τὴν καθημερινή μας ἐμπειρία καὶ τὴν κυνική μας καχυποψία, αὐτὸ τὸ βαθὺ μυστήριο τοῦ κόσμου καὶ καθετὶ ποὺ ἀποκαλύπτεται στοὺς ἁγίους, στὰ παιδιὰ καὶ στοὺς ποιητές.

Ἔτσι, μόνο ὅταν εἰσχωρήσουμε στὸ παιδὶ ποὺ ζεῖ κρυμμένο μέσα μας, μποροῦμε νὰ ὑποδεχθοῦμε τὸ «Παιδίον Νέον», νὰ κάνουμε δικό μας τὸ χαρμόσυνο μυστήριο τοῦ Θεοῦ ποὺ ἔρχεται πρὸς ἐμᾶς, τὸ νεογέννητο Ἰησοῦ. Μόνον τότε καθαροὶ ἀπὸ κάθε ῥύπο βιοτικὸ θὰ γιορτάσουμε χαρούμενα καὶ εὐλογημένα Χριστούγεννα.

Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας,
Μέγας Ὑμνογράφος τῆς τῶν Ἀλεξανδρέων Ἐκκλησίας

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟΙΣ (2016)

$
0
0

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ,
ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΧΑΡΙΝ, ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ


“Χριστοῦ δ᾿ ἐνανθρώπησις, ἄλλη μοι πλάσις”[1].

γαπητοὶ ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἐν Κυρίῳ πεφιλημένα,

Ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν τὸν ἐν Τριάδι Θεόν, τὸν ἀξιώσαντα ἡμᾶς καὶ ἐφέτος νὰ φθάσωμεν εἰς τὴν μεγάλην ἑορτὴν τῆς ἐν “Βηθλεὲμ τῇ μικρᾷ” κατὰ σάρκα Γεννήσεως τοῦ Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ Πατρός.

Ἑορτάζει ἐν χαρᾷ πεπληρωμένῃ ἡ Ἁγία Ἐκκλησία, ἧς “σάρκα ἀνέλαβεν” ὁ Χριστὸς σαρκωθείς[2], καταστήσας αὐτὴν “κόσμον τοῦ κόσμου”[3]. Σκιρτᾷ διὰ τὰς θείας εὐλογίας ὄχι μόνον σύνολον τὸ ἀνθρώπινον γένος, ἀλλὰ “πᾶσα ἡ κτίσις”. “Τὰ σύμπαντα σήμερον χαρᾶς πληροῦνται˙ Χριστοῦ τεχθέντος ἐκ τῆς Παρθένου”[4].

Ἐν ἀντιθέσει πρὸς τὸ “πρῶτον ἀκίνητον” τῶν Ἀρχαίων, ὁ Θεὸς ἡμῶν εἶναι καθ᾿ ἑαυτὸν κοινωνία ἀγάπης καὶ κινεῖται ἐν χρόνῳ ἀγαπητικῶς πρὸς τὸν ἄνθρωπον καὶ τὸν κόσμον. “Ἐν τούτῳ ἐστὶν ἡ ἀγάπη, οὐχ ὅτι ἡμεῖς ἠγαπήσαμεν τὸν Θεόν, ἀλλ᾿ ὅτι αὐτὸς ἠγάπησεν ἡμᾶς”[5].

Ὁ προαιώνιος Λόγος τοῦ Πατρός, ὁ ὁποῖος ἔδωκεν εἰς τὸν ἄνθρωπον τὸ “εἶναι”, χαρίζεται εἰς αὐτὸν διὰ τῆς Ἐνανθρωπήσεώς Του τὸ “εὖ εἶναι”. “Τοῦτό ἐστιν ἡμῖν ἡ πανήγυρις, τοῦτο ἑορτάζομεν σήμερον, ἐπιδημίαν Θεοῦ πρὸς ἀνθρώπους, ἵνα πρὸς Θεὸν ἐκδημήσωμεν, ἢ ἐπανέλθωμεν…, ἵνα τὸν παλαιὸν ἄνθρωπον ἀποθέμενοι τὸν νέον ἐνδυσώμεθα, καὶ ὥσπερ ἐν τῷ Ἀδὰμ ἀπεθάνομεν οὕτως ἐν τῷ Χριστῷ ζήσωμεν, Χριστῷ καὶ συγγεννώμενοι καὶ συσταυρούμενοι καὶ συνθαπτόμενοι καὶ συνανιστάμενοι”[6]. Εἰς πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον εἶναι πλέον ἀνοικτὴ ἡ ὁδὸς τῆς κατὰ χάριν Θεώσεως. Ὅλοι εἴμεθα “Θεοῦ χωρητικοί”. “Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ˙ πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ”[7].

Δυστυχῶς, τὸ Εὐαγγέλιον τῶν Χριστουγέννων κηρύσσεται καὶ πάλιν εἰς ἕνα κόσμον, ὅπου ἠχεῖ ἡ κλαγγὴ τῶν ὅπλων, ὅπου ἀσκεῖται ἀπρόκλητος βία εἰς βάρος ἀτόμων καὶ λαῶν, ὅπου κυριαρχεῖ ἀνισότης καὶ κοινωνικὴ ἀδικία. Ἀφόρητος εἶναι ἡ κατάστασις εἰς τὴν ὁποίαν εὑρίσκονται τὰ ἀναρίθμητα παιδία, θύματα πολεμικῶν συγκρούσεων, ἐκρύθμων καταστάσεων, ποικιλωνύμων ἐκμεταλλεύσεων, διωγμῶν καὶ διακρίσεων, πείνης, πενίας καὶ ἐπωδύνων στερήσεων.

Κατὰ τὸν παρελθόντα Ἀπρίλιον εἴχομεν τὴν εὐκαιρίαν, μετὰ τοῦ Ἁγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου καὶ τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος Ἱερωνύμου, νὰ διαπιστώσωμεν ἰδίοις ὄμμασιν ἐν Λέσβῳ τὰς περιπετείας τῶν προσφύγων καὶ τῶν μεταναστῶν καὶ ἰδίως τὰ ὀξέα προβλήματα τῶν ταλαιπωρημένων παιδίων, τῶν ἀθώων καὶ ἀνυπερασπίστων θυμάτων τῆς πολεμικῆς βίας, τῶν φυλετικῶν καὶ θρησκευτικῶν διακρίσεων καὶ τῆς ἀδικίας, ὁ ἀριθμὸς τῶν ὁποίων αὐξάνει συνεχῶς.

Ἡ ἑορτὴ τοῦ νηπιάσαντος δι᾿ ἡμᾶς Λόγου τοῦ Θεοῦ, τοῦ παιδίου Χριστοῦ, τὸν ἀφανισμὸν τοῦ ὁποίου ζητεῖ ἡ κοσμικὴ ἐξουσία συμφώνως πρὸς τὸν Εὐαγγελιστὴν Ματθαῖον[8], εἶναι ὑπόμνησις καὶ κλῆσις νὰ μεριμνήσωμεν διὰ τὰ παιδία, νὰ προστατεύσωμεν τὰ εὐάλωτα αὐτὰ θύματα καὶ νὰ σεβασθῶμεν τὴν ἱερότητα τῆς παιδικῆς ἡλικίας.

Τὰ παιδία καὶ αἱ εὐαίσθητοι ψυχαί των ἀπειλοῦνται βεβαίως καὶ εἰς τὰς χώρας τοῦ ἀνεπτυγμένου οἰκονομικῶς καὶ σταθερωτέρου πολιτικῶς κόσμου, ἀπὸ τὴν μεγάλην κρίσιν τοῦ γάμου καὶ τῆς οἰκογενείας, ἀπὸ ποικιλομόρφους παρεμβάσεις καὶ τὴν ἄσκησιν σωματικῆς καὶ ψυχικῆς βίας. Ἀλλοιώνεται ἡ παιδικὴ ψυχὴ ἐκ τῆς καταλυτικῆς ἐπιρροῆς τῶν ἠλεκτρονικῶν μέσων καὶ ἰδίως τῆς τηλεοράσεως καὶ τοῦ διαδικτύου εἰς τὴν ζωήν των καὶ ἀπὸ τὴν ριζικὴν ἀλλαγὴν τοῦ ἐπικοινωνιακοῦ περιβάλλοντος. Ὁ ἄκρατος οἰκονομισμὸς τὰ μετατρέπει ἐνωρὶς εἰς καταναλωτὰς καὶ ὁ εὐδαιμονισμὸς ἐξαφανίζει ταχύτατα τὴν παιδικὴν ἀθωότητα.

Ἐν ὄψει τῶν κινδύνων αὐτῶν ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἀπευθυνθεῖσα “μετ᾿ ἰδιαιτέρας ἀγάπης καὶ στοργῆς” πρὸς τὰ παιδία καὶ τοὺς νέους, ἀναφέρει ἐν τῇ Ἐγκυκλίῳ αὐτῆς[9] τὰ ἑξῆς: “Μέσα εἰς τὸν κυκεῶνα τῶν ἀλληλοαναιρουμένων ὁρισμῶν τῆς ταυτότητος τῆς παιδικῆς ἡλικίας, ἡ ἁγιωτάτη ἡμῶν Ἐκκλησία προβάλλει τὰ Κυριακὰ λόγια, “ἐὰν μὴ στραφῆτε καὶ γένησθε ὡς τὰ παιδία, οὐ μὴ εἰσέλθητε εἰς τὴν βασιλείαν τῶν Οὐρανῶν”[10] καὶ τὸ “ὅς ἐὰν μὴ δέξηται τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ὡς παιδίον, οὐ μὴ εἰσέλθῃ εἰς αὐτήν”[11], ὡς καὶ ὅσα ἀναφέρει ὁ Σωτὴρ ἡμῶν δι᾿ ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι “κωλύουν”[12] τὰ παιδία νὰ Τὸν πλησιάσουν καὶ δι᾿ ὅσους τὰ “σκανδαλίζουν”[13].

Τὸ μυστήριον τῶν Χριστουγέννων συμπυκνοῦται εἰς τοὺς λόγους τοῦ Κοντακίου τῆς ἑορτῆς “Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός”. Ὁ Θεὸς Λόγος ὡς παιδίον καὶ τὸ παιδίον ὡς Θεὸς ἀποκαλύπτεται εἰς ἀνθρώπους μὲ “καθαρὰν καρδίαν” καὶ μὲ τὴν ἁπλότητα τοῦ παιδίου. Τὰ παιδία κατανοοῦν ἀληθείας, τὰς ὁποίας “οἱ σοφοὶ καὶ οἱ συνετοὶ” ἀδυνατοῦν νὰ προσεγγίσουν. “Ἀπὸ παιδιὰ καὶ μόνον φτιάχνεις Ἱεροσόλυμα”, σημειώνει ὁ Ἐλύτης εἰς τὸ “Ἐκ τοῦ πλησίον”[14].

Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἐν Κυρίῳ,

Ἀπευθύνομεν ἔκκλησιν πρὸς πάντας, νὰ σέβωνται τὴν ταυτότητα καὶ τὴν ἱερότητα τῆς παιδικῆς ἡλικίας. Ἐνώπιον τῆς παγκοσμίου προσφυγικῆς κρίσεως, ἡ ὁποία θίγει κατ᾿ ἐξοχὴν τὰ δικαιώματα τῶν παιδίων, ἐνώπιον τῆς μάστιγος τῆς παιδικῆς θνησιμότητος, τῆς πείνης, τῆς παιδικῆς ἐργασίας, τῶν σωματικῶν κακώσεων καὶ τῆς ψυχολογικῆς βίας, ἀλλὰ καὶ τῶν κινδύνων ἀλλοιώσεως τῆς παιδικῆς ψυχῆς λόγῳ τῆς ἀνεξελέγκτου ἐκθέσεώς των εἰς τὴν ἐπιρροὴν τῶν συγχρόνων ἠλεκτρονικῶν μέσων ἐπικοινωνίας καὶ τῆς καθυποτάξεως αὐτῶν εἰς τὸν καταναλωτισμόν, ἀνακηρύσσομεν τὸ 2017 Ἔτος προστασίας τῆς ἱερότητος τῆς παιδικῆς ἡλικίας, καλοῦντες πάντας νὰ ἀναγνωρίζουν καὶ νὰ σέβωνται τὰ δικαιώματα καὶ τὴν ἀκεραιότητα τῶν παιδίων.

Ὅπως τονίζεται εἰς ἕτερον σπουδαῖον κείμενον τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου, ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, μὲ τὸν λόγον αὐτῆς, δὲν ἀποβλέπει πρωτίστως «εἰς τὸ νὰ κρίνῃ καὶ νὰ καταδικάσῃ τὸν κόσμον»[15], ἀλλὰ εἰς τὸ νὰ προσφέρῃ εἰς αὐτὸν ὡς ὁδηγὸν τὸ Εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ, τὴν ἐλπίδα καὶ βεβαιότητα ὅτι τὸ κακόν, ὑπὸ οἱανδήποτε μορφήν, δὲν ἔχει τὸν τελευταῖον λόγον εἰς τὴν ἱστορίαν καὶ δὲν πρέπει νὰ ἀφεθῇ νὰ κατευθύνῃ τὴν πορείαν της»[16].

Προσκυνοῦντες ἐν ταπεινώσει καὶ κατανύξει τὸν Σωτῆρα ἡμῶν, ὅστις ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ ὕψους, καὶ ἀνυμνοῦντες ᾄσμασιν ἐνθέοις τὸ μέγεθος τῆς περὶ ἡμᾶς θείας Οἰκονομίας, κλίνοντες τὸ γόνυ ἐνώπιον τῆς βρεφοκρατούσης Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἀπευθύνομεν ἐκ τοῦ ἀκοιμήτου Φαναρίου τὸν ἑόρτιον χαιρετισμὸν «Χριστὸς γεννᾶται˙ δοξάσατε. Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν˙ ἀπαντήσατε» πρὸς τὰ μακρὰν καὶ τὰ ἐγγὺς τέκνα τῆς Κωνσταντινουπολίτιδος Ἐκκλησίας καὶ ἀποστέλλομεν πρὸς αὐτὰ τὰς πατρικὰς εὐχὰς καὶ τὴν Πατριαρχικὴν ἡμῶν εὐλογίαν.

«Ἐνδυναμούμενοι ἐν τῇ χάριτι τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ»[17], ἂς ἀγωνισθῶμεν ἅπαντες ἐν ὁμοψυχίᾳ, ἐν πίστει καὶ ἀγάπῃ ἀνυποκρίτῳ, τὸν καλὸν ἀγῶνα τῆς καινῆς ἐν Ἐκκλησίᾳ ζωῆς, τηροῦντες ὅσα ἐνετείλατο ἡμῖν ὁ Κύριος, ὁ ὢν μεθ᾿ ἡμῶν «πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος»[18].

Χριστούγεννα ‚βις΄

† Ὁ Κωνσταντινουπόλεως
διάπυρος πρὸς Θεὸν εὐχέτης πάντων ὑμῶν

[1] Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου, Ἔπη ἠθικά, ΛΔ΄, ΒΕΠΕΣ 61, 227.

[2] Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Ὁμιλία πρὸ τῆς ἐξορίας, P.G. 52, 429.

[3] Ὠριγένους, Εἰς τὸ κατὰ Ἰωάννην Εὐαγγέλιον Ἐξηγητικῶν, τόμος στ΄ ΒΕΠΕΣ 12, 63.

[4] Ὄρθρος Χριστουγέννων.

[5] Α΄ Ἰωάν. δ΄, 10.

[6] Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου, Λόγος ΛΗ΄ εἰς τὰ Θεοφάνια, εἴτουν τὰ Γενέθλια τοῦ Σωτῆρος, ΒΕΠΕΣ 60, 65.

[7] Γαλ. γ΄, 28.

[8] β΄, 13.

[9] Παρ. 8.

[10] Ματθ. ιη΄, 3-4.

[11] Λουκ. ιη΄, 17.

[12] Πρβλ. Λουκ. ιη΄, 16.

[13] Πρβλ. Ματθ. ιη΄, 6.

[14] Ἐκδ. Ἵκαρος, 13.

[15] Πρβλ. Ἰωάν. γ΄ 17 καὶ ιβ΄ 47.

[16] Ἀποστολὴ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας εἰς τὸν σύγχρονον κόσμον. Εἰσαγωγή.

[17] Πρβλ. Β΄ Τιμ. β΄ 1.

[18] Ματθ. κη΄ 20.

ΕΥΧΕΣ

Ποιμαντορική Ἐγκύκλιος τῶν Χριστουγέννων (2016)

$
0
0

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 
ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟ;

$
0
0
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Χριστούγεννα ήρθαν, πάλι, Χριστούγεννα για μια ακόμη φορά.

Οι νοικοκυρές θα στολίσουν τα σπίτια τους με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, με λαμπιόνια, με φολκλορικά στολίδια. Τα παιδιά θα ζητήσουν πλούσια δώρα και παιχνίδια από τους μεγαλύτερους. Και εκείνοι θα δράξουν την ευκαιρία για συμμετοχή σε "λουκούλεια"γεύματα, σε χοροεσπερίδες, ενίοτε δε και σε … χαρτοπαιξία !

Μα, αυτά όλα είναι τα Χριστούγεννα; Ποιο είναι το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων;

Το πραγματικό νόημα της Εορτής μας το δίδει ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας: <<Θεός ενηνθρώπησεν ίνα ημείς θεοποιηθώμεν>> και <<Θεός ενηνθρώπησεν ίνα Θεόν τον Αδάμ απηργάσηται>>. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, ώστε να μπορέσει να θεωθεί –να γίνει αθάνατος– ο άνθρωπος.

Για τη σωτηρία του ανθρώπου ταπεινώθηκε (κενώθηκε) ο Θεός, έλαβε ανθρώπινη μορφή, ήλθε στη γη για να μας σώσει. Μας έδειξε τον σωστό βηματισμό της ζωής, μας άφησε οδοδείκτες του ουρανού, ζήτησε οικιοθελή τήρηση των εντολών Του και πίστη.

Ποιο δώρο ζητά από εμάς ο εν σπηλαίω λάθρα τεχθείς Κύριος; Το μεγαλύτερο δώρο: Τις αμαρτίες μας ! Αυτές ζητά να πάρει –μέσω του Ιερού Μυστηρίου της Εξομολογήσεως– και να παραδώσει καθαρές τις ψυχές και τις καρδιές μας. Αυτό δεν οδηγεί στη σωτηρία; Γι΄αυτό δεν ήλθε στη γη ο Χριστός; Τις αμαρτίες μας ζητά, να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας. Τα έσπασε τα δεσμά αυτά με την Ανάστασή Του, ξεκίνησε το έργο της σωτηριώδους οικονομίας Του προ αιώνων και έλαβε σήμερα ανθρώπινη μορφή, στην υλοποίησή του.

Σ΄ εμάς μένει ο προβληματισμός και η απάντηση στα ερωτήματα: Πως θέλουμε τα δικά μας Χριστούγεννα; Με ή χωρίς Χριστό στη ζωή μας; Με το μέτρο της κατανάλωσης ή με το μέτρο της Αγάπης; Με πραγματικούς ήρωες ή με ψεύτικα είδωλα; Με το ξενόφερτο γλέντι ή με τη χαρά των απλών πραγμάτων που ευλογεί ο Χριστός; Τρέφοντας τις πέντε αισθήσεις ή τρέφοντας την ψυχή μας με τη Θεία Κοινωνία; Με ταξίδια και διακοπές στα χιόνια ή ακολουθώντας το ταξίδι των Μάγων στη Βηθλεέμ; Στο κενό ή στον Ναό; Μένοντας στην επιφάνεια των πραγμάτων ή προχωρώντας στην Ουσία; Μόνοι μέσα στο πλήθος ή όλοι μαζί; Με τα εκτυφλωτικά φώτα ή με το Φως (Χριστό); Καλλιεργώντας την ψυχή (με προσευχή, Εξομολόγηση, Εκκλησιασμό-Θ. Μετάληψη) ή φθείροντας το σώμα (με ξενύχτια, κραιπάλη, μέθη); Ενισχύοντας και βοηθώντας τον εμπερίστατο συνάνθρωπο-αδελφό μας ή κατασπαταλώντας το όποιο υστέρημά μας σε εγωιστικές, υπερφίαλες και ανούσιες πράξεις;

Ας απαντήσουμε, μέσα μας, στα ερωτήματα αυτά και τότε θα διαπιστώσουμε εάν θέλουμε ή όχι Χριστούγεννα με Χριστό !

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ … ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ Ή ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ;

$
0
0
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει ΄΄της μόδας΄΄ να αρθρογραφούν κάποιοι αριστερίζοντες (υπάρχει διαφορά με τους Αριστερούς) και μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν χωρία (περικοπές) της Αγίας Γραφής, στην ανέλπιδα και ανεπιτυχή προσπάθειά τους να πλήξουν τους ανθρώπους της Εκκλησίας.

Έτσι, π.χ. με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα, επικαλούνται τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, κλπ., έννοιες καθόλα σωστές και εκ των πραγμάτων αποδεκτές, ως μέρος της σύστασης της κατά Θεόν και άνθρωπον αγάπης και πίστης.

Άλλοτε, πάλι, επιχειρούν να ψέξουν άτομα εμπλεκόμενα στη διοίκηση της Εκκλησίας, γιατί δεν έπραξαν το Α΄ ή το Β΄. Και διερωτώμαι: Οι ψευτοαριστερίζοντες αυτοί έχουν τόσο πορωθεί, έχουν τόσο διαστραφεί, που έχουν το θράσος να κρίνουν άλλους ανθρώπους ανήκοντες σε μια πίστη ή ιδεολογία που εκείνοι δεν δέχονται;

Δηλαδή, με δυο λόγια, ένας φασίστας μπορεί να ψέξει έναν δημοκράτη εάν αυτός έπραξε κάτι σύμφωνα με την ιδεολογία του; Ασφαλώς όχι. Όμως, έναν ομοϊδεάτη του, όχι μόνο μπορεί αλλά, επιβάλλεται να τον κρίνει εάν είναι ή όχι υποκριτής.

Συνεπώς, άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Χριστό, που δεν πατούν στην Εκκλησία, σε Ναό, που δεν παντρεύονται, δεν Κοινωνούν, που έχουν καταδυναστεύσει το βίο τους από τη σύγχρονη μάστιγα της ελευθεριότητας (που πλήττει και αμαυρώνει την πραγματική ελευθερία του ανθρώπου, καθιστώντας τον υπόδουλο της εξάρτησης αυτής της ελευθεριότητας) γιατί κρίνουν τους ανθρώπους της Εκκλησίας και γενικότερα όσους πιστεύουν; Τι είναι αυτό; Αριστερή… αγκύλωση ή υποκρισία;

Αυτοί που λένε στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού (που πιστεύει) να μην τους κρίνουν (για τις όποιες επιλογές τους), κρίνουν τους πάντες και τα πάντα, ρίπτοντες μύδρους κατά Κληρικών και λαϊκών.

Αυτοί που ζητούν χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και ζητούν να αντιμετωπίζεται η Εκκλησία ως ιδιώτης ή εταιρία (!), έρχονται τώρα και Την κατηγορούν (!) γιατί –λέει– κάποιοι άνθρωποι που την υπηρετούν (ως Επίτροποι, κλπ) είναι ανάλγητοι, απάνθρωποι, ρατσιστές, κλπ. μπούρδες ψευτοαριστερών κρυφοφασιστάκων. Σημειωτεόν δε ότι, πλείστοι όσοι εξ αυτών των αριστεριζόντων είναι είτε ανεπάγγελτοι, είτε επαγγέλλονται λάθρα, κλέβοντες το Κράτος, με παράλληλες δουλειές, ΄΄μαύρες΄΄ δουλειές, φοροδιαφεύγοντες, κλπ. Μιλάμε για τέτοιους δημοκράτες και πατριώτες της ελευθερίας…

Είπαμε: Στις ημέρες μας βρήκαν πλήρη απήχηση τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι, <<θα έλθει ημέρα που, οι μεγαλύτεροι φασίστες, θα προβάλλονται ως αντιφασίστες>>.

Έτσι, λοιπόν, αυτοί που κατέστρεψαν (ηθικά αλλά και οικονομικά) την Ελλάδα, αυτοί που συμμαχούν με κράτη που κάνουν πολέμους, που βομβαρδίζουν αμάχους, απροστάτευτες γυναίκες και παιδιά, αυτοί που με ψέματα κατέλαβαν την εξουσία και έγιναν τρισχειρότεροι των προκατόχων τους, έρχονται σήμερα με περισσό θράσος να μιλούν για ανθρωπισμό και να ψέγουν την Εκκλησία (!).

Αυτοί όλοι μου θυμίζουν τον Ηρώδη. Καταλαμβανόμενοι από παράλογο και ιδιοτελή φόβο να διοικήσουν, διώκουν –είτε απροκάλυπτα είτε συγκεκαλυμμένα– όχι, πλέον, μόνο το νήπιο των Χριστουγέννων (Χριστό), αλλά και την Εκκλησία Του (λαό).-

ΥΓ.: Άσχετο, αλλά και σχετικό, με τα παραπάνω. Γνωστό πολιτικό κόμμα, λαλίστατο και διοργανώνον <<αντιρατσιστικές και αλληλέγγυες>> διαδηλώσεις εν Χίω, διαθέτει τριώροφο κτίριο στην πόλη, το οποίο θα μπορούσε τις κρύες ημέρες και νύκτες του χειμώνα να φιλοξενήσει τουλάχιστον 50 γυναικόπαιδα από τη Σούδα, να μην ξεπαγιάσουν. Δεν είδαμε να έχει την ευαισθησία αυτή. Αλλά είχε την ευαισθησία να επικρίνει την τοπική Εκκλησία για τις ενοριακές αίθουσες…!!! Αγκύλωση ή υποκρισία; -

Αξιος! Διάκονος ο Απόστολος Λάρδας ο... νεώτερος

$
0
0
Μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, στην Εκκλησία Παναγίας Φάρκαινας, που διακονεί ο πατέρας του Στέφανος Λάρδας, χειρονονήθηκε από τον Μητροπολίτη Χίου - Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, σε Διάκονο, ο Απόστολος Λάρδας από το Βουνό, εγγονός του εκλιπόντος επίσης Απόστολου Λάρδα, εμβληματική μορφή και Ιερέα για μισό αιώνα της Κοινότητας του Βουνού. Του ευχόμαστε από καρδιάς να ακολουθήσει τα βήματα του παππού και του πατέρα του. Η χειροτονία του σε Ιερέα θα γίνει την ημέρας της Αναλήψεως, που πανηγυρίζει η χωριοεκκλησιά του Βουνού.

Θεμέλιον ἄλλον οὐδείς δύναται θεῖναι παρά τόν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός

$
0
0






Ἐν Χί­ῳ τῇ 29ῃ Δεκεμβ­ρί­ου 2016 
Μνή­μη τῶν ὑπό τοῦ Ἡρῲδου ἀναιρεθέντων νηπίων 
         Πρωτ. 2910
Ἀ­ριθμ. 
         Δι­εκπ. 1783

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 27

Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον
καί τόν εὐσεβῆ λαόν
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

«Θεμέλιον ἄλλον οὐδείς δύναται θεῖναι παρά τόν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός» (Α΄Κορινθ. γ΄,11)»

Χριστιανοί μου! 

Ὁ κατ'ἐξοχήν σεβαστός χῶρος κάθε ἀνθρώπου εἶναι ἡ οἰκία του, τό σπίτι του, εἶναι ὁ χῶρος στόν ὁποῖο κατοικεῖ ὁ ἴδιος καί ἡ οἰκογένειά του, ἐκεῖ ὅπου ἀνατρέφει τά παιδιά του, φροντίζει τούς προγόνους του, προγραμματίζει τήν πορεία του, ἀναπαύεται ἀπό τήν ἐργασία του. Εἶναι ἡ γλυκειά κυψέλη τῆς ζωῆς του. Γι'αὐτό οἱ ἀρχαῖοι τοῦ εἶχαν δώσει ἱερότητα στό μυθικό πρόσωπο τῆς Ἑστίας, τό Σύνταγμα τῆς Πατρίδος μας τοῦ παρέχει προστασία.

Ἰδιαίτερη, λοιπόν, σημασία ἔχει ἡ κατασκευή κάθε οἰκίας καί συγκεκριμένα ἡ θεμελίωσή της. Ὅσο πιό γερά εἶναι τά θεμέλια, τόσο πιό ἀκλόνητο εἶναι ἕνα σπίτι.

Ἄν, ὅμως, δίδουμε τόση σημασία στά θεμέλια ἑνός ἄψυχου οἰκήματος, πόσο μεγαλύτερη πρέπει νά δώσουμε στό θεμέλιο ἑνός ἔμψυχου οἰκοδομήματος πού εἶναι ὁ ἄνθρωπος!

Γι'αὐτό ὁ Ἀπόστολος Παῦλος συνιστᾶ τό μόνο κατάλληλο θεμέλιο γιά τή ζωή μας, τόν Χριστό «Θεμέλιον ἄλλον οὐδείς δύναται θεῖναι παρά τόν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός» (Α΄Κορινθ. γ΄,11)».

Ὁ ἄνθρωπος ὁ ἴδιος δέν δύναται νά εἶναι θεμέλιο ἄλλου ἀνθρώπου. Ὁ ἰσχυρότερος ἄνθρωπος εἶναι ἀδύναμος. Ὁ πλουσιότερος ἄνθρωπος εἶναι πτωχός. Ὁ σοφότερος ἄνθρωπος εἶναι ἀμαθής. Οἱ ἄνθρωποι ἐθεοποίησαν ἄλλους ἀνθρώπους, ἔργα τους, ἰδεολογίες τους, συστήματά τους, καί ὅλα ἀπεδείχθησαν καταστροφικά. Ἡ πρόοδος τῆς ἀνθρώπινης ἐπιστήμης ὁδήγησε στά πυρηνικά ὅπλα. Τά κοινωνικά ἰδεολογικά συστήματα ὁδήγησαν σέ ὁλοκληρωτισμούς. Ὅλα αὐτά ἐζημίωσαν τόν ἄνθρωπο. Ὁ Προφήτης Ἱερεμίας διαπιστώνει τίς συνέπειες: «ἐπικατάρατος ὁ ἄνθρωπος, ὅς τήν ἐλπίδα ἔχει ἐπ'ἄνθρωπον καί στηρίζει σάρκα βραχίονος ἐπ'αὐτόν (ιζ΄, 5)».

Μοναδικό θεμέλιον εἶναι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, διότι εἶναι Θεός. Εἶναι ἡ Σοφία καί Λόγος τοῦ Θεοῦ. Εἶναι «ὁ θαυμαστός σύμβουλος»κατά τόν Προφήτη Ἠσαΐα (θ΄, 6). Εἶναι ὁ ὁδηγός. Ὁ Ἴδιος διεκήρυξεν: «Ἐγώ εἰμι ἡ ὁδός καί ἡ ἀλήθεια καί ἡ ζωή» (Ἰωάν. ιδ΄, 6). Εἶναι ἡ ἀγάπη «Οὕτως ἠγάπησεν ὁ Θεός τόν κόσμον»καί ἔγινε ἄνθρωπος καί ἐσταυρώθηκε. 

Εἶναι παντοδύναμος, παντοκράτωρ, αἰώνιος καί ἀκατάλυτος. Μένει ἀναλλοίωτος εἰς τούς αἰῶνες. Μέσα στούς αἰῶνες ἐπιτέθηκαν ἐναντίον τοῦ Χριστοῦ οἱ ἰσχυροί καί οἱ σοφοί τῆς γῆς. Καί τό ἀποτέλεσμα «αὐτοί συνεποδίσθησαν καί ἔπεσαν». Ὁ ἀκρογωνιαῖος λίθος, ὁ Χριστός, μένει εἰς τόν αἰῶνα καί ἐπαληθεύεται τό ἁγιογραφικό«ὁ πεσών ἐπί τόν λίθον τοῦτον συνθλασθήσεται· ἐφ'ὅν δ'ἄν πέσῃ λικμήσει αὐτόν» (Ματθ. κα΄, 44) δηλαδή «ὅποιος πέσει ἐπάνω σ'αὐτό τό βράχο θά κονιορτοποιηθεῖ. 

Χριστιανοί μου!

Καί σέ ἐμᾶς σήμερα, στήν ἀρχή ἑνός νέου ἔτους, δίδεται ἡ εὐκαιρία νά ἐπανεξετάσουμε τά θεμέλιά μας. Νά μήν παρασυρθοῦμε ἀπό κοσμικά, ἀνθρώπινα πρόσωπα, μεγάλα καί τρανά. Νά μήν ἐκθαμβωθοῦμε ἀπό σβησμένα ἀστέρια, πού δέν εἶχαν ποτέ φῶς. Νά μήν δώσουμε τήν καρδιά μας σέ ὑλικά πράγματα καί ἐφήμερες δόξες ἤ ἀπολαύσεις. Διότι τό οἰκοδόμημά μας θά καταπέσει. Ὡς Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί καί ὡς Ἕλληνες γνωρίζουμε ὅτι ἡ ἀσφάλεια τοῦ οἰκοδομήματος εἶναι τά πνευματικά θεμέλια.

Αὐτό τό θεμέλιο εἶναι ὁ Χριστός!

Ὁ Χριστός εἶναι ὁ μόνος πού μεριμνᾶ γιά τήν ζωή μας καί γιά τήν σωτηρία μας «ἐπίρριψον ἐπὶ Κύριον τὴν μέριμνάν σου, καὶ αὐτός σε διαθρέψει·» (Ψαλμ. νδ΄, 23). 

Ὁ Χριστός εἶναι ἡ μόνη ἐλπίδα μας γιά τά ὁράματα καί τίς προσδοκίες τῆς ἐπίγειας καί τῆς οὐράνιας πορείας μας «ἀπὸ φυλακῆς πρωΐας μέχρι νυκτός· ἀπὸ φυλακῆς πρωΐας ἐλπισάτω ᾿Ισραὴλ ἐπὶ τὸν Κύριον» (Ψαλμ. ρκθ΄, 6 ). 

Ὁ Χριστός λοιπόν πρέπει νά εἶναι τό μόνον ἀκλόνητον καί ἀρραγές θεμέλιο τοῦ ἑαυτοῦ μας, τῆς οἰκογενείας μας, τῆς Πατρίδος μας, τῆς Ἐκκλησίας μας. Στό Χριστό πρέπει νά στηρίζεται ἡ συμπεριφορά μας. Στόν Χριστό πρέπει νά στηρίζεται ἡ δημιουργία τῶν οἰκογενειῶν μας. Στό Χριστό πρέπει νά στηρίζεται ἡ Παιδεία τῆς Ἑλλάδος, ὁ Στρατός μας, ὁ πολιτισμός μας, ἡ κοινωνία μας. Στόν Χριστό πρέπει νά στηρίζεται ἡ ζωή καί ἡ διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας.

Χριστιανοί μου!

Γιά τό νέο ἔτος αὐτό ἄς εἶναι τό σύνθημά μας «Θεμέλιον ἄλλον οὐδείς δύναται θεῖναι παρά τόν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός» (Α΄Κορινθ. γ΄,11)». 

Τό μόνο θεμέλιό μας εἶναι ὁ Χριστός.

Μέ πατρικές εὐχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

Ο Mέγας Bασίλειος κι'ο Παραμορφωμένος Xριστιανισμός (Φώτης Κόντογλου)

$
0
0
Θέλω να μιλήσω για τον άγιο Bασίλειο, αλλά να μην πω τα συνηθισμένα που λένε όσοι γράφουνε γι'αυτόν τον αληθινά Mέγαν άγιο. Προπάντων κάποιοι θεολόγοι φραγκοδιαβασμένοι, που δεν τους ενδιαφέρει σχεδόν καθόλου η αγιότητά του κ'η κατά Θεόν σοφία του, αλλά η "θύραθεν"σοφία του, η γνώση που είχε στα ελληνικά γράμματα, στη ρητορική και στάλλα εφήμερα και εξωτερικά στολίδια αυτής της βαθειάς ψυχής, λησμονώντας τι γράφει ο απόστολος Παύλος για την κοσμική σοφία, που τη λέγει "μωρίαν παρά τω Θεώ". 

Για τους τέτοιους, η φιλοσοφία είναι σεβαστή, μάλιστα περισσότερο από τη θρησκεία κι'ας θέλουνε να το κρύψουνε, η επιστήμη πιο πειστική από την πίστη, η αρχαιότης πιο σπουδαίο οικόσημο από τον Xριστιανισμό. Γι'αυτό, όλα τα μετράνε μ'αυτά τα μέτρα. H αξία των αγίων Πατέρων δεν έγκειται στην αγιότητά τους, αλλά στο κατά πόσον είναι δεινοί ρήτορες, δεινοί συζητηταί, δυνατοί στο μυαλό, μ'ένα σύντομον λόγο, κατά πόσον έχουνε όσα εκτιμούσε και εκτιμά η αμαρτωλή ανθρωπότητα κι'όσα είναι ή περιττά για το χριστιανό, ή βλαβερά, κατά το Eυαγγέλιο. Mα δεν πάει να λέγη το Eυαγγέλιο! Aυτοί οι διδάσκαλοι του λαού δεν ρωτάνε τίποτα, αυτοί τραβάνε το χαβά τους. Tον Παύλο, που είχε πη χίλιες φορές και κατά χίλιους τρόπους πως η γλωσσική επιτηδειότητα δηλ. η ρητορεία, είναι ψεύτικη και δεν τη θέλει ο Xριστός, αυτοί, σώνει και καλά, με το ζόρι, τον ανακηρύξανε "μέγαν ρήτορα", αυτόν που είπε λ.χ. "ου γαρ απέστειλέ με ο Xριστός βαπτίζειν, αλλ'ευαγγελίζεσθαι, ουκ εν σοφία λόγου, ίνα μη κενωθή ο σταυρός του Xριστού", και που γράφει στους Kολοσσαείς: "Bλέπετε (προσέξετε) μη τις υμάς έσται ο συλαγωγών δια της φιλοσοφίας και κενής απάτης, κατά την παράδοσιν των ανθρώπων, κατά τα στοιχεία του κόσμου, και ου κατά Xριστόν". Aυτοί όμως που εξηγούνε στο λαό την Aγία Γραφή, είναι κουφοί και τυφλοί, ή κάνουνε πως δεν ακούνε και δεν βλέπουνε, κι'αυτόν που είπε πως η φιλοσοφία είναι "κενή απάτη", τον ανακηρύξανε μέγαν φιλόσοφον, στοχαστήν, τετραπέρατον εγκέφαλον "κατά την παράδοσιν των ανθρώπων, κατά τα στοιχεία του κόσμου, και ου κατά Xριστόν". Θέλουνε να τον κάνουνε "εφάμιλλον των αρχαίων φιλοσόφων οίτινες εδόξασαν την ανθρωπότητα", ώστε να έχη κι'ο Xριστιανισμός κάποιους μεγάλους νόας κι'όχι μοναχά τους πτωχούς τω πνεύματι, τα φτωχαδάκια, τους αγράμματους Aποστόλους, τους απλοϊκούς ασκητάδες, τους ευκολόπιστους μάρτυρες και αγίους. Tους τέτοιους ψευτοχριστιανούς τούς τρώγει η περηφάνια, η κοσμική ματαιοδοξία, επειδή είναι αυτοί που λέγει ο ίδιος ο Παύλος "εική φυσιούμενοι υπό του νοός της σαρκός αυτών", και "εν σαρκί όντες"και τα σαρκικά τιμώντες, θέλουν "Θεώ αρέσει". Tον Παύλο που είπε τον φοβερό τούτον λόγο "παν ό ουκ εκ πίστεως, αμαρτία εστίν"δηλ. "ό,τι δεν προέρχεται από την πίστη, είναι αμαρτία", με τη μικρόλογη διάνοιά τους, τον κατεβάσανε στα μέτρα τους, κάνοντάς τον λογοκόπο ρήτορα, φιλόσοφο, κοινωνιολόγο, πολιτικό, διοργανωτή, ψυχολόγο, παιδαγωγό, καιροσκόπο, επειδή αυτά καταλαβαίνουνε, κι'αυτά είναι οι πιο μεγάλοι τίτλοι που μπορούνε να φαντασθούνε. Mε πιο γερά λόγια και πιο καθαρά, ζωηρά και τρανταχτά, δεν μπορούσε να τους πη αυτά τα πράγματα κανένα στόμα, παρεκτός από τον Παύλο, και όμως δεν πήρανε χαμπάρι οι καινούριοι γραμματείς. Aς είναι τα λόγια του σαν σφυριά που κοπανάνε τα ξερά καύκαλά τους, εκείνοι: το γουδί το γουδοχέρι. Άκουσε πώς μιλά ο Παύλος για την αρχαία σοφία: "Eπειδή (γαρ) εν τη σοφία του Θεού ουκ έγνω ο κόσμος δια της σοφίας (φιλοσοφίας) τον Θεόν, ευδόκησεν ο Θεός δια της μωρίας του κηρύγματος σώσαι τους πιστεύοντας. Eπειδή και Iουδαίοι σημείον αιτούσι, και Έλληνες σοφίαν ζητούσιν, ημείς δε κηρύσσομεν Xριστόν εσταυρωμένον, Iουδαίοις μεν σκάνδαλον, Έλλησι δε μωρίαν...". Λοιπόν, ιδού τι λέγει ο Παύλος και τι διδάσκουνε οι εξηγητές του Eυαγγελίου και του ίδιου του Παύλου, δηλαδή τη μεμωραμένη σοφία, που θεωρεί τη διδασκαλία του Xριστού μωρία. 

Δείχνω μεγάλη επιμονή σ'αυτό το ζήτημα, γιατί αυτοί που θέλουνε να νοθέψουνε το κατακάθαρο νερό του Eυαγγελίου, "το ύδωρ το ζων το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον", με τα βαλτόνερα της γνώσης και της αρχαίας φιλοσοφίας που πίνανε κείνον τον καιρό οι ταλαίπωροι άνθρωποι, "οι μη έχοντες ελπίδα", χωρίς να ξεδιψάσουνε, αυτοί λοιπόν οι τυφλοί οδηγοί στραβώνουνε τον κόσμο, και γίνουνται αιτία με τις θεωρίες τους να πέφτουνε οι νέοι στην απιστία, γιατί ψυχές που θρέφονται με την "κενή απάτη", πού θα καταντήσουνε παρά στην απιστία, ομολογημένη ή ανομολόγητη;

Όλα αυτά προέρχονται από τον παραμορφωμένο Xριστιανισμό που μαθαίνουν όσοι δασκαλεύονται στα πανεπιστήμια της Δύσης, που είναι η πατρίδα του ορθολογισμού και του ουμανισμού, κ'ύστερα τον φέρνουνε αυτό τον ορθολογιστικό Xριστιανισμό σ'εμάς. Γιατί έχουμε την κατάρα να μαθαίνουνε όλα τα δικά μας από τους ξένους, ακόμα και την αρχαία γλώσσα.

Γυρίζω πάλι στον Παύλο, για να πάρω απ'αυτόν κι'άλλα θεόπνευστα λόγια που βγάζουνε ψεύτες αυτούς τους φραγκοσπουδασμένους ουμανίστες ψευτοχριστιανούς. Kαι παίρνω όλο λόγια του Παύλου, γιατί σ'αυτόν τον άγιο φανερώνουνε την περισσότερη εκτίμησή τους, επειδή, με τα μέτρα που τον κρίνουνε, βρίσκουνε σ'αυτόν περισσότερη εγκόσμια γνώση, κοινωνική δραστηριότητα, ρητορική δεινότητα, μεθοδικότητα, ψυχολογική οξύτητα, κι'ένα σωρό άλλα τέτοια που τα εκτιμούνε πολύ, χωρίς να μπορούνε να δούνε οι θεότυφλοι πως ο Παύλος είναι ο μεγαλύτερος και σφοδρότερος εχθρός και κατακριτής της στραβής αντίληψης που έχουνε για τη χριστιανική θρησκεία.

Γράφει λοιπόν ο θεόγλωσσος Παύλος και ρωτά: "Πού σοφός; Πού γραμματεύς; Πού συζητητής του αιώνος τούτου; (δηλ. της κοσμικής σοφίας). Oυχί εμώρανεν ο Θεός την σοφίαν του κόσμου τούτου;"Σαν να λέγη: "Ποιος από τους σοφούς του κόσμου τούτου, από τους φιλοσόφους και τους δεινούς συζητητάς, με τη διαλεκτική τους, θα μπορέση να συζητήση, ή καν να καταλάβη αυτά που λέμε εμείς οι μωροί, εμείς που δεν γνωρίζουμε τα μαστορικά γυρίσματα της διαλεκτικής, εμείς οι απαίδευτοι ανατολίτες, κι'όχι κατά βάθος εμείς, αλλά αυτά που λέγει το Πνεύμα το Άγιον με το στόμα μας;" 

Kαι παρακάτω γράφει: "Σοφίαν δε λαλούμεν εν τοις τελείοις, σοφίαν δε ου του αιώνος τούτου, ουδέ των αρχόντων του αιώνος τούτου, των καταργουμένων". Ποιοι είναι οι άρχοντες του αιώνος τούτου, οι καταργούμενοι, παρά οι φιλόσοφοι κ'οι ρήτορες κ'οι άλλοι λογής-λογής μαστόροι της κοσμικής λογοτεχνίας, που τα σκοτεινά φώτα τους, λένε οι τυφλοί διδάσκαλοι του λαού πως χρειάζονται στο χριστιανό, σαν να μην τους φθάνη το φως του Eυαγγελίου, που λέγει "αν το φως που έχουνε μέσα τους (οι τέτοιοι) είναι σκοτάδι, το σκοτάδι τους πόσο πρέπει να είναι;"

Λοιπόν, κατά το πνεύμα "του αιώνος τούτου του καταργουμένου"εορτάζουνε και δοξάζουνε και τον άγιον Bασίλειον, όχι σαν άγιον και αγωνιστή της αληθινής θρησκείας, αλλά σαν συγγραφέα "καλλιεπών συγγραμμάτων", "σοφόν ηθικολόγον και παιδαγωγόν, λάτρην της ελληνικής σοφίας".

Aλλά πόσο σύμφωνος είναι ο άγιος με κείνους που τον δοξάζουνε για την ελληνομάθειά του και για την εκτίμηση που είχε στην αρχαία σοφία, το φανερώνουνε τα παρακάτω λόγια από μια επιστολή που έγραψε στον Eυστάθιο επίσκοπο Σεβαστείας:

"Eγώ, γράφει, αφού ξόδεψα πολύν καιρόν στα μάταια πράγματα, κι'αφού όλη σχεδόν τη νεότητά μου τη χάλασα με το να κοπιάζω για πράγματα ανώφελα (αδιαφόρετα), καταγινόμενος να μελετώ τα μαθήματα της "παρά του Θεού μωρανθείσης σοφίας", επειδή κάποτε ξύπνησα σαν να κοιμόμουνα σε βαθύν ύπνο, και άνοιξα τα μάτια μου στο θαυμαστό φως της αληθείας του Eυαγγελίου κ'είδα καλά πως ήτανε άχρηστη "η σοφία των αρχόντων του αιώνος τούτου των καταργουμένων", αφού έκλαψα πολύ για την ελεεινή ζωή μου, παρακαλούσα το Θεό να με χειροκρατήση για να φωτισθώ στα δόγματα της ευσέβειας. Kαι πριν απ'όλα προσπάθησα να αποκτήσω κάποια ηθική διόρθωση, επειδή είχε πάθει μεγάλη διαστροφή η ψυχή μου από τη συναναστροφή μου με τους κακούς ανθρώπους. Διάβασα λοιπόν το Eυαγγέλιο, και σαν είδα πως εκεί μέσα είναι γραμμένο πως συντείνει πολύ στη σωτηρία του ανθρώπου το να πουλήση τα υπάρχοντά του και να τα μοιράση στους φτωχούς αδελφούς του και να ζη χωρίς να φροντίζη καθόλου για τούτη τη ζωή, και να μην προσηλώνεται η ψυχή στα επίγεια από καμμιά συμπάθεια, παρακαλούσα να εύρω κάποιον από τους αδελφούς που να διάλεξε αυτόν το δρόμο στη ζωή του, ώστε, μαζί μ'αυτόν, να ταξιδέψω και να περάσω τούτη την περαστική φουρτούνα της ζωής".

Aλλά ποιος δίνει σημασία σ'αυτά που λέγει ο Mέγας Bασίλειος; Hμείς κάναμε ένα δικό μας Xριστιανισμό, ένα βολικό, έναν ανθρωπινό και λογικό Xριστιανισμό, όπως λέγει ο μεγάλος Iεροεξεταστής του Nτοστογιέφσκη, γιατί ο Xριστιανισμός που δίδαξε ο Xριστός είναι ανεφάρμοστος, απάνθρωπος. Eμείς, αντί ν'ανέβουμε προς τον Xριστό, που λέγει "εγώ σαν υψωθώ, θα σας τραβήξω όλους προς εμένα", τον κατεβάσαμε εκεί που βρισκόμαστε εμείς, και κάναμε ένα Xριστιανισμό σύμφωνο με τις αδυναμίες μας, με τα πάθη μας, με τις κοσμικές φιλοδοξίες μας, και δώσαμε και στους αγίους τα προσόντα που εκτιμούμε και που θαυμάζει η υλοφροσύνη μας, τους κάναμε φιλοσόφους, ρήτορας, πολιτικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, παιδαγωγούς, επιστήμονες κ.λπ. O μεγάλος Iεροεξεταστής, σαν πήγανε μπροστά του τον Xριστό (που πρόσταξε να τον πιάσουνε, επειδή ξανακατέβηκε στη γη και τον ακολουθούσε ο κόσμος), του είπε: "Tον καιρό που ήρθες στον κόσμο έφερες στους ανθρώπους μια θρησκεία σκληρή, ανεφάρμοστη, απάνθρωπη. Eμείς την κάναμε βολική, ανθρωπινή. Tι ξαναήρθες να κάνης πάλι στον κόσμο; Nα μας τη χαλάσης, μόλις τη βάλαμε στο δρόμο; Γι'αυτό, θα διατάξω να σε κάψουνε εν ονόματί σου, σαν αιρετικόν".

O βολικός, ο ανθρωπινός Xριστιανισμός, αυτό το ανθρώπινο κατασκεύασμα, είναι η συχαμερή παραμόρφωση που έπαθε το Eυαγγέλιο από την πονηρή υλοφροσύνη της σαρκός.

(από το Γίγαντες ταπεινοί, Aκρίτας 2000) 

Πηγή: www.snhell.gr

Κατανομή προσωπικού στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.(Θέσεις εφημερίων 2017)

$
0
0
Αρθμ. ΔΙΠΑΑΔ/ΦΚ/134/οικ.33237/16 (ΦΕΚ 4293 Β/30-12-2016): Κατανομή προσωπικού στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 2 και 3 και του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (ΦΕΚ 40/Α/15-3-2010), όπως ισχύουν, και τις διατάξεις της παρ. 21 του άρθρου ενάτου του ν. 4057/2012 (ΦΕΚ 54/Α/2012).

2. Το π.δ. 123/2016 (ΦΕΚ 208/Α΄/4-11-2016) «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» και το π.δ. 125/2016 (ΦΕΚ 210/Α΄/5-11-2016) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

3. Την υπ’ αρ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/71/οικ. 4573/01-3-2011 (ΦΕΚ 323/Β΄/1-3-2011) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων των κριτηρίων κατανομής προσωπικού.

4. Το υπ’ αριθμ. Φ.122.1/145/203837/Ζ2/30-11-2016 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

5. Την αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./217/31088/23-12-2016 εγκριτική απόφαση.

6. Την ανάγκη ορθολογικής κατανομής και αξιοποίησης του τακτικού προσωπικού και των λειτουργών που διορίζονται ή προσλαμβάνονται στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3812/2009.

7. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη, αποφασίζουμε:

Την κατανομή εκατόν εβδομήντα οκτώ (178) κληρικών και τριών (3) εκκλησιαστικών υπαλλήλων σε Ιερές Μητροπόλεις (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων), ως εξής:

εκατόν σαράντα έξι (146) Κληρικώνστις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος,
δεκατεσσάρων (14) Κληρικώνστις Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης,
δέκα (10) Κληρικώνστις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης,
οκτώ (8) Κληρικώνστις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου καθώς και στην Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου,
τριών (3) εκκλησιαστικών υπαλλήλωνστις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2016

Διαδικασίες για τον νέο διορισμό Εφημερίων-Διακόνων για το έτος 2017.

$
0
0
Πρέπει να γνωρίζουμε:

Α) Ότι όλες οι παρακάτω διαδικασίες για την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ πρέπει να γίνουν το αργότερο έως την 27/2/2017. 

Β) Αντίγραφο του ΦΕΚ με τον διορισμό απαραιτήτως το διαβιβάζουμε στην Ιερά Σύνοδο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση στο Κ.Ε.Π. Εφημερίων και Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων

Κυριακή μετά τα Φώτα Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ &ΠΩΣ ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ

$
0
0
Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου

Την Κυριακή μετά τα Άγια Θεοφάνεια (Φώτα) η Αγία μας Εκκλησία έχει θεσπίσει να αναγινώσκεται στη Θεία Λειτουργία η Ευαγγελική περικοπή που μιλά, μεταξύ άλλων, για την μετάνοια και την Βασιλεία των Ουρανών. Ο Άγιος Ιωάννης, Προφήτης και Πρόδρομος του Σωτήρος Χριστού, κήρυττε <<Μετανοείτε, ήγγικε γάρ η βασιλεία των ουρανών>> (Ματθ. Γ΄, 2). Μετανοείτε, διότι έφθασε η βασιλεία των ουρανών. Αλλάξτε τρόπο και στάση ζωής, αλλάξτε συμπεριφορά, μην ξανακάνετε τα λάθη του παρελθόντος, <<ο Κύριος εγγύς>> (Φιλιπ. Δ΄, 5), ο Κύριος πλησιάζει.

Πολλοί θα αναρωτηθούν τι είναι η βασιλεία των ουρανών και που υπάρχει. Μια πρώτη εκτίμηση είναι, προφανώς, ότι αφού αποκαλείται <<των ουρανών>> θα είναι στους ουρανούς. Η σωστή απάντηση είναι ότι προήλθε από τους ουρανούς και ένα μέρος της βρίσκεται στους ουρανούς. Διότι η βασιλεία αυτή (αλλού ονομάζεται <<πολίτευμα>>) <<εν ουρανοίς υπάρχει>> (Φιλιπ. Γ΄, 20), με την έννοια ότι εγκαθιδρύθηκε από τον Θεό ο οποίος έπλασε τον ουρανό και την γη, ολόκληρο το νοητό (αντιληπτό) και το ανόητο κατά άνθρωπον (μη αντιληπτό με το ανθρώπινο μυαλό) στερέωμα. <<Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλει το στερέωμα>> (Ψαλμ. ΙΗ΄, 2). Και αλλού <<πας οίκος κατασκευάζεται υπό τινος, ο δε τα πάντα κατασκευάσας, Θεός>> (Εβρ. Γ΄, 4). Επίσης προήλθε εξ ουρανού με την έννοια ότι, ο τέλειος Θεός Υιός, έγινε και τέλειος Άνθρωπος ώστε να κατέβει στη γη, να ευαγγελιστεί τον λόγο του Θεού και να σώσει το ανθρώπινο γένος. Προήλθε, λοιπόν, από θρόνου δόξης της βασιλείας Αυτού, της οποίας δεν υπάρχει αρχή και τέλος, δηλαδή δεν υπάρχει χρόνος. Η ακριβής απάντηση βρίσκεται στη φράση του Χριστού <<η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστίν>> (Λουκ. ΙΖ΄, 21). Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας, στην καρδιά σας. Γιατί το είπε αυτό ο Χριστός και τι ήθελε να δείξει στους ανθρώπους με αυτό ? Η βασιλεία του Θεού δεν είναι τόπος, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Όπως μας λέει ο Ιερός Χρυσόστομος, η βασιλεία του Θεού δεν είναι τόπος αλλά τρόπος. Τρόπος ζωής. Και βρίσκεται μέσα μας διότι από την προαίρεση μας, τις πράξεις και τις πεποιθήσεις μας θα εξαρτηθεί η μελλοντική μας κρίση και κατάταξη στην αιωνιότητα. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει συγκερασμός, ένωση, ενοποίηση της επίγειας, στρατευομένης Εκκλησίας (στη γη) - και στην οποία τώρα βρισκόμαστε - με την επουράνια, θριαμβεύουσα Εκκλησία (στους ουρανούς). Το ενοποιό στοιχείο μεταξύ της στρατευομένης και της επουράνιας Εκκλησίας είναι η Θεία Λειτουργία, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, οι μέτοχοι των οποίων θα ζήσουν αιώνια μαζί με τον Θεό. <<Ο τρώγων μου τη Σάρκα και πίνων μου το Αίμα εν εμοί μένει καγώ εν αυτώ και έχει ζωήν αιώνιον>> (Ιωάν. ΣΤ, 56). Γι΄ αυτό και η Θεία Λειτουργία ξεκινά με τη φράση <<Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων>>. Ενώνει τον ορατό με τον αόρατο κόσμο. Ενώνει τη γη με τον ουρανό, ξεφεύγει από την έννοια του χώρου και του χρόνου και δείχνει τον τρόπο για τη σωτηρία.

Η βασιλεία του Θεού, λοιπόν, δεν είναι τόπος, αλλά τρόπος ζωής και αντίληψης. Τούτο μαρτυρείται και από άλλη μια φράση του Χριστού όταν είπε στους πιστούς <<Ζητείτε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην Αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν>> (Ματθ. ΣΤ΄, 33). Ζητάτε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού – την ορθή δόξα, δηλαδή πίστη και την ορθή πράξη, το σωστό πιστεύω και την σωστή στάση ζωής – και την δικαιοσύνη του Θεού και όλα τα υπόλοιπα θα σας δοθούν. Μην αναλώνεστε υπεραρκούντως με τις βιοτικές μέριμνες, το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου είναι η θέωση και αυτή επιτυγχάνεται με την επιδίωξη της Βασιλείας του Θεού, τον τρόπο ζωής που αρέσει στο Θεό και που Εκείνος ο ίδιος υπέδειξε ποιος είναι αυτός μέσα από την Αγία Γραφή. 

Η αίρεση των Ρωμαιοκαθολικών (ή Παπικών) βουτηγμένη στην αμαρτία και τη διαστροφή του Ευαγγελίου, με έναν εωσφορικό Πάπα ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί ότι κάνει λάθη, εναγκαλισμένο με το ΄΄αλάθητο΄΄ πρωτείο του…, έχει ποδοπατήσει τις επιταγές του Ευαγγελίου και όσα ο Κύριος εκήρυξε. Βουτηγμένοι στα πάθη τους, ποδοπάτησαν τα θεία γράμματα και μετέτρεψαν τη θρησκεία σε μια τυπική-κοσμική τελετουργία που δεν διαφέρει από αυτή των Εβραίων στα χρόνια που ήλθε ο Χριστός να την μεταβάλλει. Έτσι, είδαμε να κατασφάζουν λαούς, έχοντας στα χέρια τους Σταυρούς και Ευαγγέλια, είδαμε να φυλακίζουν και να εξορίζουν ανθρώπους, να εφευρίσκουν την ΄΄ιερά εξέταση΄΄, είδαμε να κάνουν δήθεν ΄΄ιερούς΄΄ πολέμους εξοντώνοντας λαούς, εκατομμύρια ψυχών. Είδαμε να επιδιώκουν τον εξοβελισμό και την αλλοίωση των πολιτισμών, όπως επί παραδείγματι στην Ελλάδα σήμερα η Ουνία, δευτερογενές προϊόν του Πάπα. Αυτά όλα έγιναν είτε από Ρωμαιοκαθολικούς είτε από Προτεστάντες. Ποτέ από Ορθοδόξους. Οι Ορθόδοξοι ποτέ δε ζήτησαν αυτό που ανήκε στον πλησίον τους. Πολεμούσαν μόνο και μάχονταν να κρατήσουν ακέραια αυτά που, δικαιωματικά, τους ανήκαν και που δεν ήθελαν να τους τα ατιμάσουν. Η Ορθοδοξία ταυτίζεται με την ελευθερία αλλά - κυρίως - τη δικαιοσύνη, ας το καταλάβουν καλά αυτό όσοι θέλουν να έχουν άποψη στα ζητήματα της πίστης. Η ιστορία είναι αδιάψευστη. Το τραγικότερο δε όλων είναι ότι οι πολέμιοί μας έμειναν αμετανόητοι. Καρδινάλιοι τραπεζίτες, καρδινάλιοι υπουργοί, καρδινάλιοι που εισέπρατταν χρήματα για να δίδουν – δήθεν – άφεση αμαρτιών. Σε τι διέφεραν αυτοί από τον Σίμωνα τον μάγο που θέλησε να δώσει χρήματα στους Αγίους Αποστόλους για να του μεταδώσουν τη θεία Χάρη να κάνει θαύματα ? Κι εκείνοι τον έδιωξαν ανεπιστρεπτί. Σε τι διαφέρουν αυτοί οι – δήθεν – κληρικοί από τους Φαρισαίους και τα προτεκτοράτα της εποχής του Χριστού ? Για να υπάρξει ένταξή μας στη βασιλεία των ουρανών απαιτείται μετάνοια. Μετάνοια ειλικρινής, μετάνοια που θα προέρχεται από τα εσώψυχα του ανθρώπου, μετάνοια που θα είναι το επισφράγισμα μιας αγαθής προαίρεσης. Ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος αναφέρει ότι <<είναι ψεύτης όποιος λέει ότι αγαπάει τον Θεό αλλά μισεί τον συνάνθρωπό του. Διότι πως είναι δυνατόν να μισεί αυτόν που βλέπει και να αγαπά αυτόν που δεν βλέπει ? (με τα σαρκικά του μάτια)>>. Επίσης, πρέπει να καταστεί σαφές ότι, καθένας που πέφτει στην αμαρτία υποδουλώνεται σ΄ αυτήν. <<πας ο ποιών την αμαρτίαν, δούλος εστίν της αμαρτίας>> (Ιωάν. Η΄, 34). Γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι δικοί μας, Ορθόδοξοι, Κληρικοί όταν κάνουν τους υποτιθέμενους διαλόγους με τους αιρετικούς διότι κινδυνεύουν να αμαυρώσουν το δόγμα και την πίστη μας. Οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας, ανά τους αιώνας, υπέδειξαν λεπτομερέστατα πως πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε περίπτωση. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι από την ορθή αυτή γραμμή έχουν κάποιοι εξ ημών ξεφύγει. Διάλογος με εωσφορικά στοιχεία που εξακολουθούν να πιστεύουν στο αλάθητό τους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το ιερό Ευαγγέλιο, δεν γίνεται. Καταντά περίγελος.-

Παρέμβαση του Δ. Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών.

$
0
0
Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2017

Παρέμβαση του Δ. Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών.

Προβληματισμοί και απορίες….

Σχετικά με τον εορτασμό της χαρακτηρισμένης ως θρησκευτικής από το ΠΔ του 1979 εορτής των Τριών Ιεραρχών, ποια διάταξη οφείλουν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί; Την τελευταία ΥΑ του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, την εγκύκλιο της Γενικής Δ/νσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου του σχολικού έτους 2016-2017 (99350/Δ2/16-6-2016) σύμφωνα με την οποία ισχύουν όσα ορίζονται από το ΠΔ 104/79 (ΦΕΚ 23 Α)[1] ή  τον νόμο 1157/1981[2]

Ακόμα ποιοι έθεσαν το ερώτημα, που αναφέρεται στην τελευταία ΥΑ; Αν όχι οι εκπαιδευτικοί που είναι ενημερωμένοι για τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των σχολείων τους, τότε ποιοι; Και πόσο σαφής είναι η απάντηση του Υπουργείου «δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.» Τι δραστηριότητες, ποια συμβολή;

Πρώτιστη δραστηριότητα εορτασμού θρησκευτικής εορτής είναι η συμμετοχή στη λατρευτική πράξη, αυτό που κοινά ονομάζεται εκκλησιασμός!!! Γιατί μας τρομάζουν οι λέξεις και γιατί δεν τις χρησιμοποιούμε;  Πόσο έντιμο και δέον είναι να μη λέμε τα πράγματα με το όνομα τους οι επιστήμονες και οι πνευματικοί ηγέτες; (επιστήμη, η των ονομάτων επίσκεψις…)

Ιδιαίτερα σημαντική και απόλυτα κρίσιμη να δώσει διέξοδο στη σημερινή κρίση αξιών και στο κοινωνικό τέλμα, είναι η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά τους στα γράμματα, στην επιστήμη, στους κοινωνικούς αγώνες, στον πολιτισμό γενικότερα και να μην χαρακτηριστεί αδαής ή γραφικός;
Γι αυτό ίσως συμπληρωματικά με τον εκκλησιασμό θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις, βιωματικά εργαστήρια, προβολή ταινιών που έχουν δημιουργήσει μαθητικές ομάδες τα προηγούμενα χρόνια και είναι εύκολα προσβάσιμες από το YouTube, ακόμα προβολή των ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ή του εποπτικού υλικού της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του υπουργείου, φωτόδεντρο….
Ο πλούτος του υλικού μεγάλος, η παρακαταθήκη των Τριών Ιεραρχών ουσιαστική δίνει μαθήματα ζωής…
Η άρνηση και η μισαλλοδοξία είναι αδέλφια δίδυμα, αν δεν θέλουμε να βιώσουμε νέους Ολοκληρωτισμούς, ας σταλάξουμε βάλσαμο στις καρδιές τα λόγια αγάπης των Τριών Ιεραρχών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                        Πρωτοπρεσβύτερος                                Πρωτοπρεσβύτερος
                    Γεώργιος Κωνσταντίνου                            Βασίλειος Χρηστίδης





[1] άρθρο 2 του Π.Δ. 104/79 (ΦΕΚ 23 Α)», σύμφωνα με το οποίο: «Ημέραι αργίας των Γυμνασίων και Λυκείων ορίζονται: α) 'Απασαι αι Κυριακαί, β) αι θρησκευτικαί εορταί των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος, γ) αι εθνικαί επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, δ) η Καθαρά Δευτέρα, ε) η 1η Μαΐου και στ) η κατά τας κειμένας διατάξεις ημέρα αργίας διά την έδραν εκάστου σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής.»
[2] Tο άρθρο 1 παρ. 11 α του Ν.1157/1981 αναφέρει ρητά ότι η ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας Συνδέσμου 2017 - πρόσκληση τακτικών και αρωγών μελών

$
0
0
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε αδελφικώς στην εκδήλωση για την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, την οποία θα ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.
Η εκδήλωση θα γίνει στην έδρα του Συνδέσμου, στην Ενοριακή Αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 4 το απόγευμα. 

           Μετά τιμής

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Γιατί η σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι τόσο σπουδαία και ξεχωριστή

$
0
0
Ομιλία που εκφωνήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βασιλεωνοίκου Χίου στα πλαίσια του σχολικού εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών από τον Θεολόγο Καθηγητή του 1ου ΕΠΑΛ Χίου Κωνσταντίνο Γεωργ. Καρατζά.

Σεβαστέ πατέρα, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριε Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλεωνοίκου, κύριοι Τοπικοί Σύμβουλοι, κύριε Διευθυντά του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων, κύριοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, αγαπητές μαθήτριες και μαθητές, κυρίες και κύριοι˙ κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους υπάρχουν κάποιες ημέρες, που αντί να γίνεται μάθημα πραγματοποιούνται σχολικές εορτές. Κάποιες απ’ αυτές συνδέονται με νικηφόρες πολεμικές αναμετρήσεις του Έθνους μας (28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου και 11η Νοεμβρίου), κάποιες με σημαντικά γεγονότα απ’ τη ζωή του Χριστού, του Σωτήρα όλων των ανθρώπων (Χριστούγεννα και Πάσχα) και η γιορτή του Πολυτεχνείου την 17η Νοεμβρίου με την αντίσταση της τότε ελληνικής νεολαίας ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών.
Υπάρχει, ωστόσο, και μια σχολική εορτή, η οποία έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, μιας και συνδέεται με κατακτήσεις του Έθνους μας στο χώρο του πνεύματος και της παιδείας. Έτσι, λοιπόν, ήρθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την ιερή μνήμη Τριών μεγάλων Ιεραρχών και οικουμενικών διδασκάλων, του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου (του γνωστού σ’ όλους μας Άγιου Βασίλη), του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ή Ναζιανζηνού και του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε με τον δέοντα τρόπο το καλύτερο δείγμα του πνευματικού θησαυρού που διαθέτει ο Ορθόδοξος Ελληνισμός, όπως αυτό έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Ήρθαμε, επίσης, εδώ σήμερα για να εορτάσουμε την ημέρα των Γραμμάτων, μιας και οι Τρείς Ιεράρχες έζησαν τον 4ο μ. Χ. αιώνα, τον χρυσό, όπως ονομάστηκε, αιώνα των χριστιανικών γραμμάτων.
Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 173 χρόνια από τότε που με απόφαση της η τότε Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθιέρωσε την 30η Ιανουαρίου και ως τέτοια ημέρα. Επιπλέον, τη σημερινή μέρα τιμάμε και όλους όσους έχουν διατελέσει δάσκαλοι, καθηγητές, δωρητές και ευεργέτες των σχολείων μας.
Βέβαια, ο εορτασμός από κοινού της μνήμης των τριών Αγίων κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, παρόλο που για τον καθένα υπάρχει χωριστή γιορτή, προϋπάρχει της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους. Δεν απέχουμε, μάλιστα, πολύ από την συμπλήρωση χιλίων ετών από την εποχή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού (1048/1056 – 15 Αυγούστου 1118), οπότε και καθιερώθηκε να τιμώνται τη σημερινή ημέρα με εορταστικές εκδηλώσεις ο μέγας ιεροφάντορας Βασίλειος, ο θεορρήμονας Γρηγόριος και ο χρυσούς την γλώτταν Ιωάννης.
Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι εκείνοι που κάνουν τη σημερινή σχολική εορτή τόσο σπουδαία και ξεχωριστή για τον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας μας κι όχι μόνο; Κατ’ αρχάς, οι τρεις αυτοί άνδρες πέτυχαν να θεμελιώσουν και να πραγματώσουν τη σύνθεση του οικουμενικού ελληνικού πνεύματος με το επαναστατικό πανανθρώπινο κήρυγμα της χριστιανικής αγάπης, της αρχαιοελληνικής κλασικής παιδείας με τον χριστιανικό τρόπο σκέψης και ζωής. Η σύνθεση αυτή απετέλεσε τον μεγαλύτερο ίσως σταθμό στην ιστορία του ανθρωπίνου πνεύματος και του παγκοσμίου πολιτισμού. Χάρη στην παιδευτική εκείνη ευρύτητα των Τριών Ιεραρχών το αρχαίο ελληνικό πνεύμα δεν καταστράφηκε, η αρχαία ελληνική γραμματεία σώθηκε μέχρι και σήμερα.
Επίσης, μιας και στην εποχή μας, δυστυχώς, παιδεία σημαίνει λίγες γενικές γνώσεις κι εξειδίκευση, μαθαίνουμε δηλαδή κάτι καλά κι αυτό μας αρκεί, το παράδειγμά των Τριών Ιεραρχών με τις πολυετείς και πολύπλευρες σπουδές τους είναι επίκαιρο, μιας και μαρτυρεί την μεγάλη εμπιστοσύνη που οι τρεις αυτοί Δάσκαλοι είχαν στην αναμορφωτική δύναμη της παιδείας, την οποία παιδεία σπούδασαν ως μια συνολική πρόταση ζωής. Γι’ αυτούς η παιδεία δεν ήταν μόνο Φιλοσοφία ή Ρητορική ή Αστρονομία ή Θεολογία ή Ψυχολογία, αλλά ήταν όλα αυτά μαζί, δηλαδή μόρφωση σώματος και ψυχής.
Και οι τρεις Άγιοι άνδρες ήταν επιμελείς, φιλομαθείς και επιλεκτικοί, σε σημείο που να αναδειχθούν ως πρότυπα μίμησης και θαυμασμού από τους συμφοιτητές, αλλά και από τους ίδιους τους καθηγητές τους. Ο Μέγας Βασί- λειος τόσο είχε εντυπωσιάσει τους συμμαθητές του με την ευστροφία και τις γνώσεις του, ώστε εκείνοι να προσπαθούν να τον μιμηθούν ακόμη και στην ομιλία, στη γενειάδα και στις κινήσεις. Μόλις τελείωσε τις σπουδές του, θέλησαν να τον ανακηρύξουν καθηγητή τους. Στην ίδια απαίτηση υπέκυψε ο Γρηγόριος, ο οποίος και έγινε καθηγητής στην Αθήνα για έναν μόλις χρόνο. Τέλος, τον Ιωάννη, ο ειδωλολάτρης καθηγητής του, ο περίφημος ρήτορας Λιβάνιος, λυπήθηκε που τον κέρδισαν οι Χριστιανοί και δεν κατάφερε να τον αφήσει διάδοχό του στη ρητορική έδρα.
Απόρροια των παραπάνω ήταν οι Τρείς Ιεράρχες να σχηματίσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες με συνέπεια να μην διακριθούν μόνο σ’ έναν τομέα, αλλά σε πλειάδα πεδίων. Όλοι τους χαρακτηρίζονταν για τη θεολογική, αλλά και την ευρύτερη επιστημονική τους συγκρότηση, τη ριζοσπαστική κοινωνική τους παρουσία, την ανοικτότητα του πνεύματος και την κριτική στάση τους απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας. Ήθελαν την Εκκλησία κοντά στους ανθρώπους να αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών, να δίνει σύγχρονές απαντήσεις, να είναι μέσα στον κόσμο και όχι στον κόσμο της.
Σήμερα, μάλιστα, όπου τα προγράμματα για την παιδεία, όλα πιστές αντιγραφές των αντιστοίχων ευρωπαϊκών, είναι σε πρώτη γραμμή, κι η ψυχολογική βιβλιογραφία έχει κορεσθεί, ο λόγος των Τριών Ιεραρχών για την παιδεία, τους παιδαγωγούς και τους παιδαγωγούμενους είναι απίστευτα σύγχρονος, δημιουργικός κι επίκαιρος.
Επιπλέον, οι τρεις αυτοί Άγιοι, παρόλο που έζησαν 1700 περίπου χρόνια πριν, οφείλουμε όλοι μας ακόμη και σήμερα να τους έχουμε ως παραδείγματα και άξια πρότυπα προς μίμηση, γιατί δεν έμειναν στη θεωρία, αλλά παρουσίασαν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Αυτό πρωτίστως οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν  συνειδητοποιήσει ότι, όσο πιο πολύ προσεγγίζει κάποιος το Θεό, τόσο πιο πολύ ανακαλύπτει και πλησιάζει τον συνάνθρωπό του. Μετά από σκληρό, δύσκολο και γεμάτο εμπόδια πνευματικό αγώνα είχαν πετύχει να ριζώσει στην καρδιά τους η θεϊκή εντολή της αγάπης προς τον πλησίον, την οποία και έμπρακτα τήρησαν στη συνέχεια. Γι’ αυτούς ο κάθε άνθρωπος αποτελούσε μία, μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Ήταν εικόνα του Θεού.        
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι και οι Τρεις Ιεράρχες, πιστοί στη διδασκαλία της Αγίας Γραφής περί δικαιοσύνης, πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την επικράτηση της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, καλλιεργώντας το κοινωνικό – κοινοτικό πνεύμα και πολεμώντας, με πάθος κάθε τάση ατομικισμού ως διαστροφή της ουσίας της χριστιανικής κοινωνικής διδασκαλίας και του χριστιανικού τρόπου ζωής. Αντιτάχθηκαν, έτσι, σε κάθε μορφή αδικίας, πήραν εμπράκτως το μέρος των φτωχών και των αδυνάτων, τους οποίους θεωρούσαν ότι ήταν «θύματα» των πλουσίων εκείνων που δεν έκαναν σωστή χρήση του πλούτου τους ή δεν τον αποκτούσαν με νόμιμα μέσα. Διατυπώνοντας μάλιστα και υψηλές κοινωνικές αρχές, αποδείχτηκαν τολμηρότεροι και ριζοσπαστικότεροι απ’ όλους τους εκφραστές των συγχρόνων κοινωνικών συστημάτων (κομμουνισμού, σοσιαλισμού κ. λπ.).
Το γεγονός, μάλιστα, ότι πιστά υπηρέτησαν τον Θεό και τον άνθρωπο, προσφέροντας λύσεις στα προβλήματα του κόσμου, τους καταξίωσαν στη συνείδηση του λαού μας, ως τα αιώνια πρότυπα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς.
Οι Τρεις Ιεράρχες δεν δίστασαν, ακόμη, να μιλήσουν ανοιχτά και να καταγγείλουν τους υπευθύνους των συγκρούσεων και των πολέμων. Για τον Χρυσόστομο, η πλεονεξία των πλουσίων, που έχει σαν συνέπεια την ανισοκατανομή των αγαθών, είναι η αιτία των κοινωνικών συγκρούσεων. Υπογράμμισαν πως η ειρήνη συμπορεύεται με τη δικαιοσύνη και την αγάπη. Ξεκαθάρισαν στα κείμενά τους, ότι μιλούν για την αληθινή ειρήνη, αυτή που ενώνει πραγματικά τους ανθρώπους μεταξύ τους και με το Θεό.
Οι Τρείς Ιεράρχες τάραξαν τα νερά της εποχής τους και άφησαν παρακαταθήκες με αιώνια αξία. Θλίβεται, έτσι, κανείς, όταν βλέπει την αναγνώριση του επιστημονικού τους έργου σε παγκόσμια κλίμακα από τη μία μεριά και από την άλλη, την άγνοια ή ακόμα και την συνεχή προσπάθεια απαξίωσής τους, που υπάρχει γι’ αυτούς στην πατρίδα μας.
Σήμερα, ειδικά, που αντί για την αγάπη προβάλλεται το συμφέρον, που αντί για την προσευχή στο Θεό προβάλλεται η λατρεία των σύγχρονων ειδώλων, που αντί για την ταπείνωση προβάλλεται ως πρότυπο ο εγωισμός και ο ατομικισμός, γεγονός που δεν επιτρέπει τελικά στην παιδεία μας να ακολουθήσει έναν πιο ουσιαστικό δρόμο, οι Τρεις Ιεράρχες μπορούν να αποτελέσουν τους αληθινούς φάρους, τα πρότυπα εκείνα που θα μας δείξουν τον δρόμο του αγώνα και της αντίστασης.
Κλείνοντας, αυτά ήταν τα τρία άγια και οικουμενικής ακτινοβολίας πρόσωπα που το 1843/44, το νέο ελληνικό κράτος αποφάσισε να κάνει σύμβολα της εκπαίδευσής του και να καθιερώσει τη γιορτή τους, της 30ης Ιανουαρίου ως επίσημη σχολική εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας κι όχι μέρα που απλώς χάνουμε μάθημα ή πάμε για καφέ ή μένουμε σπίτι μας. Και μιας και η περίοδος που διανύουμε εμείς, οι Νεοέλληνες ως κοινωνία είναι δύσκολη και αβέβαιη, για να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά θα ήταν καλό να μην πετάξουμε, κινούμενοι από ιδεοληπτικά ελατήρια, στην κάλαθο των αχρήστων, αλλά να συνεχίσουμε να προβάλλουμε στη νέα γενιά ως πρότυπα προς μίμηση αξιόλογες οικουμενικού χαρακτήρα προσωπικότητες από το τρισχιλιετές εθνικό μας παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των Τριών Ιεραρχών. Οφείλουμε να αντλήσουμε και να αξιοποιήσουμε δημιουργικά στο παρόν σημαντικά και χρήσιμα στοιχεία τόσο από τη ζωή και τη δράση τους, όσο και από το χαρακτήρα και το έργο τους. Θα είναι λυπηρό, αν όχι εγκληματικό, τέτοιες προσωπικότητες μεγάλου και παγκοσμίου βεληνεκούς να τις βάλουμε στο περιθώριο, ίσως γιατί ενοχλούν κάποιους (άραγε ποιους;) με τα λεγόμενα και τις πράξεις τους. Μήπως ήρθε η ώρα να ανακοπούν οι ενέργειες εκείνες που ως κεντρικό στόχο έχουν να διχάσουν τους Νεοέλληνες και βίαια να τους αποκόψουν από τις ρίζες και τη μακραίωνη εθνική τους παράδοση, ειδικά τώρα που ως κοινωνία οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι τραγικές; 

Βασική βιβλιογραφία: Αργυρόπουλου Ανδρέα Χ. , Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών, Αθήνα Δεκέμβριος 2009.

Πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (21/2/2017 στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών)

$
0
0
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται  τα μέλη του ΙΣΚΕ στην προγραμματισμένη ετήσια  Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 στις 10:30 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών. (Για εύκολη πρόσβαση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με αποβίβαση στον ομώνυμο σταθμό ).
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 στον ίδιο τόπο και ώρα 10:30 π.μ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ταμειακώς εντάξει και όσοι φροντίσουν να εγγραφούν αποστέλλοντας την συνδρομή τους (15 ευρώ) έγκαιρα στην διεύθυνση: π. ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΤΖΑΚΗ  Ταμία ΙΣΚΕ    Θεοφανοπούλου 33  Άργος Τ.Κ. 21 231 (τηλ. 6946193648), ή την καταβάλλουν την ημέρα της Γ.Σ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α) 8:00-10:00 Όρθρος, Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο υπέρ των κεκοιμημένων μελών  και του πρώην Προέδρου.  
Β) 10:00-10:30 Υποδοχή – καφές.
Γ) 10:30 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.   
                                                                         ΘΕΜΑΤΑ:
1) Χαιρετισμός Πρωτοπρ. Γεωργίου Κωνσταντίνου, Προέδρου ΙΣΚΕ.
2) Χαιρετισμοί Προέδρων ή εκπροσώπων άλλων Ιερατικών Συνδέσμων.
3) Εισήγηση με θέμα : «Η νομική φύση της ιδιότητας του Εφημερίου.» Εισηγητής: Πρωτοπρ. Βασίλειος Τρομπούκης, Διδάκτωρ Εκκλησιαστικού Δικαίου – LLM/Master Θεολογίας - Διδάσκων Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών
4) Έγκριση  Απολογισμού  οικ. έτους 2016  και σχετικής  έκθεσης της  Εξελεγκτικής Επιτροπής  και  ψήφιση Προϋπολογισμού οικ. έτους 2017.
5) Σύντομη ενημέρωση των Μελών  για το νέο ενιαίο ασφαλιστικό  φορέα ΕΦΚΑ, από τον Αντιπρόεδρο του Ι.Σ.Κ.Ε.  και εκπρόσωπό του στη σχετική συμβουλευτική επιτροπή  Πρωτοπρ.  Ευάγγελο Φεγγούλη.
6) Παρουσίαση γνωμοδότησης του κ. Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, Δικηγόρου παρ΄ Εφέταις , περί της διοικητικής, υπαλληλικής και ασφαλιστικής θέσης του «άμισθου κληρικού».
7) Τρέχοντα θέματα – Συζήτηση.       
ΑΘΗΝΑ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
               Πρωτοπρεσβύτερος                           Πρωτοπρεσβύτερος 
            Γεώργιος Κωνσταντίνου                        Βασίλειος Χρηστίδης
Όποιος δεν μπορεί να προσέλθει μπορεί να  συμμετάσχει με την κάτωθι δήλωση την οποία θα αποστείλει στα γραφεία του ΙΣΚΕ  (Σοφοκλέους 4) μαζί με την συνδρομή του εάν δεν είναι ταμειακώς εντάξει.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                    ΔΗΛΩΣΗ
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ……………………………………………… ανήκων εις την Ι.Μ. ……………………………… ΔΗΛΩΝΩ με την παρούσα μου ότι συμμετέχω στην τακτική Γ.Σ. του ΙΣΚΕ της 21ης  Φεβρουαρίου 2017 και αποδέχομαι ανεπιφύλακτα την απόφαση της πλειοψηφίας των παρόντων. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση επαναλήψεως της Γ.Σ.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
 
Εν ………………………………………………………2017


                                      Ο ΔΗΛΩΝ

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ περί της διοικητικής, υπαλληλικής και ασφαλιστικής θέσης του «αμίσθου κληρικού».

$
0
0
Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος
Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ
Χίος, οδός Ι. Σόδη αρ. 2
Τηλ. 2271044114, Φαξ 2271029451
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: ktriantafyllos@gmail.com
  
ΠΡΟΣ TΟΝ ΙΕΡΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γ  Ν  Ω  Μ  Ο  Δ  Ο  Τ  Η  Σ  Η

Του Κωνσταντίνου Δ. Τριαντάφυλλου, Δικηγόρου παρ’ Εφέταις (ΑΜ ΔΣΧ 197/08), κατόχου του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Κράτος και Δημόσια Πολιτική»
  
Μου ετέθη το ερώτημα: Ποια είναι η διοικητική, υπαλληλική και ασφαλιστική θέση του «αμίσθου κληρικού».

Viewing all 941 articles
Browse latest View live